Berki Krisztián két évet kapott, de nem megy börtönbe

DSC9797
2021.07.13. 08:44
A vád közúti veszélyeztetés, az ügyészség 2 év 6 hónapot kért a celebre. A bíróság végül első fokon két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztették. Az ügyészség súlyosbításért fellebbez, Berki három nap gondolkodási időt kért.

Ugyan későbbre tervezték, de  Berki Krisztián tegnapi tárgyalásán a bíró azt mondta, szerinte ma ítéletet hozhatnak. A celebritás egy 2018-as büntetőfékezési ügye miatt folyik per, amelyben közúti veszélyeztetéssel vádolják Berkit. A levetített felvételeken látható volt, ahogy a vádlott nagy sebességgel megelőz egy menetrend szerint haladó buszt, majd hirtelen lefékez, amikor visszasorol az autóbusz sávjába. Ennek hatására két jármű összeütközött. 

A tegnapi tárgyaláson három tanút hallgattak ki, köztük Berki Renátát is, aki a férjével egyező módon írta le a több mint három évvel korábbi balesetet. Mellette két, a buszon utazó tanút idéztek be, mindketten úgy emlékeztek vissza, hogy a busz mellett nagy sebességgel haladt el egy narancssárga Bentley, ami dudálva előzte meg az autóbuszt, majd a sávba visszatérve satuféket nyomott a sofőr, és

ezt követően történt az ütközés.

A buszban több mint 2,5 millió, Berki Krisztián bérelt Bentley-jében pedig több mint 14 millió forintnyi kár keletkezett. A vád közúti veszélyeztetés, az ügyészség 2 év 6 hónapot kért a celebre.

A mai tárgyalás hatalmas érdeklődés mellett kezdődött, telt ház van a tárgyalóteremben. Berki Krisztián ezúttal is feszülten érkezett, valósággal futott a fotósok elől, majd a teremben is idegesen tett-vett, billegett a széken. Felesége, a várandós Berki Renáta, aki tegnap tanú volt, ezúttal nem kísérte el a tárgyalásra.

Az ügyész nyitotta a sort, aki elmondta, hogy egy pillanatra megállt a busz, jobbra kanyarodott, nem jött ki balra, és nem teremtett olyan körülményeket, amelyekkel veszélyeztette volna Berki Krisztián testi épségét. 

A kamerafelvétel az ügyész szerint teljesen egyértelműen mutatja, hogy mi történt. Berki visszatér a busz sávjába a megengedett sebességhatár felett, majd hirtelen megáll. És ekkor ütközik össze a Bentley a busszal. Az adatok szerint egyértelmű, hogy a vádlott vészfékezett, nem volt forgalmi oka a megállásának. Arra is emlékeztetett, hogy Berki Krisztián többször is vezetett ezen az útvonalon, erről ő és a felesége is nyilatkozott, így tudnia kellett, hol tud megállni. Ha ennek ellenére mégis bizonytalan volt, az sem indokolta volna a vészfékezést.

Az ügyész szerint arra sem lehet hivatkozni, hogy Berki a középső tükörben nem látta a buszt, hiszen alig ért be elé. Ha pánikba esett volna, akkor sem így állt volna meg, egyértelműen szándékosan tette ezt. Látni, hogy a Bentley teljes fékkapacitását kihasználva állt meg, ezzel pedig elháríthatatlan veszélyt okozott,

hiszen a busz fékkapacitása ettől alacsonyabb.

A buszsofőr elkerülhette volna az ütközést, ha 3 méter/secundum négyzettel fékez folyamatosan, de erre neki nem kellett felkészülnie, hiszen nem volt várható, hogy valaki vészfékez előtte. Ez a lassítás még biztonságos lett volna a buszon utazók számára, de már ez is a felső határ. Emiatt a buszsofőr kisebb sebességgel lassított, hogy ne veszélyeztesse az utasait.

