Orsolya
9 °C
21 °C

Zsanett biztosan nemi erőszak áldozata

2007.08.23. 23:28
Új pszichológusi szakértői véleményt nyújtott be Tuza Péter, Zsanett jogi képviselője csütörtökön a Fővárosi Főügyészségre. A pszichológus szerint a lány igazat mondott, amikor azt állította: május 4-én ketten megerőszakolták.

"Nem értékelhető abszolút élményszerűnek" a 21 éves Zsanett beszámolója a május végén, az ügyészség felkérésére készült pszichológusi vélemény szerint.

A gyanúsítás szerint a lányt két rendőr erőszakolta meg, hárman pedig végignézték, őket bűnsegédlettel gyanúsítják.

Az Index akkor megkérdezett egy másik pszichológust is, aki vitába szállt kollégája véleményével.

Racsmány Mihály szerint pont az hitelesíti egy erőszakon átesett nő vallomását, hogy az a vártnál sokkal kevésbé élményszerű, hiszen ilyenkor eltávolítja magától az emlékeit. Ha azonban kitalált történetet mesél el, sokkal inkább megpróbálja az egyes mozzanatokat kiszínezni és ezzel hihetővé tenni.

Az Index információi szerint Tuza Péter, Zsanett jogi képviselője egy újabb pszichológusi szakvéleményt nyújtott be az ügyészségre úgynevezett okirati bizonyítékként.

Bagdy Emőke, a dokumentum szerzője hétféle vizsgálati módszert alkalmazott, a lány válaszai 96 százalékos azonosságot mutattak. A pszichológus szerint a lány által elmondott információk valósak, vagyis Zsanett szerinte igazat mondott. Szavaiban nem volt túlzás, szépítés, meseszövés.

A sértett fél szakértője

Bagdy Emőke alapítója és vezetője volt az első magyar Klinikai Pszichológiai Tanszéknek, alapítója és elindítója volt az 1998-ban akkreditált klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzésnek, valamint az igazságügyi klinikai és neuropszichológiai szakképzésnek (az egészségügyben ezeket "szakirányú szakképzésnek" nevezi az orvosi posztgraduális nomenklatúra). Megalapította 1998-ban az addiktológiai szakképzést is. 34 év klinikai szakigazgatói és tanszékvezetői munka után lépett a Károli Gáspár Református Egyetem kötelékébe a pszichológusképzés megindítása érdekében.

Forrás: kre.hu

A pszichológus szerint Zsanett minden kétséget kizáróan nemi erőszak áldozata, poszttraumás stresszben szenved, és szükség van pszichoterápiás kezelésére.

Zsanett és a rendőrök szembesítése, valamint a gyanúsítottak szabadlábra helyezése után úgy tűnt, hogy az ügyészség egy-két héten belül dönt a vádemelésről vagy az eljárás befejezéséről.

Zsanett jogi képviselője azonban több beadványt is tett az ügyészségre: igazságügyi hemogenetikai szakértővel bíráltatta felül a hivatalos DNS-vizsgálat eredményét, kérte Zsanett vendéghajának megvizsgálását, és új orvosszakértői jelentést is készíttetett.

A vádemelésről vagy az eljárás megszüntetéséről a közeljövőben nem várható ügyészségi döntés.