Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem ismerte el bűnösségét a rekorder szülész

2007.10.02. 15:18
Két nő elégtelen ellátása miatt emeltek vádat az ellen az orvos ellen, aki kedden állt bíróság elé. A MÁV Kórházban ő vezette le a legtöbb szülést, legtöbbjüket ügyeleti időben.

Nem ismerte el a bűnösségét az a nőgyógyász, akinek kedden kezdődött a pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A MÁV Kórház volt szakorvosát azzal vádolják, hogy két betegének azért fordult súlyosabbra az állapota, mert megszegte a szakmai előírásokat, és nem látta el őket kellő gondossággal.

A vád szerint a büntetlen előéletű nőgyógyász ügyeletes volt 2003 szeptemberében a MÁV Kórházban. Két beteg vizsgálatakor nem rögzítette a vizsgálat és beavatkozás eredményét, pedig ez kötelező lett volna. Emiatt később kollégái nem tudhattak mindenről, ami fontos lett volna a kezeléshez, ráadásul nem is tett meg minden szükséges intézkedést azonnal a két kismamánál.

Az ügyészség szerint ez vezetett ahhoz, hogy az egyik szülő nő erős vérzését már csak súlyos következményekkel járó műtéttel tudták megszüntetni, ki kellett venni a méhét. A másik kismama néhány órával a szülés után meghalt. A nőgyógyászt ezért maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Az ügyészség álláspontja ugyanis az, hogy a nőgyógyász elégtelen ellátása okozta a nő halálát.

A nyomozás kiderítette, hogy éves viszonylatban a vádlott vezette le a legtöbb szülést a MÁV Kórházban, és ezek nagy részét ügyeletben végezte el. A vádiratban azonban nincs szó időzített szülésekről, a két nő elégtelen ellátása miatt emeltek vádat az orvos ellen.

A keddi tárgyaláson az orvos elismerte, hogy nem minden esetben készített a vizsgálatairól, illetve az alkalmazott gyógymódról a szakmai követelményeknek megfelelő feljegyzéseket, de ez szerinte nem volt kirívó eset, sőt számtalanszor előfordult más orvosok gyakorlatában is. A 42 éves férfi most is nőgyógyászként dolgozik, de már máshol, a MÁV Kórházból még 2003-ban felmentették a munkavégzés alól, majd néhány hónappal később megszüntették munkaviszonyát.

A per szerdán tanúk meghallgatásával folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!