Mátyás
-6 °C
1 °C

Danika apja elismerte Danikát

2001.11.19. 08:58
Apasági nyilatkozatot tett hétfőn annak a kisgyermeknek az apja, akit Rácz Károly szeretne örökbe fogadni - közölte a budapesti XVI. kerületi gyámhivatal illetékese. A férfi a XVI. kerületi gyámhivatalban tette meg a nyilatkozatot.
Emlékezetes, hogy a szociális és családügyi miniszter három héttel ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett Terry Black transzexuális művész által kezdeményezett örökbefogadási ügyben.

A múlt héten lezárult minisztériumi vizsgálat megállapította: "amennyiben a gyermekre vonatkozóan joghatályosan teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz valaki, úgy az örökbefogadáshoz az ő hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van. Szülői beleegyezés hiányában a gyámhivatal az örökbefogadást nem engedélyezheti".

A minisztériumi vizsgálat adatai szerint V. Éva XVI. kerületi lakos és Rácz Károly október 10-én a XVI. kerületi gyámhivatalban együtt jegyzőkönyveztették közös kérelmüket, amely az anya házasságon kívül született gyermekének Rácz Károly általi örökbefogadására vonatkozott.A minisztérium múlt heti közleménye szerint a Legfőbb Ügyészség utasítására a Fővárosi Főügyészség október 25-én óvást nyújtott be az alkalmasságot megállapító határozat ellen.

Az főügyészésg indítványozta a határozat hatályon kívül helyezését, új eljárás lefolytatását, valamint a határozat végrehajtásának felfüggesztését. Az óvás következtében a XVI. kerületi gyámhivatal október 29-én a már folyamatban lévő örökbefogadási eljárást felfüggesztette. Az új eljárás keretében november 5-én elrendelték Rácz Károly igazságügyi pszichológiai szakértői vizsgálatát, amelynek elvégzésére a Budapesti Igazságügyi Szakértői Intézetet kérték fel.