Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Zsanett-ügy: újabb szakértők bírálják a DNS-vizsgálatot

2007.09.11. 01:09
Nem megfelelő eljárást alkalmazott az ügyészség E. Zsanett DNS-nyomainak vizsgálatára, állapította meg a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet két igazságügyi szakértője. A szakértők azt erősítik meg, hogy Zsanett vendéghaját mitokondriális vizsgálattal kellene ellenőrizni, amit az ügyészség korábban elutasított. Ez bizonyíthatja, hogy ült a rendőrök autójában.

Két újabb hemogenetikai szakértő erősítette meg azt, hogy az ügyészség nem a megfelelő vizsgálati eljárást választotta az E. Zsanett megerőszakolásával vádolt rendőrök autójában talált nyomokra.

E. Zsanett feljelentése szerint május 4-én hajnalban rendőrök egy igazoltatás után megerőszakolták. Az ügyészség három rendőrt bűnsegédlettel, kettőt pedig erőszakos közösüléssel gyanúsít.

A rendőrök azt állították, hogy Zsanett – állításával ellentétben - nem ült be az autójukba. A lány jogi képviselője ezért indítványozta, hogy a rendőrök autójában talált hajszálakat vizsgálják meg.

A rendőrautóban talált harminc hajszál többségén azonban nem volt hajhagyma. Mindössze négy volt vizsgálható, de az ügyészség által elvégeztetett vizsgálat szerint ezek között nem volt olyan, amely Zsanett DNS-ét tartalmazta volna.

Kiderült viszont, hogy az esemény idején Zsanett vendéghajat, más személy hajából készült pótlást viselt. A lány jogi képviselője ezért június végén egy másik DNS-szakértő kirendelését kérte. Álláspontja szerint ugyanis a hemogenetikai vizsgálat ebben az esetben bizonyító eredetű lehet.

Ezt az indítványt azonban az ügyészség június 5-én elutasította. Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy a Semmelweis Egyetem molekuláris patológiai laborjának vezetője által adott szakvélemény szerint a hajhagymák hiánya miatt egyújabb vizsgálat nem hozna az eddigiektől eltérő, egyértelmű eredményt.

Egyed Balázs hemogenetikai szakértő, a Genetech Kft. részéről már akkor kritizálta a Zsanett-ügyben DNS-t vizsgáló szakértő módszerét.

Most két másik szakértő állapította meg, hogy az ügyészség által korábban elvégeztetett vizsgálat nem volt teljeskörű. Pádár Zsolt és Woller János, a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet hemogenetikai szakértői szerint az ügyészség által alkalmazott vizsgálati módszer a tudomány jelen állása szerint nem a legmegfelelőbb eljárás a feltett kérdések megnyugtató megválaszolására.

Megállapításuk szerint pontatlan a vizsgálati dokumentáció, a hiányos véleményrögzítés miatt nehezen nyomon követhető a szakvélemény, nem egyértelmű, ezért nehézségekbe ütközik az eredmények áttekintése.

A két szakértő azt is kimondja, hogy ha a Zsanett által viselt póthaj emberi eredetű, abban az esetben a mitokondriális DNS vizsgálat segítségével kapcsolatot lehet teremteni a rendőrségi autóban található hajszál és a póthaj között.

Az ügyvéd panaszára augusztusban az ügyészség végül mégiscsak igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki E. Zsanett vendéghajának megvizsgálására. A Fővárosi Főügyészség azonban úgy határozott, hogy nem hemogenetikai-vizsgálatot végeznek, csak egy nyomszakértő hasonlítja össze a póthajban lévő és a rendőrautóban talált hajszálakat töredezettségük, színük, származásuk alapján.