Afganisztánban megölt katona családja perli a kollégáját lelövő Alec Baldwint

GettyImages-1182489210
2022.08.31. 14:24
A tavaly kollégáját véletlenül lelövő Alec Baldwin körül újabb botrány tornyosul, a színészt ugyanis újra beperelte egy Afganisztánban elhunyt katona családja, miután Baldwin többször is capitoliumi lázadónak nevezte a família egyik tagját. A sértett 25 millió dollárt követel a színésztől.

Nem csillapodnak a kedélyek a tavaly egy forgatáson véletlenül operatőr kollégáját lelövő Alec Baldwin körül, a színésznek ugyanis a kihallgatások sorát követően most a bíróság előtt kell felelnie – azonban most egy teljesen másik ügy kapcsán. 

Egy Afganisztánban elhunyt amerikai tengerészgyalogos családja ugyanis 25 millió dollárra perli a színészt, mert állításuk szerint rágalmazta és alaptalanul vádolta meg a család egyik női tagját azzal, hogy részt vett a Capitolium ostromában. Ahogy arról az Index is beszámolt, 2021. január 6-án az amerikai választás eredményét kétségbe vonó Donald Trump hívei és szélsőségesek vonultak az amerikai törvényhozás épületéhez, ahova erőszakkal betörtek, a helyszínen többen életüket vesztették.

A szövetségi keresetet New York déli kerületében nyújtotta be pénteken Rylee J. McCollum tengerészgyalogos tizedes családja, aki egyike volt annak a 13 tengerészgyalogosnak, akiket egy öngyilkos merénylő ölt meg a Kabuli nemzetközi repülőtér előtt 2021. augusztus 26-án. McCollum húszéves volt.

Fizetett, megbánta

McCollum halála után Baldwin megtalálta a tengerészgyalogos egyik nővérét, Roice-ot az Instagramon, és ötezer dolláros csekket küldött a katona özvegyének, Jiennah-nak és újszülött csecsemőjüknek. Baldwin azt mondta, hogy a csekk „egy elesett katona előtt tiszteleg” a kereset szerint.

Nem sokáig volt azonban tisztelgés, ugyanis néhány hónappal később, 2022 januárjában a színész nyilvános összetűzésbe keveredett Roice-szal, miután a nő közzétett egy fotót, amelyen részt vesz a Washington-emlékmű melletti tüntetésen 2021. január 6-án – írja a New York Post

A vádirat szerint emiatt akkor Baldwin azzal vádolta az elhunyt katona nővérét, hogy részt vett a zavargásokban, és felkelőnek nevezte.

Ön ugyanaz a nő, akinek pénzt küldtem a testvére halálát követően, akit megöltek az afganisztáni kilépéskor?

– írta Baldwin a nő nyilvános posztjához Instagramon.

Visszaélt követőbázisával Baldwin?

A színész a nő privát fiókján hagyott üzenetekben is kifejezte nemtetszését.

Amikor elküldtem a pénzt neked, azt a bátyád miatt tettem, tiszteletemből az országnak tett szolgálatáért, nem tudtam, hogy január 6-i lázadó vagy

– írta a színész a kereset szerint, amelyre válaszul a nő állítólag jelezte, hogy tiltakozni jogszerű az egész ország területén, így nem követett el semmilyen bűncselekményt. Baldwin erre bekeményített, és közölte a nővel, hogy újra közzéteszi a fotóját mint lázadóét.

A panasz szerint ezt követően tényleg újra közzétette Roice fotóját 2,5 millió követővel rendelkező Instagram-fiókján, megemlítve, hogy részt vett a 2021. január 6-i tiltakozásban. A fénykép posztolását követően húsz percen belül Roice „ellenséges, agresszív, gyűlöletkeltő üzeneteket” kapott Baldwin rajongóitól – írják a bíróságra beadott dokumentumban. 

Az elhunyt katona testvére mellett a még gyászoló család többi tagját is elárasztották gyűlölködő üzenetekkel, amelyekben azzal vádolták őket, hogy a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és a nácikhoz hasonlították őket. Néhányan azt is követelték, hogy a család adja vissza Baldwinnak azt az ötezer dollárt, amit jóhiszeműen adott nekik. 

A család azt állítja, hogy Baldwin semmit sem tett azért, hogy több millió követője ne lépjen kapcsolatba velük.

Baldwin hanyag és meggondolatlan magatartást tanúsított, mivel tudnia kellett volna, hogy a felperesek ellen tett állításai milliós követőbázisa miatt kárt okoznak

– áll a keresetben.

A családtagok esküdtszéki tárgyalást követeltek, és legalább 25 millió dollár kártérítést a magánélet állítólagos megsértése, rágalmazás és szándékos érzelmi bántalmazás miatt.

(Borítókép: Alec Baldwin. Fotó: Jim Spellman / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport