Géza
-12 °C
-4 °C

Egymillió kínait telepíthetnek ki

2008.05.30. 11:42
A kínai hatóságok attól tartanak, hogy ki kell telepíteni a szecsuáni földrengéstó körzetében élő mintegy 1,3 millió embert. Az esőzések miatt a tó vízszintje megemelkedett, s átszakadhat a természetes gát. Egyes jelentések szerint már elrendelték a kitelepítést, más hírek arról szólnak, hogy csak gyakorolják ennyi ember gyors evakuálását.

A május 12-i földrengést követő földcsuszamlások miatt gátak keletkeztek és össszesen 35 tó alakult ki. A legnagyobb egy 752 méter magas természetes gát, amely a Csian (Jianhe) folyó vízutánpótlását zárja el Pejcsuan (Beichuan) járásban.

A csapadékos idő miatt a helyzet egyre kritikusabb, naponta átlagosan egy méterrel nő a mesterséges tó vízszintje, jelenleg mintegy 745 méter magasan áll.

A hatóságok azért rendelték el 1,3 millió ember kitelepítését, mert a vízszint fenyegetően megemelkedett, s a természetes gát átszakadásától és hatalmas áradásoktól kell tartani. Korábban már 158 ezer embernek el kellett hagynia otthonát emiatt.

A kitelepítésről szóló döntést a Xinhua hivatalos hírügynökség közölte. Csou Hua (Zhou Hua), a tó közvetlen szomszédságában lévő Mianjang (Mianyang) város mentőalakulatainak szóvivője azonban cáfolta a hivatalos hírügynökségi jelentést. Kitelepítésről egyelőre nincs még szó, szombaton csak próbát tartanak annak felmérésére, hogy az esetleges gátszakadás után mennyi idő alatt lehet magasabb területekre vezetni az embereket, mondta.

A katonaság napok óta próbál egy csatornát építeni a hatalmas gátra, hogy a felgyülemlett vizet elvezesse. A munkálatok azonban lassan haladnak, a heves esőzések miatt ugyanis nem tudnak felszállni a helikopterek, amelyeknek a csatorna építéséhez szükséges anyagokat kellene szállítaniuk.

Az elkerülő csatorna ásásán megállás nélkül összesen 46 munkagéppel dolgoznak. A folyó útjából eddig mintegy 70 ezer köbméternyi sziklát és földet távolítottak el.

Ha jó lesz az idő, a munkálatokkal várhatóan június 5-e környékén készülnek el. Ezer katonát készenlétbe helyeztek, akik a légi szállítás akadozása esetén a munkagépek működtetéséhez szükséges üzemanyagot gyalog vinnék el.

Kínában 68 858-ra emelkedett a két héttel ezelőtti földrengés halálos áldozatainak és 18 618-ra csökkent az eltűnteknek a hivatalos száma - közölte pénteken Pekingben a kormány szóvivője.

Kuo Vej-min (Guo Weimin) - miközben hangoztatta, hogy még mindig nem végleges adatokról van szó - hozzátette, hogy a Richter-skála szerinti 8-as erősségű természeti katasztrófában 366 586 ember sérült meg.

Magyarország 25 sátrat küld

Várhatóan hétfőn indul Kínába az 50 millió forintos magyar segély első része, 25 darab tízszemélyes sátor - közölte a segély kijuttatását koordináló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A kormány 50 millió forintot csoportosít át a költségvetési tartalékból Kína földrengés sújtotta lakosainak megsegítésére.

Második ütemben egy óránként 4 ezer liter tiszta ivóvíz előállítására képes víztisztító berendezést küldenek az ázsiai országba. Az 50 millió forint tartalmazza a Fővárosi Központi Rendeletetésű Mentőszervezet két önkéntesének tíznapos kiküldetésének költségeit is.