Nemcsak Adele körül áll a bál, de más világsztárok koncertjei is veszélybe kerülhetnek

GettyImages-599801246
2022.01.28. 08:17
A brit énekesnő nemrég könnyek között jelentette be, hogy el kell halasztania Las Vegas-i show-műsorát, amire hónapokat készültek. A koronavírus-járvány nem kedvez a turnézó sztároknak, már többeknek le kellett mondaniuk fellépésüket, de mi lesz azon koncertekkel, amikre Budapesten kerülne sor?

Mint megírtuk, előző héten Adele az Instagramon jelentette be egy élő videóban, hogy nem tudja elkezdeni Las Vegas-i show-műsorait. Az énekesnő mindezt azzal okolta, hogy késnek a szállítmányok, a csapatának a felét ledöntötte a koronavírus, így nem állnak készen. A legújabb információk szerint azonban nem csak az előbb említett okok állhattak e mögött.

Scott Roeben Las Vegas-i újságíró állítása szerint ugyanis konfliktus alakult ki Adele és a Ceasar's Palace vezetősége között. Többek között amiatt, mert a zenész csapata a Ceasar's Palace hangrendszerét le akarta cserélni a sajátjukra, ami egy vadonatúj, csúcstechnológiás vetítővásznat is magában foglalt volna, továbbá amiatt is összetűzésbe keveredtek, mert a Skyfall című dalnál Adele azt szerette volna, ha egy 60 főből álló kórus kíséri őt. Ezt támaszthatja alá az is, hogy az énekesnő nemcsak az első fellépését mondta le, hanem az egész koncertsorozatot elhalasztotta. 

A rendezvénysorozat január 21-től április 16-ig tartott volna, és Adele minden pénteken és szombaton fogadta volna a rajongókat a Ceasar's Palace-ban, ez 24 fellépést takart. Az első koncert már a bejelentés másnapján lett volna, tényleg az utolsó pillanatban fújták le. Sok rajongója már csak akkor értesült a hírről, amikor már felszállt a repülőre, hogy Las Vegasba utazzon. Ha csak a jegyárakat nézzük, a rajongók fejenként minimum 700 fontot (300 ezer forintot), de akár több mint 9000 fontot (3,8 millió forintot) is kiadhattak.

Nem véletlen, hogy Adele lett a legjobban fizetett énekesnő Las Vegasban, tekintve, hogy a koncertsorozat estenként több mint 500 ezer fontot (214,8 millió forintot) jelentett a számára. Egy 30 ezer fontért (12,8 millió forintért) kivehető privát lakosztályban lakott volna a Ceasar's Palace-ban, amihez járt volna inas, biztonsági személyzet, asszisztens és sofőr is. A legújabb hírek szerint Adele teljesen összetört, a bejelentés után azonnal egy magángéppel repült Los Angelesbe párjához, Rich Paulhoz. Ha valaki, akkor Adele az, aki soha nem akarna csalódást okozni a rajongóinak, így biztosan nagy a baj, ha képes volt megtenni ezt a lépést.

Ám nem ő az egyedüli sztár, aki az utóbbi időben úgy döntött, hogy lemondja a koncertjét.

Legutóbb például Celine Dion egészségügyi problémákra hivatkozva halasztotta el észak-amerikai koncertsorozatának hátralévő részét. De rajta kívül is rengeteg zenész mondta le a fellépését a Covid miatt 2021-ben, köztük Megan Thee Stallion és a Jonas Brothers, az Evanescence, Doja Cat, a Backstreet Boys – akiknek szintén 12 koncertből álló Las Vegas-i rendezvénysorozatuk lett volna –, a Kiss, a BTS, a Limp Bizkit, Michael Bublé, Taylor Swift, Aerosmith, Halsey és a The 1975. 

Jönnek az esőnapok

A koronavírus-járvány továbbra is sok problémát okoz az olyan iparágaknak, mint például a zeneipar, ugyanis – mint az az előbbiekből már kiderült – a fertőzöttek növekvő száma miatt több előadó is arra kényszerül, hogy a Covid miatt lemondja vagy elhalassza turnéját. A budapesti koncertek közül is jó párat új időpontra raktak már át, köztük Celine Dion koncertjét, aki eredetileg 2020. június 7-én lépett volna fel a Papp László Budapest Sportarénában, azonban a dátumot először 2021. május 11-re, majd 2022. június 27-re halasztották.

Így járt Ozzy Osbourne is, aki 2022. február 2-én jött volna hazánkba, de végül 2023. május 17-re tették át az időpontot, mivel a telt házas arénakoncertek és az utazás Európa nagy részén még mindig sok bizonytalanságot okoz. Így vélte az amerikai acapellabanda, a Pentatonix is, akik 2021. május 16-án a Budapest Parkban koncerteztek volna, ám végül a teljes turnét átszervezték, így 2022. március 29. lett az új időpont, azonban nem a Budapest Parkba, hanem a Budapest Arénába rakták át a rendezvényt. Az eredetileg 2021. június 17-re kitűzött Daddy Yankee-koncertet is elhalasztották, így 2022. június 10-én koncertezik majd az arénában. 

A Sabaton nevezetű metál együttes már ennél messzebb ment, és a teljes turnét lefújták. Ők 2022. március 12-én léptek volna fel Budapesten, azonban még új időpont sincs. Hazánkban először lépett volna fel The Weeknd is 2022. november 4-én, de végül a zenész úgy döntött, hogy a teljes turnét lemondja, így ebben az esetben sem tudni, be lesz-e pótolva valaha. Celinde Dionhoz hasonlóan a Pearl Jam is már 2020-ról halasztotta el európai turnéját 2021-re, majd megint el kellett tolniuk a koncertsorozatot. Az új időpont szerint ők 2022. július 12-én jönnek Budapestre, ám várjuk ki a végét.

