Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Zsanett-ügy: újabb szakértők bírálják a DNS-vizsgálatot

2007.09.11. 01:09
Nem megfelelő eljárást alkalmazott az ügyészség E. Zsanett DNS-nyomainak vizsgálatára, állapította meg a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet két igazságügyi szakértője. A szakértők azt erősítik meg, hogy Zsanett vendéghaját mitokondriális vizsgálattal kellene ellenőrizni, amit az ügyészség korábban elutasított. Ez bizonyíthatja, hogy ült a rendőrök autójában.

Két újabb hemogenetikai szakértő erősítette meg azt, hogy az ügyészség nem a megfelelő vizsgálati eljárást választotta az E. Zsanett megerőszakolásával vádolt rendőrök autójában talált nyomokra.

E. Zsanett feljelentése szerint május 4-én hajnalban rendőrök egy igazoltatás után megerőszakolták. Az ügyészség három rendőrt bűnsegédlettel, kettőt pedig erőszakos közösüléssel gyanúsít.

A rendőrök azt állították, hogy Zsanett – állításával ellentétben - nem ült be az autójukba. A lány jogi képviselője ezért indítványozta, hogy a rendőrök autójában talált hajszálakat vizsgálják meg.

A rendőrautóban talált harminc hajszál többségén azonban nem volt hajhagyma. Mindössze négy volt vizsgálható, de az ügyészség által elvégeztetett vizsgálat szerint ezek között nem volt olyan, amely Zsanett DNS-ét tartalmazta volna.

Kiderült viszont, hogy az esemény idején Zsanett vendéghajat, más személy hajából készült pótlást viselt. A lány jogi képviselője ezért június végén egy másik DNS-szakértő kirendelését kérte. Álláspontja szerint ugyanis a hemogenetikai vizsgálat ebben az esetben bizonyító eredetű lehet.

Ezt az indítványt azonban az ügyészség június 5-én elutasította. Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy a Semmelweis Egyetem molekuláris patológiai laborjának vezetője által adott szakvélemény szerint a hajhagymák hiánya miatt egyújabb vizsgálat nem hozna az eddigiektől eltérő, egyértelmű eredményt.

Egyed Balázs hemogenetikai szakértő, a Genetech Kft. részéről már akkor kritizálta a Zsanett-ügyben DNS-t vizsgáló szakértő módszerét.

Most két másik szakértő állapította meg, hogy az ügyészség által korábban elvégeztetett vizsgálat nem volt teljeskörű. Pádár Zsolt és Woller János, a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet hemogenetikai szakértői szerint az ügyészség által alkalmazott vizsgálati módszer a tudomány jelen állása szerint nem a legmegfelelőbb eljárás a feltett kérdések megnyugtató megválaszolására.

Megállapításuk szerint pontatlan a vizsgálati dokumentáció, a hiányos véleményrögzítés miatt nehezen nyomon követhető a szakvélemény, nem egyértelmű, ezért nehézségekbe ütközik az eredmények áttekintése.

A két szakértő azt is kimondja, hogy ha a Zsanett által viselt póthaj emberi eredetű, abban az esetben a mitokondriális DNS vizsgálat segítségével kapcsolatot lehet teremteni a rendőrségi autóban található hajszál és a póthaj között.

Az ügyvéd panaszára augusztusban az ügyészség végül mégiscsak igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki E. Zsanett vendéghajának megvizsgálására. A Fővárosi Főügyészség azonban úgy határozott, hogy nem hemogenetikai-vizsgálatot végeznek, csak egy nyomszakértő hasonlítja össze a póthajban lévő és a rendőrautóban talált hajszálakat töredezettségük, színük, származásuk alapján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?