Szédítően drágán kelhet el egy Star Wars-videókazetta

GettyImages-143300529
2022.02.18. 05:58
Ilyen nincs és mégis van. Milliókat kaszálhatnak egy aukción egy VHS-sel, amin a Star Wars 1977-ben megjelent negyedik része található. A gyűjtők már számtalanszor vásároltak ép ésszel felfoghatatlan áron filmes relikviákat.

A Goldin Auctions aukciósház egy február végi árverésen adna túl olyan ősrégi VHS-kazettákon, amelyeken a filmtörtént legalapvetőbb alkotásai találhatóak meg. Kalapács alá kerülnek például a Jurassic Park és Conan, a pusztító videókazettás változatai, ám az igazán nagy dobásnak más ígérkezik. A becslések szerint ugyanis 60 ezer dollárért, azaz körülbelül 18,9 millió forintért kelhet el egy bontatlan VHS, amin a Star Wars negyedik része, Az új remény szerepel. 

A kazetta azért is számít olyan különlegesnek, mert egyrészt első kiadás, másrészt abban az időben jelent meg, amikor az otthoni filmnézés még csak gyerekcipőben járt, így nem meglepő, hogy a filmrajongók körében igazi legendának számít. Először egyébként 57 600 dollárért kelt el az aukción, ám a kikiáltási ára mostanra 60 ezer dollárra szökött fel. Emellett pedig egy Star Wars-trilógia kiadást is áruba bocsátanak, amely a remények szerint 10 és 20 ezer dollár, azaz 3,1 és 6,3 millió forint közötti áron fog elkelni. 

Ugyan kirívó esetnek tűnhet, hogy egy filmes relikviáért valaki ennyi pénzt adjon, de egyáltalán nem ritka. A gyűjtők számára aligha van akkora összeg, amennyit ne tudnának elkölteni olyan, számukra ereklyének számító tárgyakra, ami sokak számára már a normalitás határát súrolja. A 2021-es év végén tartott árverést Londonban a Prop Store aukciósház, amelyen közel 1100 filmes kellék talált gazdát, természetesen horribilis áron.

Vissza a jövőbe

Az aukción elkelt például a Vissza a jövőbe című film második részében látható egyik hoverboard. Az árverés egyik legnagyobb sztárjának bizonyult, ugyanis 300 ezer fontért – jelenlegi árfolyamon 127,6 millió forintért – került kalapács alá. 

Jelmezek

Az előbbi tárgyhoz hasonlóan elképesztő áron, 75 ezer fontért, azaz 31,9 millió forintért vásároltak meg egy kosztümöt, ami az 1995-ös Mindörökké Batman filmben szerepelt. A 2007-es Pókember 3.-ban feltűnő jelmez pedig ennél hatalmasabb összegért, 130 ezer fontért, 55,3 millió forintért kelt el.

Star Wars-ereklyék

Úgy tűnik, a Star Wars igen népszerű a filmrajongók és a gyűjtők körében, mivel Anakin Skywalker fénykardja a Sithek bosszújából 180 ezer fontért – 76,7 millió forintért – talált gazdát. Sőt, az 1983-as A jedi visszatér című Star Wars-filmben látható két tárgy is horribilis összegért kelt el. Egy miniatűr X-wing modell 190 ezer fontért – 81,1 millió forintért –, míg egy birodalmi rohamosztagos sisak 105 ezer fontért, azaz 44,8 millió forintért. 

Évekkel ezelőtt egyébként egy 1989-ben gyártott magyar Boba Fett figura került kalapács alá a Sotheby's árverésén 15 ezer dollárért, ami mai árfolyamon 6,4 millió forintot, akkoriban pedig 4,3 millió forintot jelentett.

Harry Potter

A Csillagok háborújához hasonlóan a Harry Potter-univerzum is rengeteg rajongóval bír világszerte. Erről tanúskodik az is, hogy a levél, amellyel a filmben a főhős felvételt nyert a Roxfort varázslóiskolába, 18 ezer fontért, azaz 7,6 millió forintért kelt el. Sőt, 3 ezer fontért – 1,2 millió forintért – eladtak egy különleges kiadást is, egy aranycikeszt tartalmazó dobozt, amelyet a főbb stábtagok kaptak az első film leforgatása után. Úgy tartják, hogy ebből a dobozból mindössze 50 darab van világszerte. 

Jurassic World

A Jurassic Park-filmsorozat folytatásaként elkészült Jurassic World második részében, a Bukott Birodalomban feltűnt egyik kellékautót 30 ezer fontért vásárolták meg. Bár kérdéses, 12,7 millió forintért kinek kéne egy tragacs, amibe még beleülni is nehezen lehet, annyira széttörték a forgatás alatt. 

(Via TMZ, BBC)

(Borítókép: A Star Wars eredeti, 1977-es verziójának videomagnó kazettája. Fotó: Fotó: Sarah L. Voisin / The Washington Post / Getty Images)