Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Tücsköket hozott a robbanás szele

2004.10.26. 15:23
Hetven érintett lakó és a törökbálinti önkormányzat várja, hogy lezárják a nyomozást és megindíthassák a kártérítési pert a Pyro-Technic Kft. ügyében, aminek raktárépülete felrobbant augusztus elején, három ember halálát és tetemes anyagi kárt okozva. Törökbálint kárvallott részét már kitakarították: elhordták a sittet, beüvegezték az ablakokat, de a falu utcáin még mindig sok használt petárdát találni. Bár az önkormányzat 8,3 millió forintot költött el a robbanás károsultjaira, van, aki még mindig hajléktalan.
Nemcsak üvegszilánkokat és méteres vasakat, tücsköket is magával sodort a törökbálinti petárdaraktár-robbanás szele. Azóta több mint két hónap telt el, de a félelmetes tűzijátékhoz legközelebb eső házak még mindig viselik a robbanás nyomait. Jónásék például még a múlt héten is fél tucat tücsköt szedtek össze házuk átjárhatóvá vált tetőterében, persze nem a tücskökről van szó elsősorban. A robbanás szele több négyzetméteren leszakította a felső szintet belülről borító gipszkartont, és tokostul próbálta kitépni az ablakot, mivel nem bírt a vastag, dupla üveggel.

Gaz a falak között

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Azóta minden apró zajtól összerezzenek" - mondja Jónásné. A légnyomás kivitte az összes földszinti ablakot is, feltépte a vas garázsajtót, végigsöpört a sufnin, kimozdította a tetőgerendát, átrendezte a cserepeket, de Jónásék nem sérültek meg, így mégis szerencsésnek vallják magukat -- még akkor is, ha nem volt biztosításuk. A pistályi dűlő tetején laknak, ahol kevésbé rongálódtak meg a házak, mint azok, amelyek a domb tövében, a raktárhoz legközelebb eső területen helyezkedtek el. Ez utóbbiak közül több porig égett, és a telek azóta is üresen árválkodik; más telkeken ugyan még állnak a falak, de kinőtt közöttük a fű. Itt hiába keressük a tulajdonosokat.

A Jónás házaspár nem járt ilyen rosszul, de a földszinti ablakok árát, csaknem százhúszezer forintot kettejük nyugdíjából gazdálkodták ki. Mint a nyaralóövezet állandó lakói, egyszeri gyorssegélyt, negyvenezer forintot kaptak az önkormányzattól. A tél közeledtével szívesen befoltoznák a tetőtér gipszkarton falán éktelenkedő, fekete fóliával letakart lyukakat, megjavítanák a szilánkosan megrepedt ajtótokot, de erre egyetlen esélyük, ha az önkormányzat által alapított pertársaság megnyeri a fizetésképtelenné vált Pyro-Technic Kft. ellen még el sem indított kártérítési pert.

Az önkormányzat is kárvallott

Félelmetes tűzijáték
Augusztus 5-én, délután öt óra után néhány perccel hatalmas robbanás történt a Pest megyei település határában, a volt Mechanikai Művek területén lévő pirotechnikai raktárban. A robbanásban a Pyro-Technic Kft. három munkatársa a helyszínen életét vesztette, tizen könnyebben sérültek, a detonáció egy kilométeres körzetében számos ház és gépjármű megsemmisült, illetve megrongálódott. A robbanás összesen négyszázmillió forintos kárt okozott. Mivel a felgyulladt raktárban még az első, nagy detonáció után órákkal is robbantak a petárdák, és ömlött a füst, a környék negyven házából kellett rövidebb időre evakuálni a lakókat.
A Pyro-Technic ellen összeállt pertársaság dokumentumait már alá is írták a tagok: az önkormányzat, illetve mintegy hetven érintett lakó; így hamarosan összehívhatják az első gyűlést, mondta az Indexnek Turai István, Törökbálint polgármestere. Elmondta, az önkormányzat nem mint valamiféle felettes szerv vesz részt a kártérítési perben, hanem mint kárvallott, hiszen az augusztus 5-i robbanás óta 8,3 millió forintot költött el.

