Eleonóra
-1 °C
2 °C

Pár nap múlva újabb árhullám jöhet a Dunán

2006.04.04. 10:50
Szentendrén egyelőre úgy tűnik, senkit nem kell kitelepíteni, a Duna tetőzését délutánra várják. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter elmondta, mind a Duna, mind a Tisza vízgyűjtó területein komoly csapadékra számítanak a következő napokban.
Szentendrén több százan próbálják megállítani a vizet, délelött egy buzgár okozott gondot a védekezőknek. A tetőzést délutánra várják, majd hosszú apadásra számítanak.

Egyelőre egyetlen embert sem kell kitelepíteni Szentendrénél, mondta az Indexnek a helyszínen Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. Tudósítónk arról számolt be, hogy a szentendrei Hotel Róznál már pakolják azt asztalokat, és mindent, ami mozdítható, mert attól tartanak, hogy elönti őket a víz. 1986-ban itt átszakadt a gát, akkor 1 méteres víz állt a házaknál. A helyi védelmi bizottság arról döntött, hogy megépítik a nyúlgátat a 11-es úton. Ehhez félpályás úzlezárásra lesz szükség.


Nézze meg képeinket!

Persányi Miklóstól megtudtuk, hogy a Duna vízgyűjtő területein komoly csapadék várható, így nem kizárt, hogy újabb tetőzés lesz a következő napokban.

A környezetvédelmi miniszter kérdésünkre a tiszai helyzetről elmondta: jelentős rosszabbodás várható a következő napokban, elképzelhető, hogy a folyó egyes szakaszain vészhelyzetet kell majd elrendelni. A tiszai helyzetet rontja a Duna magas vízállása, ráadásul a következő napokban sok csapadékra lehet számítani a Tisza vízgyüjtő területein is.

Persányi Miklós azt mondta, helyteleníti, hogy a Fidesz politikusai alternatív védelmi bizottságosdit játszanak, ugyanis most "teljes nemzeti összefogásra van szükség".