Puskás Peti végre beinthet a kritikusainak, Molnár Piroskát vastapssal ünnepelték

PAP 6386
2022.03.24. 06:02
Tizenhárom kategóriában hirdettek győztest a Televíziós Újságírók Díja gálán március 23-án este a Budapest Music Centerben. A legjobb női műsorvezető ezúttal is Ördög Nóra lett, Till Attila pedig megkapta a legjobb férfi műsorvezetőnek járó elismerést, Puskás Petit a zsűritag kategóriában díjazták, Molnár Piroska és Csuja Imre a legjobb színésznő, illetve színész díját vehette át, de a televíziós műsorok, illetve sorozatok közül is több kategóriában választottak legeket.

Kilencedik alkalommal értékelték a szakújságírók az előző év legkiemelkedőbb televíziós teljesítményeit és személyiségeit. Az RTL Klub hat, a TV2 öt, a Spektrum Home és az ATV egy-egy elismeréssel tért haza az idei Televíziós Újságírók Díja gáláról, amelyre a vezető hazai televíziós csatornák szakemberei és sztárjai, valamint a sajtó képviselői kaptak meghívást. A Budapest Music Centerben rendezett esemény ismét nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott, a díjátadó házigazdája immáron negyedik alkalommal Gundel Takács Gábor volt, a gálát pedig most először

a TV2 Csoport és az RTL Magyarország az online felületein, az RTL.hu-n és a TV2 Play platformon élőben közvetítette.

Ahogy a házigazda is említette, ez egy példaértékű összefogás, mert bár a piacon konkurálnak a csatornák, ez az esemény a szakma közös ünnepe, amikor együtt vannak azok, akik a legfontosabb, a legizgalmasabb és a legnézettebb műsorokat gyártják.

Évek óta beszélgetünk arról, hogyan alakul a mi szakmánk, hogyan alakul a televíziózás, mi a jövője, merrefelé tart. Nos az, hogy a két nagy csatorna mára fontosnak tartja, hogy online is adjon műsorokat, akár élőben is, azt gondolom, hogy például ez egy nagyon fontos irány, aminek azáltal, hogy itt vagyunk, mindannyian a résztvevői vagyunk, és ez jó 

– mondta Gundel Takács a gála megnyitásakor, hozzátéve: neki egy kicsit fáj és hiányérzetet okoz, hogy a 39 jelölt között egyetlen sincs, aki a közmédia valamelyik műsorából került volna ki, amit egyáltalán nem tart jónak.

Idén összesen tizenhárom kategóriában hirdetnek győztest. A 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin és a TVR-hét szakújságíróiból álló grémium díjazta a nagyszabású show-műsorok, a vetélkedők, a realityk, a gasztrorealityk, a sportrealityk, a talkshow-k, a heti sorozatok, a napi sorozatok, a zsűritagok, a női műsorvezetők, a férfi műsorvezetők, a színésznők, valamint a színészek legjobbját.

Az eseményt mindig nagy izgalom övezi, mert a nézettség mellett a tévés szakembereknek azért az is fontos, hogy a szakma hogyan vélekedik a produktumaikról. A csatornák között óriási a verseny és kétség nem fér hozzá, hogy minden évben születnek olyan produkciók, amelyeket érdemes kiemelni. Ha nem is a díjakért csinálja az ember, azért mindenkinek jólesik, ha elismerik a munkáját, nem véletlen, hogy a gálán az esélyesek mindig igyekeznek jelen lenni.

Este 8 órára szépen meg is telt a helyszín. Miután Gundel Takács Gábor megnyitotta a gálát, a jelenlévőkkel megemlékeztek azokról a szakmabeliekről, akiket tavaly szeptember óta veszítettünk el. A kivetítőn Babicsek Bernát színész, harmonikaművész, Balogh Mária, az első női tévériporter, újságíró, Csűrös Karola színésznő, Damu Roland színész, szinkronszínész, Lippai László színész, szinkronszínész, Mihályfalvi Mihály szinkronrendező, és Páricska Péter, számtalan nagyszabású műsor látvány- és hangtechnikai szakértőjének arcképe jelent meg.

