18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Károly herceg éveken át egy pedofiltól kért tanácsot

GettyImages-1239783020
2022.04.16. 16:18
Egy nemrég megjelent dokumentumfilm hozta kellemetlen helyzetbe a brit trón várományosát, akinek igen szoros kapcsolata lehetett a halála után szexuális bűnözőnek kikiáltott Jimmy Savile-lel.

Újra áll a bál a királyi család háza táján, ezúttal azonban nem András herceg van a porondon, hanem a bátyja, Károly, aki jelenleg első helyen áll a trónöröklési sorban. A Netflixen a napokban debütált egy dokumentumfilm, a Jimmy Savile: A British Horror Story, amelyben a brit médiamogul méltán eltitkolt oldalát mutatják be közelebbről. Savile halálát követően ugyanis 450 ember jelentkezett, aki szexuális zaklatással vádolta meg őt. Egy vizsgálat során bebizonyosodott, hogy főként gyerekeket és fiatalokat bántalmazott szexuálisan. A dokumentumfilmből azonban az is kiderült, hogy Károly herceg különösen közeli kapcsolatot ápolt vele, mondhatni, a tanácsadója volt. 

Több olyan levél is a filmkészítők birtokába került, amely 1986 és 2006 között íródott. A herceg Savile véleményét kérte ki a különböző, királyi családot érintő kérdésekben. Még arra is megkérte, hogy találkozzon sógornőjével, Sarah Fergussonnal, akitől már egyébként évekkel ezelőtt elvált András herceg. Savile egy médiakapcsolatokról szóló kézikönyvet is készített, amit Károly herceg megmutatott a királynőnek, illetve Fülöp hercegnek.

Az első levél, amit találtak, 1987. január 14-én kelt, ebben Károly herceg arra kéri a médiamogult, hogy segítsen neki eljuttatni a hangját az ország olyan területeire is, ahova más nem ér el. 1989-ben pedig afelől is érdeklődött, milyen projektek vannak, amelyek nem kapnak kellő figyelmet. Sőt az 1988-as lockerbie-i repülőgép-szerencsétlenség után is – amelyben 270-en vesztették életüket – a segítségét kérte, amikor András herceg érzéketlen megjegyzést tett, miszerint statisztikailag elkerülhetetlen, hogy ne történjen ilyen tragédia, ami kismértékben viseli meg az adott közösséget. 

Ez újra elindította a vitát arról, hogyan reagáljon a királyi család a katasztrófákra

– mondta a dokumentumfilm rendezője, Rowan Deacon, illetve hozzátette:

Jimmy Savile írt egy dossziét, és tanácsot adott azzal kapcsolatban, hogyan viselkedjen a királynő, illetve hogyan ne versenyezzenek egymással a királyi család tagjai.

A médiamogul tanácsai között szerepelt, hogy alkalmazzanak egy olyan személyt, aki jártas az ilyesfajta ügyekben, illetve alakítsanak ki egy krízisszobát több telefonvonallal, teletexttel. Károly herceg 1989-ben el is küldte Savile-nak, miként szólalna meg a királyi család a jövőben a katasztrófákkal kapcsolatban. 

Csatolom a katasztrófákról szóló feljegyzésem egy példányát, amely tartalmazza az Ön szempontjait, és amelyet megmutattam apámnak, aki átnézette a királynővel is

 – írta a herceg, aki ugyanezen évben egy másik kéréssel is a médiamogulhoz fordult:

Kíváncsi vagyok, hogy találkozna-e esetleg a sógornőmmel, York hercegnéjével. Szerintem nagyon hasznos lenne a számára, ha megtenné

– magyarázta egy másik levélben a herceg. Bár arról nem tudni, hogy Károly herceg tisztában volt-e Savile tetteivel, ahogy a Clarence-ház sem szerette volna kommentálni a történteket a People-nek.

(Borítókép: Károly herceg 2022. április 6-án. Fotó: Phil Noble – WPA Pool / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport