Van karácsony Kevin nélkül, csak nem nálunk

Képernyőfotó 2022-12-02 - 17.23.10.png
2022.12.07. 14:33
Magyarországon nem telhet el úgy karácsony, hogy ne adják le a Reszkessetek, betörők! című film részeit a tévében, azonban a világ más országaiban nem ragaszkodnak annyira a komisz Kevinhez, mint hazánkban.

Ahhoz már mindannyian hozzászokhattunk, hogy az ünnepek alatt csak úgy zúdul ránk a rengeteg film a tévéből – bár azt is érdemes megjegyezni, hogy többségüket már ezredjére adják le. A karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen szereplője Kevin, azaz a Reszkessetek, betörők! első két részének főszereplője. Bár ezen filmeket is többek legalább százszor látták már, valahogy mégis megunhatatlanná és az ünnepi időszak ikonikus alkotásaivá váltak. Évekkel ezelőtt még úgy reklámozták a tévében, hogy „Nincs karácsony Kevin nélkül", ami egy visszautalás volt az akkori, a Reszkessetek, betörők! körüli mizériára. 

Az elmúlt években ugyanis csak egyszer fordult elő, hogy egyáltalán nem lehetett biztosra mondani, újra műsorra tűzik majd. 2012-ben adták le először az RTL-en, bár akkor még egy nyári időpontban, majd 2013–2017-ig a film első két részét december 24-én és december 25-én vetítették a csatornán. A helyzetet az bonyolította, hogy 2017-ben a TV2 szerezte meg a vetítési jogokat, azonban a műsorújságban ezzel szemben az szerepelt, hogy december 24-én a TV2-n a Sztárban sztár +1 kicsi extra kiadása fog menni, míg az RTL Klub-on az Ilyen az élet című vígjáték.

A TV2 végül beadta a derekát, és leadták a film első két részét a megszokott két időpontban, szenteste és karácsony első napján. A Reszkessetek, betörők! műsorra kerülése körüli bizonytalanság kiváltotta hőzöngés viszont jól érzékeltette, mennyire fontos a magyaroknak, hogy karácsonykor ne csak a szeretteiket, hanem Kevint is lássák. Azonban ez nincs mindenhol így!

Más filmek is nagy népszerűségnek örvendenek

Bár Magyarországon a legtöbbek el sem tudják képzelni a karácsonyt anélkül, hogy ne néznék meg a Reszkessetek, betörők! valamennyi részét a tévében, más országokban nem csak Kevinért vannak oda. Még 2020-ban készítettek egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, hogy a legnépszerűbb harminc karácsonyi film közül melyikre kerestek rá a legtöbben a Google-ban tizennyolc kiválasztott országban. Eszerint Franciaországban és Brazíliában például az 1984-es Szörnyecskék volt verhetetlen a keresések között, ezzel ellenben Indiában a 2000-ben megjelent A Grincs örvendett a legnagyobb népszerűségnek.

Érdekesség, hogy Skóciában, Walesben, Írországban, Kanadában és Dél-Afrikában a Mi a manó? nevezetű 2003-as film hódított, míg a szintén 2003-ban megjelent Igazából szerelem Spanyolországban, Angliában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Norvégiában volt a legnépszerűbb. Némileg kilógott a sorból a még újabb filmnek mondható, 2019-ben megjelent Múlt karácsony, ami a vizsgált országok közül csak a németek tetszését nyerte el. Míg az Egyesült Államokban és Olaszországban az 1993-as Karácsonyi lidércnyomás vezette a ranglistát. Magyarországhoz hasonlóan pedig Szingapúrban és az Egyesült Arab Emírségekben is a Reszkessetek, betörők! volt a befutó.

Biztos ez?

Bár a tanulmányból kirajzolódik, a világ mely táján milyen filmek a leginkább kedveltek a Google-keresések szerint, ezt nem feltétlen kell készpénznek venni, mivel – érthető okokból – képtelenség figyelembe venni az egyéni preferenciákat is. Számos fórumot találni az interneten, ahol a különböző országok lakói ezt a kérdéskört vitatják meg. Egy brit felhasználó elmondása szerint például az Egyesült Királyságban a Csodakocsi, az Óz, a csodák csodája, az Igazából szerelem, A Hóember, a Polar Expressz, a Drágán add az életed!, a Karácsonyi ének és a Mi a manó? számítanak slágernek a tévében az ünnepi időszak alatt.

Hasonló a helyzet Szingapúrban is, az egyik lakos beszámolója alapján náluk az Igazából szerelem, A Grincs, a Reszkessetek, betörők!, a Mi a manó? és a Polar Expressz megy szinte minden karácsonykor a tévében. Az Egyesült Államokban ez sokkal árnyaltabb kérdés, mivel ott államonként változik, hol mit néznek szívesen az emberek az ünnepek alatt. Egy 2020-ban végzett kutatás szerint, amelyhez ezerkétszáz lakost kérdeztek meg, toronymagasan vezetett a Reszkessetek, betörők!, amit Az élet csodaszép és a Karácsonyi vakáció követett. 

Bár arról egyelőre nincsenek információk, hogy idén milyen filmeket fognak adni itthon a csatornák, azonban a korábbi évekből kiindulva szinte biztos, hogy a következő alkotások műsorra lesznek tűzve: Reszkessetek, betörők!, Káosz karácsonyra, Holiday, Igazából szerelem, Polar Expressz, Jégvarázs.

A legrosszabb karácsonyi film

Az IMDb oldalán lehet talán a leginkább nyomon követni, mely produkciók nyerik el a nézők tetszését. A platformon ugyanis egy tízes skálán tudja pontozni minden felhasználó, mennyire tetszett neki az adott film. Az értékelések alapján külön listát vezetnek a száz legjobb, illetve legrosszabb alkotásról. Utóbbi kategóriába pedig egy-két karácsonyi alkotás is beleesik.

A film sztorija alapján talán a legrosszabbnak az 1964-es A Mikulás meghódítja a marslakókat mondható, amely arról szól, hogy a marslakók eldöntik, mivel nincs senki a Marson, aki megajándékozza gyermekeiket, elrabolják a Mikulást. A Földre érve viszont megzavarodnak, mikor meglátják a sok álruhás Télapót, ezért elhatározzák, hogy két gyereket is elvisznek, akik meg tudják állapítani, melyikük az igazi. Az előbbiek ismeretében nincs is szükség további magyarázatra, miért szerepel a legsilányabb filmek listáján. 

(Borítókép: Jelenet a Reszkessetek, betörők! című filmből)