A megemlékezés után kezdetét vette a díjak kiosztása. A nyerteseket a szakmédiumok munkatársai jelentették be, az Index kollégái közül F. Tóth Benedek főszerkesztő-helyettes a legjobb reality és a legjobb színésznő kategóriagyőztesének járó díjat adta át, utóbbit Molnár Piroskának, akit percekig tartó álló tapssal ünnepeltek a jelenlévők. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek F. Tóth Benedek az asztalához sietve nyújtotta át az elismerést.

Ha nem vagyok ünneprontó, mégiscsak muszáj elárulnom, hogy nem vagyok híve ennek a mesterséges izgalomgerjesztésnek, ami ezzel a díjjal zajlik, hiszen mit tehet egy szerencsétlen jelölt? Megpróbálja az esélytelenek pókerarcával várni a bejelentést, hogy ki lesz mégis, belül pedig azt érzi, hogy csak én, hát csak én, ugye... Ha elhangzik az a bizonyos név és nem az övé, akkor rajongva néz a kollégára, és ez természetesen lehet őszinte is. Ha az övé hangzik el, akkor megpróbálja a lehető legszerényebben megköszönni a házmesterbácsitól a nagymamájáig mindenkinek a díjat. Úgyhogy ha megengedik, akkor hirdetnék egy általam megszabott eredményt. A televíziós újságírók díját ezúttal három színésznő érdemelte ki, szigorúan abc-sorrendben egy L betűvel egy M betűvel és egy T betűvel kezdődő. Szeressék és nézzék őket továbbra is 

– mondta Molnár Piroska arra utalva, hogy a másik két jelölttel, Lovas Rozival és Trokán Nórával osztozik az elismerésben, amit újabb hatalmas tapsvihar követett.

A díjazottak közül mindenképp érdemes külön megemlíteni a legjobb női műsorvezetőt is – bár Ördög Nóra nem volt jelen a gálán, a családjával ugyanis épp Dubajban pihen, immáron

hetedik alkalommal lett a kategória győztese.

Az Exatlon Hungary is már zsinórban harmadszor kapott díjat, a legjobb zsűritagnak választott Puskás Petit pedig azért kell kiemelni, mert elmondása szerint ő amiatt örül különösen az elismerésnek, mert a gálán egyébként most is jelen lévő Sixxtől (Varga Attila, az Index egykori munkatársa – A szerk.) korábban mindig megkapta, hogy alkalmatlan erre a szerepre. Ugyan arra nem tért ki, de azért ne felejtsük el, hogy legutóbb Bakács Tibor és Puzsér Róbert is éles kritikával illette a teljesítményét, így ez a szakmai elismerés velük szemben is elégtétel lehet. A nyertesek sorát elnézve a két vezető csatorna közül 2021-ben az RTL inkább a sorozatok, míg a TV2 a szórakoztató műsorok terén volt erős – legalábbis a szakújságírók szerint.

A nyertesek listája:

Nagyszabású show-műsor

  • Sztárban Sztár leszek! (TV2)

Vetélkedő

  • A Géniusz (ATV)

Reality

  • Cápák között (RTL Klub)

Gasztroreality

  • Séfek séfe (TV2)

Sportreality

  • Exatlon Hungary (TV2)

Talkshow

  • DTK: Elviszlek magammal (Spektrum Home)

Zsűritag

  • Puskás Peti (RTL Klub)

Női műsorvezető

  • Ördög Nóra (TV2)

Férfi műsorvezető

  • Till Attila (TV2)

Heti sorozat

  • Apatigris (RTL Klub)

Napi sorozat

  • Keresztanyu (RTL Klub)

Színésznő

  • Molnár Piroska (Keresztanyu, RTL Klub)

Színész

  • Csuja Imre (A mi kis falunk, RTL Klub)

(Borítókép: Papajcsik Péter. Index)