Már mindenhol járt, ezért saját országot alapított egy amerikai férfi

2023.06.19. 06:55
AZ ENSZ által elismert összes országba eljutott, így új úti cél híján saját országot alapított egy amerikai férfi, aki a kaliforniai sivatag közepén hozta létre a Slowjamastan Népköztársaságot. Az államnak saját pénze, himnusza, útlevele és határátkelője is van, vezére pedig nem más, mint maga a szultán, Randy Williams. De mégis hogy lehetséges ez?

A legtöbben egész életükben csak álmodoznak arról, hogy a világ összes tájára eljussanak, mégis akad olyan ember, aki az összes országot megjárta már, emiatt pedig kénytelen volt egy teljesen új nemzetet alapítani, hogy tovább bővíthesse a listáját. És ez nem fikció, vagy egy új sorozat forgatókönyve, a San Diegó-i rádiós-lemezlovas, az „R Dub” néven futó Randy Williams ugyanis miután már egy ország kivételével az összes ENSZ által elismert államot bejárta,

úgy döntött, utazási tapasztalataiból tanulva megalapítja saját országát. 

És hogy mindezt miért? A férfi válasza meglehetősen egyszerű:

Szeretek tisztán fogalmazni. Az történt, hogy egyszerűen kifogytam az országokból, ezért alapítottam egy újat 

– idézi a CNN.

Williams eddig egy esti rádióműsort vezetett, melynek köszönhetően az egész világot beutazta, és mivel már csak egyetlen, az ENSZ által elismert nemzet volt hátra a listájáról, ezért úgy döntött, hogy vesz egy 11,07 hektáros üres földterületet a kaliforniai sivatagban, hogy új országot alapítson, amely a Sunday Night Slow Jam című

rádióműsora után a Slowjamastan nevet kapta. 

Az ország az Egyesült Államoktól való függetlenségét 2021. december 1-jén, 12 óra 26 perckor kiáltotta ki hivatalosan az állam fővárosában, Dublandiában, így jött létre a The People's Republic of Slowjamastan, azaz a Slowjamastan Népköztársaság.

Amikor éppen nem a rádióban voltam, valószínűleg egy olyan országban éltem, amelyről a legtöbben még nem is hallottak. Ez volt egyik oka annak, hogy létrehoztam Slowjamastant, mert a 193 ország után akartam egy 194.-et is! 

– mondta Williams, aki nemrég elindult türkmenisztáni útjára, amely az utolsó ország a 193 ENSZ által elismert ország listáján.

Egy üres telekként indult, mára már határátkelője is van

Hivatalosan a Slowjamastan Népköztársaság Szuverén Nemzetének Egyesült Területeként emlegetett, Williams önhatalmúlag „országának” nevezett állama a Californiai 78-as országút mellett található, két és fél órás autóútra San Diegótól északnyugatra.

A telek ugyan egyelőre nem sokkal több egy üres sivár területnél, Williams nem tétlenkedik, és már egy

„Welcome to Slowjamastan” táblát is felállíttatott az autópálya mellett, határállomást épített, és Slowjamastan zászlaját is kitűzte a  jelenleg is nyitva tartó miniszteri irodája fölé.

Williamst az ihlette saját országa létrehozására, hogy világutazásai során több különféle, önhatalmúlag kikiáltott területen járt, amelyeket gyakran meglehetősen különc vezetők irányítottak. 2021 augusztusában például meglátogatta a Molossziai Köztársaságot, egy 11,3 hektáros mikronációt Nevadában, amely 1998-ban kikiáltotta függetlenségét az Amerikai Egyesült Államoktól, majd amikor hazatért San Diegóba, azonnal elkezdett nagy terveket készíteni saját országának létrehozására. Nem sokkal ezt követően, 2021 októberében vásárolt egy telket 19 ezer dollárért (6,5 millió forintért), decemberben pedig kikiáltotta Slowjamastan függetlenségét, amelynek saját nemzeti lobogója, himnusza és pénze is van azóta. 

A szultán a diktatúra ura, jaj a Crocs papucsoknak! 

Annak ellenére, hogy az állami berendezkedés hivatalosan népköztársaság, Slowjamastan működése az év nagy részében sokkal inkább egy autoriter rendszerre, diktatúrára hajaz, hiszen a döntéshozatal sok esetben csakis Williamsre, azaz a szultánra marad. 