Lara Fabian kanadai énekesnő szintén 2021 nyarán lépett volna fel az arénában, ám ezt a dátumot is áttették 2022. október 20-ra. Ez történt a brit popegyüttes, a Simply Red fellépésével is, ők december 1-jén léptek volna színpadra Budapesten, de az együttes elhalasztotta az európai turnéját, így ez a koncert is átkerült 2022. december 6-ra. A Nightwish finn metál zenekar is minden koncertjét elhalasztotta, erre a sorsra jutott a budapesti fellépésük is, amire végül 2022. december 20-án kerülhet majd sor, ha minden jól alakul, ez lesz egyébként az utolsó nagy koncert az arénában.

Ezek a fellépések kerülhetnek még veszélybe

Ugyan jó pár előadó koncertjét elhalasztották már a korábbi évekről, de van néhány olyan fellépés, amelynél egyáltalán nem változtattak az időponton. Az első igen közeli, ugyanis pár hét múlva, február 15-én érkezik az arénába két metál együttes, a Bring Me The Horizon és A Day To Remember, illetve velük együtt a Poorstacy és Lorna Shore. Bár a Bring Me The Horizonnak nem ez lesz az első budapesti fellépése, mivel korábban már jártak nálunk, ám ez lesz az első arénás koncertjük, így csak bizakodhatnak abban, hogy nem kell majd lemondani. Március 3-án pedig az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas német zeneszerző, Hans Zimmer tesz látogatást Budapesten az európai koncertturnéja részeként. A Hans Zimmer Live – Europe Tour koncertshow alatt egyébként zenekar és kórus is csatlakozik majd hozzá.

Március 16-án Budapesten, majd március 17-én Debrecenben lép fel a tizenhétszeres Grammy-díjas Sting, aki régi visszatérőnek számít, 2019-ben járt legutóbb nálunk, ám kérdéses, hogy a hazai járványhelyzet lehetővé teszi-e majd, hogy mindkét koncertet megtartsa. A kanadai énekes, Shawn Mendes március 30-án érkezik az arénába, ugyan nem ez lesz az első budapesti fellépése, mivel a korábbi években már a Sziget Fesztiválon bemutatkozott a hazai közönségnek.

Remélhetőleg májusban is adják majd a kilincset egymásnak a világsztárok, köztük május 11-én a 2Cellos, a Luka Šulićból és HAUSER-ből álló duó, akik utoljára mennek világ körüli turnéra így együtt. Május 13-án a One Republic töltené meg az arénát, ahogy korábban már megtették a Hősök terén az MTV Europe Music Awards részét képezve. A svéd metál zenekar, a Ghost május 18-án csap majd a húrok közé, május 24-én az amerikai metál banda, a Tool lép színpadra, végül május 30-án a legendás rockzenekar, a Scorpions lép fel.

Nyáron csúcsforgalom várható, június 21-én egy újabb metál banda, a Korn érkezik Magyarországra, majd június 23-án a leginkább pop-jazz feldolgozásaiknak köszönhetően ismertté vált Postmodern Jukebox ad koncertet. Egy héttel utánuk, június 30-án az amerikai, többszörös Grammy- és Oscar-díjas előadó, John Legend lép majd fel először hazánkban. Őt követi július 5-én a népszerű rockbanda, a FIVE FINGER DEATH PUNCH, majd július 11-én a Judas Priest, akik öt évtizedes pályafutásukat ünneplik. A főképp fiatalok körében népszerű Harry Styles – aki korábban a One Direction zenekar tagja volt – július 13-án koncertezik majd az arénában, John Legendhez hasonlóan neki is ez lesz az első hazai fellépése. Egy nappal később, július 14-én a Kiss ejti meg búcsúturnéjának utolsó budapesti koncertjét, elmondásuk szerint minden eddiginél nagyobb show-val készülnek. 

A Kisst követően egészen meglepő módon augusztusban egy koncert sem lesz az arénában, a következő nevesebb előadó, a The Cure október 26-án lép majd színpadra, majd október 28-án az Il Divo. A zenekart nagy veszteség érte az elmúlt időszakban, mivel elhunyt az egyik tag, Carlos Marin. Kérdéses, hogy ki fogja helyettesíteni, már ha egyáltalán szánnak bárkit is a helyére. Az idei év egyik utolsó nagyobb koncertjének ígérkezik az elhunyt olasz zeneszerző, Ennio Morricone tiszteletére meghirdetett koncertturné budapesti állomása december 18-án. 

Volt, aki előre gondolkodott

A legtöbb 2021-ben lemondott koncertet már 2022-re ütemeztek át, bízva abban, hogy talán ebben az évben meg lehet majd rendezni őket, azonban a 2020-ban új albummal visszatért Justin Bieber nem bízta a véletlenre, és inkább 2023-ra ütemezte legtöbb európai koncertállomását. Ha minden jól alakul, az énekes 2023. március 11-én érkezik majd az arénába.

(Express, PageSix, Billboard, Budapest Aréna)

(Borítókép: Adele 2016. szeptember 6-án. Fotó:  Scott Legato / Getty Images for BT PR)  • Tippek
  • Babaváró hitel