Felesége tett közzé videót Bruce Willisről, ilyen állapotban van most

GettyImages-999468408 (1)
2022.07.23. 14:51
Vidám családi percekre cserélte a filmvásznon megjelenő fegyverropogást és robbanásokat az afáziával diagnosztizált, majd a betegség miatt márciusban visszavonult Bruce Willis, aki minden idejét családjára és gyermekeire fordítja – ami láthatóan a hangulatán és az egészségi állapotán is pozitív nyomot hagy.

Ahogyan arról március végén az Index is beszámolt, egészségi állapotára való tekintettel visszavonult Hollywood egyik legnépszerűbb akciófigurája, Bruce Willis.

A bejelentés sokkolta a filmszakmát és az egész sztárvilágot, támogatásáról több híresség is biztosította Willist. A Die Hard-filmek sztárja neurológiai rendellenességben, afáziában szenved, amely tulajdonképpen a beszéd képességének és a beszéd megértésének zavarát jelenti.

Ugyan a színész egészségi állapotáról felesége folyamatosan tájékoztatja a rajongókat, több olyan történet is szárnyra kapott, hogy a színész már jó ideje küzd a betegséggel, miközben a szakma sokáig kihasználta még a hírnevét – állapota viszont csak romlott a visszavonulás óta. 

Ezt cáfolja most az a felesége, Emma Heming Willis által közzétett videó, amelyen a korábbi akciófilm-színész lányával, a 10 éves Mabel Ray Willisszel táncol. A képsorokon láthatóan meglehetősen jól szórakozik apa és lánya, a felvételek tanúsága szerint pedig Willis – a híresztelések ellenére – meglehetősen boldog, és jó formában van. 

Mi az az afázia?

Az afázia, amellyel a színész is küzd, mindazon beszédzavarokat jelöli, amelyek a beszédközpontot és annak összeköttetéseit érintik, azonban ezek mértéke egyénenként jelentősen eltérhet.

A betegség hatással van a beszédre, annak megértésére, a képek jelentésének felismerésére, a különböző szavak megtalálására, de bizonyos esetekben az írás, olvasás és számolás is nehézséget okozhat az érintett betegnek.

A betegség kialakulásának első számú okozója az agyvérzés, amely során az agy azon része sérül, amely a beszédközpontért felel. A legtöbb érintettnél egy stroke-ot követően diagnosztizálják az afáziát.

Ennek ellenére több különböző oka is lehet a kialakulásának, az agydaganatok, traumatikus agysérülések és különböző progresszív neurológiai betegségek (demencia, Alzheimer-kór) is előidézhetik. Az akut betegségek esetén az afázia sokkal gyorsabban terjed, emiatt hamarabb leépíti a beteget, míg daganat és demencia esetén ez a folyamat jóval lassabb.

(Borítókép: Bruce Willis 2018. július 14-én. Fotó: Rich Fury / Getty Images Hungary)