Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megroggyant a vád a törökbálinti petárdaraktár perében

2007.06.12. 15:44
Nem veszi figyelembe a bíróság azokat a szakértői véleményeket, amelyeket a rendőrség készíttetett a törökbálinti tűzijátékraktár felrobbanásáról. A tavasszal indult perben fél éves szünet jön.

A vád által megidéztetett szakértők meghallgatásával folytatódott volna kedden délelőtt a Budakörnyéki Bíróságon a három éve felrobbant törökbálinti pirotechnikai raktár vezetőinek pere. Tóth Ferencet és három társát több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség, a keddi tárgyaláson a rendőrség két igazságügyi szakértője tett volna tanúvallomást, de a bíró kizárta őket az eljárásból.


A cégvezetők

A robbantástechnikai és a vegyész szakértő nyomozóknak írt szakvéleményét a bíró elfogultságra hivatkozva nem veszi figyelembe a perben. Az ügyész időt kért, hogy új szakértői véleményeket tudjanak beszerezni. A bíró november 6-ra elnapolta a tárgyalást, így a vádnak fél év áll rendelkezésére.

Ha ennyi idő alatt nem sikerül a robbanás okairól szakértőt nyilatkoztatni, akkor vagy ejtik a vádat, vagy teljesen új bírósági eljárásra lesz szükség. "A vád összeomlása a mi igazunkat támaszthatja alá" - mondta az Indexnek a keddi fejleményekkel kapcsolatban Tóth Ferenc, a Pyro-Technic Kft. ügyvezetője.


Klikk a képre! Barakonyi Szabolcs képei a robbanás után

Tóth Ferenc következetesen kitart amellett, hogy 2004. augusztus 5-én délután öt órakor nem emberi mulasztás okozta a pirotechnikai raktár katasztrófáját. A cégvezető szerint valakik katonai robbanóanyagot, TNT-t robbantottak az ország legnagyobb tűzijáték raktárában. A vád szerint a 118 négyzetméteres helyiségben 230 kilogramm robbanóanyag – lőpor és más pirotechnikai robbanóanyagok keveréke – repült a levegőbe több szabálytalanságnak köszönhetően.