Bruce Willis állapota rosszabbodott

GettyImages-999468408
2023.02.16. 21:33
A színész felesége bejegyzést tett közzé az Instagram-oldalán, amelyben közölte: Bruce Willist frontotemporális demenciával diagnosztizálták.

Bruce Willis tavaly jelentette be, hogy felhagy a színészettel, mivel afáziával küzd, ami a beszéd megértésének vagy produkciójának zavara, és főleg agyvérzés, fejsérülés, tumor vagy fertőzés következtében alakul ki. Hosszú ideig tartó terápiával ugyanakkor sok esetben, ha nem is teljes gyógyulást, de jelentős állapotjavulást lehet elérni.

A bejelentés óta a színész eltűnt a nyilvánosság elől, csak a felesége, Emma Heming Willis által megosztott bejegyzésekből lehetett tájékozódni, milyen állapotban van.

A színész neje csütörtökön egy hosszabb posztot osztott meg az Instagram-oldalán, amelyben nem szolgált jó hírrel. Közölte, az egész családja nevében köszönetet szeretne mondani azért a sok támogatásért, amit a férje eddig kapott, azonban nemrég pontosabb képet kaptak arról, milyen betegséggel küzd.

Amióta 2022 tavaszán bejelentettük, hogy Bruce afáziával küzd, az állapota előrehaladt, és most egy konkrétabb diagnózisunk van: frontotemporális demencia (FTD néven ismert). Sajnos a kommunikációval kapcsolatos nehézségek csak az egyik tünete annak a betegségnek, amellyel Bruce-nak szembe kell néznie. Bár ez fájdalmas felismerés, egyúttal megkönnyebbülés is, hogy végre pontos diagnózist kapunk

– írta a bejegyzésben.

Mi a frontotemporális demencia?

A frontotemporális demencia gyűjtőfogalom, amelybe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, amelyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ezen agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért. A betegségre jellemző az intellektuális képességek romlása, a személyiség megváltozása, a viselkedés- és hangulatzavarok, illetve a betegek elveszthetik nyelvi képességeiket is, ugyanakkor a betegség előrehaladott szakaszában is sokáig érintetlen marad a térbeli tájékozódás képessége.    

(Borítókép: Bruce Willis 2018. július 14-én. Fotó: Rich Fury / Getty Images)