A szakértő szerint azért engedte fel a féket a buszsofőr, mert arra számított, hogy a Bentley továbbhalad. A buszvezető így helyesen járt el, tizedmásodpercek alatt nincs idő kiszámítani a megfelelő hárítást. Berkinek tudnia kellett, hogy a busz nem tud olyan gyorsan megállni, mint ő, emellett több szabályszegés is történt – a záróvonalon való átlépés és a megengedett sebességhatár túllépése –, amelyek mind súlyosbító tényezők.

Az ügyész szerint a vádlott bűnös, és börtönbüntetésre kell ítélni.

Berki Krisztián ügyvédje szerint az eljárás alatt a vád úgy próbálja beállítani védencét, mint aki pitiáner módon veszélyeztetni akarta a saját, a felesége és a buszon utazók épségét. Mint mondta, valótlan képet festettek a vádlottról, aki mindössze a szerencsétlen véletlenek összessége miatt járt el úgy, ahogy. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy Berki bűncselekményt követett volna el, szó sem volt büntetőfékezésről.

A védő hozzátette, a buszon ülőknek nem volt rálátásuk a történtekre, az ő nyilatkozataik ellentmondanak a szakértői véleménynek, és tárgyi bizonyítékok sem támasztják alá azokat. Megismételte a szakértői véleményt, amely szerint a buszsofőr részéről elkerülhető lett volna az ütközés, ha 3 méter/secundum négyzettel lassít, és ezzel nem veszélyeztette volna az utasokat. Emlékeztetett rá, hogy a nyomozóhatóság annak idején úgy döntött, hogy megszüntetik az eljárást (a nyomozás folytatásáról a bíróság döntött, miután a buszt üzemeltető cég panasszal élt).

Berki védője szerint ügyfele nem szándékosan szegett szabályt, és 

az internetre kitett videókkal igyekeznek befeketíteni őt. 

Azt kéri a bíróságtól, vegyék figyelembe, hogy Berki büntetlen előéletű, van egy kislánya, és hamarosan újabb gyereke születik, akit neki kell ellátnia, ahogy a várandós feleségét is.

Berki Krisztiáné a szó. A vádlott azzal kezdi, hogy ártatlannak vallja magát. Mint mondja, sosem állt szándékában bűncselekményt elkövetni.

Sajnálja, hogy bekövetkezett a baleset, még ha nem is érzi magát felelősnek.

A bíróság szünetet rendelt el, hamarosan ítélet születhet. Közben Berki Krisztián és felesége közösségi oldalain nincs szünet, Berkinél reklámposztok élesedtek, felesége pedig a taposógépen vezette le a feszültséget egy edzőteremben.

A szünet után Berki Krisztián az utolsók között tért vissza az ítélethirdetésre. Egyrendbeli közúti veszélyeztetésért és egyrendbeli rongálásért első fokon

A bíróság kimondta a bűnösségét, és két év szabadságvesztésre ítélte, négy év Próbaidőre felfüggesztve.

Emellett két évre elveszik a jogosítványát, és 625 ezer forint pénzbüntetésre is ítélték, és emellett a bűnügyi költségeket is neki kell állnia. A bíró az ítélet indoklásában megjegyezte, hogy ha Berki Krisztián azt sem tudja, mi az a büntetőfékezés, akkor miért tűnt fel olyan reklámban, amelyben ezzel viccelődik. Hozzátette, az ítélet meghozatalában nem játszott szerepet az, hogy milyen kép él a vádlottról a közvéleményben vagy a sajtóban.

Mivel Berki Krisztián nem jelentette be, hogy korábban elvették a jogosítványát, azt az időt nem számítják bele az újabb kétéves autómentes életébe.

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, Berki Krisztián pedig három nap gondolkodási időt kért. Az eljárás első fokon befejeződött, de nem maradunk Berki-ügy nélkül, hiszen folyamatban van az a Kuna Tibor nevéhez is köthető áfacsalási ügy, amelyben Berki Krisztián már elismerte bűnösségét. Akkor egy év felfüggesztettet kért rá az ügyészség kamuszámlák befogadása miatt.

(Borítókép: Berki Krisztián 2021. július 13-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)