A nagy korkülönbség lehet a jó párkapcsolat titka

2023.06.07. 18:59
Hiába okoz nehézséget sokszor a társadalom előítélete és kritikája, mégis azoknak a pároknak működhet igazán jól a kapcsolatuk, amelynek tagjai között nagy, azaz tíz vagy annál több évnyi korkülönbség van – állítja az ausztrál Deakin Egyetem kutatása. Ezt ismerve pedig már Al Pacino és Robert De Niro – természetesen nem közös – párkapcsolata és gyerekvállalása sem tűnik annyira különösnek...

Hiába képzelhető el nehezen, hogy az életkorban egymástól távolabb álló személyek párkapcsolata sokkal jobb lehet, mint azoké, akik egy- vagy közel egykorúak, mégis úgy tűnik, az ilyen, sokszor lenézett vagy megvetett párok működhetnek együtt a legjobban

Pedig jogosan gondolhatná azt az ember, hogy az egyidősek sokkal inkább egy hullámhosszon vannak, hiszen ugyanabba a valóságba születettek bele, így ugyanolyan problémákkal és történelmi eseményekkel találkoztak addigi éltük során, úgy tűnik azonban, ez sem feltétlenül elég ahhoz, hogy tökéletesen működjenek. Legalábbis tartósan. 

Az elmúlt hetekben nagy médiavisszhangot generált, hogy két, már nagyszülő korú hollywoodi színész, Al Pacino és Robert De Niro is újra apai örömök elé néz, az édesanyák pedig mindkettejük esetében több évtizeddel fiatalabbak: a 83 esztendős Al Pacino barátnője, Noor Alfallah mindössze 29 éves, míg a 79 éves Robert De Niro gyermekének anyja, Tiffany Chen életkorát is mindössze negyven körülire becsülik.

A nagy korkülönbség a párkapcsolatokban jelentős társadalmi előítéletekkel társul, sokan ilyenkor azonnal az aranyásók és a sugar daddyk esetére gondolnak, azonban a kutatások azt bizonyítják, hogy

azok a párok, akik között több évtizedes korkülönbség van, sokkal elégedettebbek a párkapcsolatukkal.

Az ausztrál Deakin Egyetem kutatócsoportjának felmérése szerint ezek a párok nagyobb bizalomról és elkötelezettségről, illetve kisebb mértékű féltékenységről számolnak be, mint a hasonló korú párok.

A nagy korkülönbséggel élő párok több mint háromnegyede számol be jó romantikus kapcsolatról

– állítják a kutatók.

A társadalom előítélete lehet a legnagyobb kapcsolatromboló tényező

De mégis miért választ egy fiatal nő egy nála idősebb férfit maga mellé? A tudósok szerint a nőknek amiatt lehetnek vonzók ezek a kapcsolatok, mert olyan társat keresnek, aki anyagi és fizikai biztonságot jelent számukra, míg a férfiak amiatt kedvelik a fiatalabb nőket, mert nagyobb eséllyel szülnek nekik gyerekeket, mint az idősebb nők. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a férfiak hajlamosak többre értékelni a vonzerőt és a vitalitást, mint a nők, mivel ezek a tulajdonságok is a termékenységet jelzik.

Mindez mégsem mindig elég a boldogsághoz, ezen párok kapcsolatát ugyanis nagyban befolyásolja az a tényező, hogy

a társadalom rosszallóan nézi, és előítéletes a kapcsolatukkal szemben.

Emiatt gyakran hiszik, hogy családjuk, barátaik és szélesebb környezetük is helyteleníti a kapcsolatukat, ami miatt idővel csökken a kapcsolati elkötelezettség, és nő a szakítás kockázata. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagy korkülönbséggel együtt élők kapcsolatainak problémái

nem belső gondokból, hanem kívülről fakadhatnak.

Ennek ellenére sem lesz minden ilyen kapcsolat vége szakítás, ennek bizonyítására pedig elég csak néhány hírességre gondolni: a 62 éves George Clooney és a 45 éves Amal Clooney közel egy évtizede vannak együtt, Catherine Zeta-Jones (53) és Michael Douglas (78) 2000 óta, Calista Flockhart (58) és Harrison Ford (80) pedig csaknem 13 éve házasok.

Nincsenek többségben, az adott életszakaszon is sok múlik

A nyugati országokban az összes házas heteroszexuális pár körülbelül 8 százaléka sorolható be a nagy korkülönbségű párok közé – amelyek tagjai között 10 vagy annál több év van. Ezek esetében általában az idősebb fél a férfi, míg a fiatalabb a nő, de

körülbelül egy százalékuk esetében fordított a felállás, azaz a férfi a fiatalabb.

A tendenciák tehát azt sugallják, hogy a lakosság többsége valószínűleg egy hasonló korúval fog kapcsolatba kerülni, hiszen olyasvalakit akarnak maguk mellett tudni, aki hasonlít rájuk, ami a kortársak között sokkal nagyobb eséllyel történik meg. A hasonlóság sok mindent magában foglalhat, beleértve a személyiséget, az érdeklődési köröket, az értékeket, az életcélokat és az életszakaszt, valamint a fizikai tulajdonságokat is.

Egy másik tényező az egyes partnerek által megélt életszakaszhoz kapcsolódik. Például egy 20 éves és egy 30 éves ember közötti tíz év különbség más kihívásokat és problémákat vethet fel, mint egy másik tízéves szakadék esetében, ahol az egyik személy 53, míg a másik 63 éves.

Ennek az az oka, hogy életünk különböző szakaszokból áll, és minden szakasz bizonyos életfeladatokból áll, amelyeket el kell sajátítanunk. Életünk e különböző szakaszaiban pedig a különböző feladatok elsajátítását részesítjük előnyben. Tehát amikor egy pár tagjai más és más életszakaszban élnek, nehéz összeegyeztetniük egymás eltérő életszükségleteit és céljait – ez pedig könnyedén szakításhoz vezethet. 

Ön szerint jó a nagy korkülönbség egy kapcsolatban?  • Tippek
  • Lakáshitel