Az idő nagy részében diktatúra vagyunk. Alkalmanként különleges szavazási ceremóniákat és népszavazásokat tartunk. Nemrég például megengedtem a polgároknak, hogy szavazzanak arról, mi legyen a nemzeti gyümölcsünk, sportunk, sőt azt is, mi legyen a nemzeti állatunk neve

– magyarázta Williams köztársasága kormányzati rendszerét.

Elég paradoxnak tűnhet egy köztársaság számára, hogy egy diktatórikus szultán legyen az államfő, de pontosan ez a lényege a megnevezésnek és az állam működési elvének is. Williams utazásai során ugyanis a világ legfurcsább helyeire is eljutott, így saját bőrén tapasztalta a bizarr személyi kultuszokat és ellentmondásokat, amelyek olyan helyeken léteznek, mint például Észak-Korea, így ötlete tulajdonképpen egy kifigurázása ezen rendszereknek, akárcsak a 2012-es A diktátor című filmben. 

Ehhez mérten nem is meglepő, hogy Williams szívesen pózol fényképeken és tart nyilvános beszédeket élénkzöld szultáni egyenruhájában, amelyek hamis katonai kitüntetésekkel vannak tűzdelve, melyhez általában színes lencséjű napszemüveget is magára ölt. És ha egy diktátor látványát még ez sem tükrözné hűen, az esetek többségében határőröket alkalmaz, és biztonsággal veszi körül magát, ráadásul egy saját tiltólistája van, amelyeknek nincs helye az országban. Slowjamastanból ugyanis azonnal kiutasítják azokat,

  • akik mumble rappet hallgatnak,
  • akik Crocs papucsot viselnek,
  • és azokat is, akik a műszerfalra teszik a lábukat az autóban.

A slowjamastani útlevelet már több helyen is elfogadják

Williams elmondása szerint már diplomáciai kapcsolatok kialakításán dolgozik más országokkal, ráadásul nem is sikertelenül, hiszen Slowjamastan útlevelét már 16 különböző országban pecsételtette le legutóbbi utazásai során, köztük Dél-Afrikában, Új-Zélandon, Vanuatun és az Egyesült Államokban is.

Ez önmagában pedig már nem is olyan meglepő, hiszen Slowjamastan technikailag megfelel a szuverén nemzetállam kritériumainak, azaz az 1933-as montevideói egyezményben meghatározottaknak, amelyet jellemzően az ország legjobb meghatározásaként említenek. Az egyezmény megköveteli, hogy az ország állandó lakossággal, meghatározott területtel, kormánnyal rendelkezzen, emellett pedig diplomáciai kapcsolatokat létesítsen más államokkal, amely előfeltételeket Slowjamastan már maradéktalanul teljesített is.

A következő lépésben Williams szeretné, ha országa még függetlenebbül tudna működni az Egyesült Államoktól, azonban egyelőre ez a projekt komoly problémába ütközött.

Kicsit csalódottan ismerem be, hogy a Biden elnöknek küldött e-mailjeim és üzeneteim ellenére a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a MySpace-en sem reagált az USA első embere. Talán a levélszemét mappájába kerültek a levelek, igazán megnézhetné

– mondta viccesen a szultán.

Williams egyébként már lehetővé tette azt is, hogy szinte bárki az ország állampolgára vagy tisztviselője lehessen, amelyhez mindössze egy online kérdőívet kell kitölteni, aki pedig szeretné, hogy az ország hivatalos oldalán a neve mellett a képe is szerepeljen, 20 dollárért cserébe ezt is elérheti, sőt saját útlevél is kiváltható. 

A szultán már a turisták előtt is megnyitotta a határt, és elmesélte, hogy jelenleg az országban a legnépszerűbb tevékenységek közé tartozik a Slowjamastan tábla előtti szelfizés, a Függetlenség tér meglátogatása és a mosómedve, azaz a nemzeti állat megkeresése is. További tervei közt szerepel például, hogy szeretne egy folyót létesíteni a sivatag közepén, létrehozni egy tatufarmot, egy korlátlan fogyasztású mongol grillezőt, mindezt persze csak azt követően, hogy felépített egy óriási emlékművet, amely a nagy vezért, a szultánt ábrázolja.