Valér
4 °C
8 °C

Mérgező volt a szociális dióssüti

2006.08.22. 14:32
Kedd délig kilencvenre emelkedett az ételmérgezéses megbetegedések száma Szombathelyen - közölte a Vas Megyei. A fertőzést feltehetően a rászorulóknak kiosztott diós sütemény okozta.

Szombathelyen már kilencvenre emelkedett az ételmérgezéses megbetegedések száma - közölte a Vas Megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője.

Vasárnap a szombathelyi háziorvosi ügyelet jelezte a Vas Megyei ÁNTSZ-nek, hogy sokan jelentkeztek náluk hányásos, hasmenéses panaszokkal.

A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata hétfőn 51 megbetegedést regisztrált - emlékeztetett Czápos Eszter. Valamennyi beteg a szociális közétkeztetésben vett részt. A panaszokkal főleg az idősebbek és a gyermekek jelentkeztek.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a szombati menüben lévő diós sütemény okozta a megbetegedéseket. Az ételeket három szombathelyi konyháról és egy cukrászüzemből szállították. A fertőzés - tünetei alapján - bakteriális eredetűnek vélhető, tehát nem kizárt a szalmonellafertőzés. A vizsgálat laboratóriumi eredménye szerdára várható.

Szombathelyen mintegy 700 ember kap meleg ebédet szociális alapon. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai egyenként keresik fel és kérdezik ki tüneteikről a betegeket, illetve az étkezésben résztvevőket. A háziorvosoknál megjelent betegeknél akár több embert is érinthet az ételmérgezés, ugyanis az az egészségesebbeknél enyhébb tünetekkel is jelentkezhetett - mondta Czápos Eszter.

A három konyha és a cukrászüzem működését a vizsgálatok végéig felfüggesztette a hatóság.