Vendel
6 °C
20 °C

Zsanett-ügy: vádat emeltek a rendőrök ellen

2007.09.12. 16:35
Vádat emelt a Katonai Ügyészség az erőszakkal is gyanúsított öt rendőr ellen. Azzal vádolják őket, hogy elhagyták a szolgálati helyüket, illetve nem tettek feljelentést az ellen a lány ellen, akinél nem voltak iratok. Az állítólagos erőszak ügyében a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja az eljárást, ezzel kapcsolatban még tart a nyomozás.

A Katonai Ügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés vétségével és hivatali visszaéléssel gyanúsította a rendőröket. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy az egyenruhások engedély nélkül elhagyták a szolgálati helyüket, amikor hazavitték a megállított lányt, illetve nem tettek ellene feljelentést.

Kedden megtörtént az iratismertetés, a Katonai Ügyészség pedig szerdán vádat is emelt: szolgálatban kötelességszegés vétségével mind az öt rendőr, hivatali visszaélés miatt pedig hármójuk ellen - mondta a Független Hírügynökségnek Ács Tibor, a Katonai Ügyészség szóvivője. Hozzátette, hogy előbbiért egy évet, utóbbiért pedig maximum három éves büntetést lehet kapni.

Az ügy innen kezdve tehát bírósági szakba lépett, a bíróság feladata, hogy kijelölje az első tárgyalási napot.

Közben az állítólagos erőszak miatt továbbra is folyamatban van a nyomozás - mondta el Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A hatóság csak múlt pénteken kapta meg a lány által viselt úgynevezett vendéghajat, amelyet most a szakértők összehasonlítanak a rendőrautóban talált hajszálakkal. A nyomozás határidejét közben decemberig meghosszabbították.

Morvai Attila a Független Hírügynökség kérdésére elmondta azt is, hogy az a sajtóhír nem fedi a valóságot, miszerint az ügyészség nem a megfelelő DNS vizsgálatot végezte volna el korábban. Mint mondta, a vizsgálatokat nem az ügyészség végzi, hanem az arra kirendelt szakértő. Az ügyészség mindössze a kérdéseit adja meg, a vizsgálati módszert már a szakértő választja.

A nagy botrányt kirobbantó ügy a 21 éves lány feljelentésével indult, aki azt állította, hogy május elején rendőrök leintették autóját a fővárosi Múzeum körúton, majd azt mondták, hogy előállítják. A lány szerint ehelyett egy félreeső utcába hajtottak vele, ahol ketten megerőszakolták. A történtekkel kapcsolatban a nyomozó ügyészség a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) állományába tartozó 5 rendőrt vett őrizetbe, majd a bíróság május 19-én előzetes letartóztatásba helyezte őket. Egy hónap után végül mindannyiukat kiengedték és szabadlábon védekezhetnek tovább.