Piroska
3 °C
3 °C

TNT-fogás a benzinkúton

2002.03.29. 14:57
A rendőrség elfogott egy férfit, aki közel három kilogramm TNT-vel a táskájában várakozott egy budaörsi benzinkútnál. A 23 éves fiatalember azt állítja, semmi köze nincs a cucchoz, azt egy ismeretlen alak tett a táskájába. A rendőrség vizsgálja, hogy honnan származik a veszélyes robbanószer, és mire akarták felhasználni. A rendőrségi szóvivő szerint az utóbbi időben egy arzenálra való fegyvert gyűjtöttek be kollégái Pest megye területén.
Nagy mennyiségű robbanóanyagot foglalt le és egy személyt elfogott csütörtökön este a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálatának segítségével.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken sajtótájékoztatót tartott, melyen Szabó Jenő rendőr ezredes, bűnügyi igazgató ismertette az elfogó-akció részleteit.

Közel három kiló TNT

Eszerint a rendőri csoportok a trükkös lopások miatt érkezett bejelentések folytán nagyszabású ellenőrzést szervezetek március 28-án az M7-es autópályán. A bejelentés szerint egy albán tolvajcsoport tagjai adtak randevút egymásnak a kérdéses időpontban. A rendőrök végül albánokat nem találtak, de az autópályán, egy budaörsi benzinkútnál felfigyeltek egy gyanús személyre. A 23 éves fiatalember a rendőri ellenőrzés során idegesen viselkedett, majd futásnak eredt, közben eldobott egy csomagot, melyben a rendőrök 2,8 kg orosz TNT robbanóanyagot és a hozzá való hat gyutacsot találták meg.

A rendőröknek rövid üldözés után sikerült elfogniuk M. Zoltán szentendrei lakost. Szabó elmondta, hogy a férfi büntetlen előéletű, végzettsége szerint cipőfelsőrész-készítő. A bíróság március 29-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A sztori

A kihallgatás során a férfi előadta, hogy ő békésen várakozott a barátnőjére egy gyorsétterem előtt, amikor odalépett hozzá egy "nyakigláb alak" és a táskájába tett egy csomagot. M. Zoltán a rendőröknek azt mondta fogalma sem volt, hogy mi lehet a zsákban. Amikor meglátta a rendőröket pánikba esett, mert azt gondolta, hogy "valami rosszaságot" rejt a csomag.

Szabó szerint a férfi "meseszerű" vallomása megdőlt a kihallgatás során. Első pontban azzal, hogy a barátnő nem tudott arról, hogy találkoznia kellett volna a férfival. A nyomozók jelenleg arra keresik a választ, hogy M. Zoltán milyen céllal tartotta magánál a robbanóanyagot, illetve kitől kapta azt, vagy kinek szánta.

Fegyver hegyek

Szabó Jenő arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben sok illegális tartott lőfegyvert, és robbanószert foglalt le a Pest-megyei rendőrség, főleg informátorok közlései, illetve lakossági bejelentések nyomán. Ezek között volt két AK 47-es Kalasnyikov gépfegyver, 24 puska, 28 pisztoly, 75 dkg olvasztott trotil, és több mint 2000 lőszer.

Szabó szerint a mostani zsákmány azért is nagy durranás, mert ennyi TNT-vel fel lehet robbantani egy nagyobb házat, vagy külön-külön kisebb célpontok, például autók robbantására használhatták volna fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!