Légzési problémákat okozhat, ha házi kedvencünkkel alszunk

2023.06.04. 17:38
A meleg idő beköszöntével bundás háziállataink megszabadulnak vastagabb, tömöttebb téli bundájuktól, és könnyebb, szellősebb nyári szőrzetre váltanak. Alvásszakértők szerint a vedlési időszakban – a legtöbb kutya- és macskafajta esetében – gondokat okozhatnak az ágyneműben megrekedő apró szőrszálak és korpa.

Sok házi kedvencnek van bérelt helye a gazdája ágyában, ami – főként kutyák esetében – jótékony hatással lehet az éjszakai alvásra. Amíg azonban tart a vedlési időszak, egészségügyi hátrányok is jelentkezhetnek légzési nehézségek és rosszabb minőségű alvás képében.

Az egyik ágy- és matrackereskedő cég szakértői a The Northern Echónak elmondták, hogy az ágyneműben lévő laza szőrszálak irritációt okozhatnak gazdának és az állatoknak egyaránt.

A háziállatok szőrében, nyálában, bőrében és ürülékében lévő fehérje apró részecskéi eredményezhetik a problémát.

A bundájukban található korpa apró, és könnyen belélegezhető a levegővel, ami potenciális légzési és tüdőproblémákat okozhat. Ez az irritáció súlyos esetekben asztmához vezethet. Az ágyban lévő laza szőrszálak az alvás minőségét is erősen befolyásolhatják, mivel ezek belélegzése megterhelheti a légzőrendszert, ami miatt a szervezet nem tud rendesen pihenni éjszaka

– teszik hozzá.

Kutyák, macskák, vedlés, és amit tehetünk ellene

Természetesen elsősorban az egyébként is légzési nehézségekkel küzdő vagy arra érzékeny emberek körében merülhetnek fel ilyen problémák. Azt is fontos megemlíteni, hogy nem minden kutya- és macskaféle produkál intenzív vedlést, ahogy a bundájuk sem igényel egyforma mértékű ápolást és tisztítást.

Kutyák közül például a rövid szőrű agarak – mint az angol agár és a whippet – csak kismértékben hullatják bundájukat, mely jelentősen tisztább és szagtalanabb a legtöbb kutyafajtáéhoz képest. A macskafajták közül is akadnak olyanok – például a brit rövidszőrű vagy a szingapúri –, melyek szőrzete jóval kisebb gondot jelenthet a hosszabb szőrű társaikénál.

Íme néhány tipp, mellyel könnyebben átvészelhetjük a vedlési időszakot:

  • Helyezzünk a hálószobába párásítót a levegő minőségének javítása érdekében.
  • Rendszeresen fésüljük ki házi kedvencünk bundáját. Használjunk szőrtelenítő eszközöket a felesleges szőrzet eltávolítására.
  • A vedlésre hajlamosabb állatok esetében sokat segít, ha rendszeresen visszük kozmetikushoz, illetve a megfelelő samponnal végzett otthoni fürdetés is sokat segíthet.
  • Vásároljunk olyan porzsákokat és egyéb tartozékokat a porszívóhoz, amelyek kifejezetten a háziállatok szőrét és a szálló porban lévő allergéneket célozzák meg.

Az Indexen korábban állatorvos segítségével gyűjtöttük össze, hogyan foghatjuk diétára elhízott háziállatainkat.  • Biztosítás