Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Halálos áldozatot szedett a madárinfluenza

2005.10.20. 14:06
Életét vesztette az a férfi, aki idén elsőként kapta el a madárinfluenzát Thaiföldön. A járvány átterjedt Oroszország európai részére és újra fertőz Kínában is.

A H5N1 vírus okozta madárinfluenza végzett egy thai férfival, ismerte el az ország miniszterelnöke. A 48 éves paraszt Bangkoktól nyugatra, Kanchanaburi tartományban élt, csirketenyésztéssel foglalkozott, írja a BBC. "A fickó azért halt meg, mert levágott egy fertőzött csirkét, amit aztán meg is evett" - nyilatkozta a BBC-nek Thaksin Shinawatra miniszterelnök.

Thaiföldön idén ez az első madárinfluenza-fertőzés és haláleset. A vírus idén világszerte 74 megbetegedést okozott és 29 emberéletet követelt.

A halálozási adatsor összességében javulást mutat, mert bár idén a megelőző két évnél többen vesztették életüket, a vírus tavalyi csaknem száz százalékos, két évvel ezelőtt hetven százalékos halálozási aránya negyven százalékra csökkent.

Terjed

A H5N1 vírus az idén minden eddiginél nagyobb területen terjedt el. A legtöbb megbetegedést (64) és halálesetet (21) is Vietnamból jelentették. A vírus Európában is tovább terjed, a BBC értesülései szerint a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy Oroszország európai részén, Moszkvától alig 200 kilométernyire is a H5N1 okozott madárpusztulást.

Oroszország ázsiai részén, Szibériában júliusban tört ki a feltehetően Kínából érkezett járvány. Szibériából a fertőzés most ismét visszajutott Kínába, a pekingi hatóságok tájékoztatása szerint Belső-Mongóliában 2 600 szárnyas pusztult el, írja a BBC.

Az oroszországi fertőzések miatt az EU szakértő az ország csaknem egészére kiterjedő élőmadár- és tollbehozatali tilalom elrendelését javasolták.

A tajvani hatóságok csütörtöki közlése szerint a múlt héten a szigetországba is megérkezett a vírus, igaz a fertőzést hamar és könnyen izolálták. A fertőzött állatokat egy panamai teherhajón próbálták Kínából Tajvanra csempészni, a hajót azonban a partiőrség a múlt csütörtökön feltartóztatta. A hajón szállított élő csirkék között legalább ezer fertőzött volt. A szállítmányt megsemmisítették.

Görögországban azonban az EU vizsgálati eredményei szerint mégsem madárinfluenza okozta a madárpusztulást. Bár az eddigi közlések szerint az biztos volt, hogy a H5 vírustörzs okozta a fertőzést és csak az volt kérdés, hogy vajon az emberre is veszélyes N1 altörzs jelent meg Oinuszesz szigetén, Pia Ahrenkilde Hansen EU-szóvivő szerint még a H5 törzs jelenlétét sem sikerült igazolni. Ennek ellenére az EU fenntartja az óvintézkedéseket és további vizsgálatokkal igyekszik teljesen kizárni a vírus jelenlétét.

Hatástalan csodaszer, hamis oltóanyag

Vietnamban, ahol a legkegyetlenebbül pusztít a vírus, külön aggályokat keltett, hogy egy asszony esetében olyan vírusmutációt mutattak ki, ami ellenáll a leghatékonyabbnak tartott (Magyarországon csak receptre kapható, ezért a jogi szabályozás szerint néven nem nevezhető), oseltamivir-foszfát hatóanyagú antivirális gyógyszernek. Peter Horby, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Hanoi irodavezetője szerint várható volt, hogy az antivirális gyógyszer alkalmazása ellenálló mutáció kialakulásához vezethet, de mivel egy elszigetelt esetről van szó, aggodalomra szerinte nincsen ok.

"Nem hiszem, hogy emiatt különösebben aggódnunk kéne" - nyilatkozta Horby az AFP-nek. Szakértők szerint az eset jelzi, hogy a világ esetleg túlzott mértékben épít erre az egy gyógyszerre, és nem ártana, ha párhuzamosan más vírusellenes szerek készletezése is megkezdődne, jelentette az MTI.

Ukrajnában eközben nyerészkedők terjesztenek hamis madárinfluenza-oltást a pánikoló lakosság körében. A teljesen hatástalan vakcina adagját tíz dollárért árulják.