Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

TNT-fogás a benzinkúton

2002.03.29. 14:57
A rendőrség elfogott egy férfit, aki közel három kilogramm TNT-vel a táskájában várakozott egy budaörsi benzinkútnál. A 23 éves fiatalember azt állítja, semmi köze nincs a cucchoz, azt egy ismeretlen alak tett a táskájába. A rendőrség vizsgálja, hogy honnan származik a veszélyes robbanószer, és mire akarták felhasználni. A rendőrségi szóvivő szerint az utóbbi időben egy arzenálra való fegyvert gyűjtöttek be kollégái Pest megye területén.
Nagy mennyiségű robbanóanyagot foglalt le és egy személyt elfogott csütörtökön este a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálatának segítségével.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken sajtótájékoztatót tartott, melyen Szabó Jenő rendőr ezredes, bűnügyi igazgató ismertette az elfogó-akció részleteit.

Közel három kiló TNT

Eszerint a rendőri csoportok a trükkös lopások miatt érkezett bejelentések folytán nagyszabású ellenőrzést szervezetek március 28-án az M7-es autópályán. A bejelentés szerint egy albán tolvajcsoport tagjai adtak randevút egymásnak a kérdéses időpontban. A rendőrök végül albánokat nem találtak, de az autópályán, egy budaörsi benzinkútnál felfigyeltek egy gyanús személyre. A 23 éves fiatalember a rendőri ellenőrzés során idegesen viselkedett, majd futásnak eredt, közben eldobott egy csomagot, melyben a rendőrök 2,8 kg orosz TNT robbanóanyagot és a hozzá való hat gyutacsot találták meg.

A rendőröknek rövid üldözés után sikerült elfogniuk M. Zoltán szentendrei lakost. Szabó elmondta, hogy a férfi büntetlen előéletű, végzettsége szerint cipőfelsőrész-készítő. A bíróság március 29-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A sztori

A kihallgatás során a férfi előadta, hogy ő békésen várakozott a barátnőjére egy gyorsétterem előtt, amikor odalépett hozzá egy "nyakigláb alak" és a táskájába tett egy csomagot. M. Zoltán a rendőröknek azt mondta fogalma sem volt, hogy mi lehet a zsákban. Amikor meglátta a rendőröket pánikba esett, mert azt gondolta, hogy "valami rosszaságot" rejt a csomag.

Szabó szerint a férfi "meseszerű" vallomása megdőlt a kihallgatás során. Első pontban azzal, hogy a barátnő nem tudott arról, hogy találkoznia kellett volna a férfival. A nyomozók jelenleg arra keresik a választ, hogy M. Zoltán milyen céllal tartotta magánál a robbanóanyagot, illetve kitől kapta azt, vagy kinek szánta.

Fegyver hegyek

Szabó Jenő arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben sok illegális tartott lőfegyvert, és robbanószert foglalt le a Pest-megyei rendőrség, főleg informátorok közlései, illetve lakossági bejelentések nyomán. Ezek között volt két AK 47-es Kalasnyikov gépfegyver, 24 puska, 28 pisztoly, 75 dkg olvasztott trotil, és több mint 2000 lőszer.

Szabó szerint a mostani zsákmány azért is nagy durranás, mert ennyi TNT-vel fel lehet robbantani egy nagyobb házat, vagy külön-külön kisebb célpontok, például autók robbantására használhatták volna fel.