Ebből az összegből mintegy hárommillió forintot fordítottak a hatvan esetben kiadott, negyvenezer forintos gyorssegélyre, a többi pénz a hajléktalanná vált lakók elszállásolására, a házak kijavításához szükséges anyagokra ment el. Nem adott gyorssegélyt az önkormányzat az engedély nélküli ingatlanok tulajdonosainak, és ez alól csak akkor tett kivételt, ha valakinek az állandó lakhelye károsodott.

Pacsirta utca 14.

Az önkormányzat biztosít albérletet a leégett Pacsirta utca 14. szám lakóinak is, egy anyának és két ikerfiának novemberig, amikor majd beköltözhető lesz a nekik kiutalt, Törökbálint belterületén lévő önkormányzati lakás is. A családnak egymillió forintot gyűjtött össze a Faluszépítő Egyesület.

Hajléktalan maradt ugyanakkor Horváth Sándor, a gyermekek elvált édesapja, aki a leégett ház tulajdonosa volt. Az Indexnek elmondta, nem kapott semmit az önkormányzattól, mivel bár a Pacsirta utcában lakott, nem az volt az állandó lakcíme. Az ő egyetlen reménye is a kártérítési per maradt.

A szakértői vélemények még váratnak magukra

#alt#
Klikk a képre!
Ahhoz, hogy esély legyen kártérítésre, a rendőrségnek le kell zárnia a Pyro Technic Kft. elleni nyomozást, ami hónapokig is eltarthat, mondta Turai István, aki természetesen bízik benne, hogy erre minél hamarabb sor kerül. "Nem az a fontos, hogy mikor; vannak ennek a dolognak sokkal lényegesebb gazdasági vonatkozásai - mondta Turai. - Az tudniillik, hogy van-e egyáltalán elegendő vagyona a cégnek, hogy kifizesse a tetemes kárt, amit okozott." Korábban a cégről elterjedt, hogy fizetésképtelenné vált, miután állítólag kárpótolta a robbanásban meghalt három dolgozó családját. Turai azt mondta, nem igaz, hogy a cég felhagyott volna tevékenységével, mivel Balatonfűzfőn továbbra is működik egy telepük.

A Pyro Technic Kft. ellen ugyan megalapozott a gyanú, de a Pesti Központi Bíróság döntése után a cégvezetők szabadlábon védekezhetnek, tudtuk meg a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. "Még mindig a kilenc szakértői véleményre várunk, és ezek közül még egy sem készült el" - tette hozzá Béni Mónika.

Menta utca

Mivel az ő ingatlanuk csak nyaraló, nem kapott azonnali segélyt az a házaspár, akik Menta utcai házukon éppen az utolsó simításokat végzik. Akárcsak Jónás és fia, ők is saját kezűleg végezték el rajta a javításokat, amelynek költségeit a férj 2,5 millió forintra becsüli. A robbanás kivitte az összes üveget, megrepesztette a födémet, elképzelhetetlen dúlást vitt véghez, és bár hárman voltak a házban, szerencsére egyikük sem sérült meg.

A velük szemben lévő, könnyűszerkezetes vityilló porig égett, tulajdonosai elhordták a törmeléket, de nem tértek többé vissza, mesélik. A Menta utca aljában álló autószerelő műhely is leégett, arra pedig jobb nem is gondolni, mi történt azokkal az autókkal, amik éppen ott voltak, meséli a házaspár. Szintén ebben az utcában lakott az a férfi a fiával, aki robbanószereket tartott a pincéjében, és akit ittas vezetésért köröztek. Az ő házából sem maradt semmi, leszámítva a pincébe vezető, négyszögletes fekete lyukat.