Sára, Márió
2 °C
6 °C

Per indult a halálos törökbálinti robbanás miatt

2005.10.20. 18:15
Összesen 15 millió forintot követelnek a Pyro-Technik Kft.-től, amelynek raktárában tavaly hatalmas robbanássorozat pusztított. Hárman meghaltak.

Megkezdődött a törökbálinti robbanással kapcsolatos kártérítési perek egyike a Pest Megyei Bíróságon csütörtökön. Hét magánszemély és a törökbálinti önkormányzat összesen mintegy 15 millió forintot követel a Pyro-Technik Kft.-től, amelynek telephelyén tavaly augusztus 5-én hatalmas robbanássorozat volt. A szerencsétlenség helyszínén három dolgozó vesztette életét.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A magánszemélyeknek a robbanás közelében volt a telkük, amelyen súlyosan megrongálódotak a házak, az ingóságok, gépjárművek, a kert. Az önkormányzat azért perel, mert a szerencsétlenség után kiadásai. Az alperes jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson azt kérte: a polgári pert függesszék fel az ügyben folyó büntetőeljárás lezárásáig, mert ott fog kiderülni, mi is történt valójában a kft. telephelyén.

A cég ügyvédje elmondta, hogy a Pyro-Technik minden rá vonatkozó előírást betartott, a detonáció helyszínén viszont olyan robbanóanyag-maradványokat találtak, amelyekkel a kft. nem is foglalkozott. Így alaposan feltételezhető, hogy a Pyro-Techniktől független, elháríthatatlan külső ok idézte elő a detonációt. A kft. szerint a károsultak ingatlanai szabálytalan módon, rossz helyre épültek.

Külső ok?

A felperesek jogi képviselője ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a károsultak ingatlanainak esetleges szabálytalanságai legfeljebb a kártérítés mértékét csökkenthetik, azt pedig bizonyítania kellene az alperesnek, hogy rajta kívül álló elháríthatatlan ok vezetett a robbanáshoz.

Az ügyben több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és robbanóanyaggal visszaélés miatt tavaly indult nyomozás. A négy gyanúsított között vannak a cég volt vezetői is.

A Pest Megyei Bíróság decemberre elnapolta a tárgyalást. A bíró nem zárta ki, hogy közbenső ítélettel előbb csak a kártérítés jogalapjáról dönt, és a kártérítés összegszerűségét majd csak akkor fogja vizsgálni, ha a keresetnek megfelelő jogerős döntés születik a jogalap kérdésében. A nyomozásban nem zárták ki az idegenkezűséget sem.