Laár Andrásnak elege lett, odaadja Galla Miklósnak a Karinthy-gyűrűt

41031221 0ea6b169a5739b80546842314e00f76b wm
2021.12.17. 17:45
Úgy tűnik, vége a huzavonának, Laár András besokallt, és úgy döntött, Galla Miklósnak adja a Karinthy-gyűrűt.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, Galla Miklóst még februárban értesítette az MTVA arról, hogy 2021-ben ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt. Júniusban azonban Dobos Menyhért arról tájékoztatta, hogy mégsem ő kapja meg idén a kitüntetést, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.

Galla Miklós korábban több levelet is írt az üggyel kapcsolatban. Dobos Menyhértnek már idén júniusban címzett egyet, a levelet szerkesztőségünknek is eljuttatta. A humorista később Orbán Viktort is felkereste, hogy megkaphassa a gyűrűt, de a miniszterelnök erre azt válaszolta: nem ő a gyűrűk ura.

A Karinthy-gyűrűt végül Laár András kapta meg, aki felajánlotta Gallának, hogy hordják havi váltásban, ezt azonban kollégája nem fogadta el. Galla Miklós legutóbb az ATV-ben beszélt arról, miért ragaszkodik ennyire a gyűrűhöz: azt mondta, azért olyan fontos számára a kitüntetés, mert egy humoristának ez az egyetlen elismerése, ő pedig negyven évig dolgozott a humor műfajában.

Úgy tűnik, Laár Andrásnak elege lett a Karinthy-gyűrű körüli tébolyból: Facebook-oldalán közölte, hogy végleg a kollégájának adja az ékszert. Persze vannak feltételei.

Nos, kedves barátaim, ezennel elegem lett ebből a Karinthy-gyűrű-ügyből! Le szeretném zárni mihamarabb… Kijelentem, hogy – mivel a L’art pour l’art Társulat nem tart igényt az általam nekik felajánlott Karinthy-gyűrűre – tiszta szívvel mihamarabb átadnám Galla Miklósnak tárolásra, használatra, feltéve ha megtartja és nem adja el, nem olvasztja be, és felém mint a jogilag „tulajdonos” felé el tud számolni vele… Majd akkor, ha rajtam számon kérnék a Bárkik, de nem fogják számon kérni…

– jelentette ki a bejegyzésben, majd azt is megosztotta, mikor és milyen formában adja át Galla Miklósnak a gyűrűt.

Miklóst nagy nehezen elértem telefonon, és megbeszéltük, hogy dec. 24-én a New York kávéházban adom át neki a Karinthy-gyűrűt, és így remélhetőleg megnyugszik a lelke. Az ezzel kapcsolatos diskurzust a magam részéről lezártnak tekintem. »Bizonyos szint fölött az ember nem megy bizonyos szint alá.« (Esterházy)

(Borítókép: Laár András a Karinthy-gyűrűvel az ujján 2021. december 8-án, és Galla Miklós 2011. október 7-én. Fotó: Cseke Csilla és Mohai Balázs / MTI)