Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Vádat emeltek a tanárverő diákok ellen

2008.10.20. 12:23
Elkészült a vádirat a februári, nyolcadik kerületi tanárverés ügyében.

Vádat emelt az ügyészség azzal a három kilencedikes diákkal szemben, akik februárban megtámadták, megverték és hosszú időn keresztül gúnyolták egyik tanárjukat egy nyolcadik kerületi, 12 osztályos iskolában. Az I. és XII. kerületi Ügyészség vádirata szerint a megtámadott fizikatanár a 2007/2008-as tanévben kezdte tanítani a vádlottak osztályát, ahol az osztály és a sértett kapcsolata már kezdettől fogva feszült volt, a tanulók semmilyen tanári figyelmeztetésnek, felszólításnak nem tettek eleget.

Ez 2008. február 28-án odáig fajult, hogy az egyik diák a katedra előtt kötözködni kezdett a tanárával, kigúnyolta őt, majd a kezével hadonászva ütéseket imitált a tanár irányába, sőt többször felé is rúgott, úgy, hogy egyszer el is találta.

A diáktársak által mobiltelefonnal készített videofelvételek tanúsága szerint a támadó ezután felemelte a tanteremben található, két méteres ruhafogast, és úgy tett, mintha azt a tanárra akarná ejteni, majd kiemelte a mosdóból a csaptelepet, amivel a tanár felé sújtott. Ezt követően még tarkón is ütötte a tanárt, majd a katedra előtt hahotázva futkározni kezdett, nevetségessé téve ezzel a pedagógust, akinek a gúnyolásába többen is bekapcsolódtak.

A sértett ekkor megpróbálta elkezdeni a tanítást, a tábla felé fordulva feladatokat kezdett felírni, de ezzel csak azt érte el, hogy néhány tanuló krétákkal kezdte dobálni. Amikor viszont közölte, hogy a tombolást elégtelenek kiosztásával fogja "honorálni", a három vádlott odarohant a katedrához, egymás után rátenyereltek a naplóra, és megfenyegették a tanárt - egyebek között azzal, hogy "kiszúrják a szemét", vagy "elintézik, hogy kirúgják az állásából". A sértett a vádlottak fellépésétől megrémülve kimenekült az osztályteremből, és tanártársaitól kért segítséget.

A fiatalkorú vádlottak szabadlábon védekeznek, ügyükben a további eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja le.