Nem is sejtjük, 30 éves kor alatt mennyi kedvezménnyel láthatunk világot

2023.06.26. 12:25
Hiába hallhatjuk sokszor azt, hogy valaki egy ledolgozott élet után, idős korában jut el odáig, hogy pénze és ideje is van felfedezni a világot, a legtöbb esetben időskorra már nem prioritás, az egészségi állapot miatt pedig nem is lehetséges az utazás. Éppen ezért és temérdek másik kedvezményért érdemes már fiatalon, 30 éves kor előtt minél több utazási lehetőséggel élni, amelyek közül most néhány kiemelkedőt össze is gyűjtöttünk.

A világ beutazásának nincsen határideje, ahogyan a tevékenység életkorhoz sem kötött, a hátizsák felcsatolása és az új úti célok felfedezése mindenki számára nyitott. Még ha ennek gyakran időbeli vagy anyagi korlátai is adódnak. 

Ezek azonban nem mindenkit érintenek ugyanolyan szinten, ugyanis a tinédzserek és a még 20-as éveikben járó fiatalok számára temérdek olyan lehetőség és kedvezmény van már világszerte, amelyeknek köszönhetően a teljes árak töredékéért fedezhetik fel a világot – így még a bűvös 30 betöltése előtt érdemes szedni a sátorfánkat. 

De melyek ezek a lehetőségek, kedvezmények és vízumok?

Európai körút vonattal

Annak ellenére, hogy jogosan gondolhatnánk azt, hogy egész Európa felfedezéséhez a világ pénze sem lenne elég, és ahhoz, hogy Párizst, Velencét, Berlint és a Bledi-tavat is megcsodálhassuk egy nyár alatt, legalább fél évig nem szabad hozzányúlnunk a fizetésünkhöz, ez mégis lehetséges jóval olcsóbban is. 

Az Eurail bérlet, amely az Európán kívülről érkező utazók számára készült, és az EU Interrail bérlet (európaiak számára) évtizedek óta létezik, ám ezek eredetileg csak a 21 éven aluliak számára voltak elérhetők. Mára ugyan már bárki igényelheti, de továbbra is lényegesen olcsóbb az európai vonatokon utaznia a tinédzsereknek és a 20-as éveik elején járóknak.

A 27 éven aluli utazók ugyanis 25 százalékos kedvezményben részesülhetnek – az EU Interrail bérlet ára 194 eurótól (72 ezer forinttól) kezdődik, míg az Eurail bérletért minimum 211 dollárt (szintén 72 ezer forintot) kell kicsengetni.

a bérlettel pedig akár 33 országba eljuthatnak.

Ehhez azonban az egy hónapban csak négyszer felhasználható fent említett bérlet helyett javasolt a teljes vagy több hónapra vonatkozó opciókat választani, amelynek köszönhetően bármelyik nap utazhatunk a bérlettel az adott hónapokban. Az ára pedig még ennek sem életveszélyes, az egyhavi 528 euró (195 ezer forint), a kéthavi 575 euró (213 ezer forint), míg a háromhavi bérlet 711 euróba (263 ezer forintba) kerül. 

Vízum az utazás mellett dolgozóknak

Annak sem kell azonban mélyen a pénztárcájába nyúlnia, aki hosszabb távra szeretne egy külföldi országot felfedezni, számára a Working Holiday Visa lehet a tökéletes választás.

De mi is az a Working Holiday vízum? Ez lehetővé teszi az utazók számára, hogy a vízumot kiállító országban munkát vállaljanak utazási pénzük kiegészítésére, azaz munka- és szabadidős lehetőségeket kínál a fiatalok számára. A világ mintegy 50 országa – Dél-Koreától Portugálián át Új-Zélandig – lehetővé teszi a 18 és 30 év közöttiek számára, hogy 12 hónapos vízumot kérjenek, amivel egy új országban élhetnek és dolgozhatnak.

Kicsit árnyalja a lehetőség nagyszerűségét, hogy ahhoz, hogy valaki részt vehessen a programban, országának és a célországnak megállapodást kell kötnie erről, így érdemes egy kicsit utánanézni, mielőtt egy adott helyet megcéloznánk – figyelmeztet a CNN cikke

A vízum ráadásul nem csak a 30 év alatti személyek számára elérhető, ugyanis annak ellenére, hogy elsősorban őket célozza a lehetőség, van néhány kivétel: Ausztráliába például Kanada, Franciaország és Írország állampolgárai is 35 éves korukig jelentkezhetnek.

Nem fiatal, de még diák? Igényeljen nemzetközi igazolványt!

A kedvezmények nem feltétlenül csak a fiatalokat célozzák, ugyanis a 30 év alattiak mellett a még tanuló jogviszonnyal rendelkező diákok számára is rengeteg kedvezményes lehetőség van, amelyet az utazások során érdemes kihasználni. 

Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint igényelni a nemzetközileg is elismert diákigazolványt, az International Student Identity Cardot (ISIC), amely már 4 euró (1500 forint) és 25 euró (9300 forint) közötti összegért kiváltható.  

Az érvényes nemzetközi diákigazolvánnyal rendelkező hallgatók jelenleg kedvezményekben részesülnek például a Walt Disney World Resortban, olcsóbban vehetnek repülőjegyet az Emirates járatain, valamint kedvezményes autóbérlési ajánlatokkal is élhetnek. Az ajánlatok mindig változnak, ezért érdemes időnként ellenőrizni a lehetőségek listáját. 

Nem diák, és még 30 év alatti? Ez esetben sem kell kimaradnia a jóból, ugyanis a Nemzetközi Ifjúsági Utazási Kártya, azaz az International Youth Travel Card (IYTC) megfelelő alternatívája a nemzetközi diákigazolványnak. Ez a kártya szintén az ISIC-hez hasonló előnyöket kínálja, beleértve a hostelkedvezményeket vagy éppen a Booking.com ajánlatait is.

A legtöbb látnivaló pedig kártyától függetlenül is kedvezményes belépést biztosít a fiatalok vagy a diákok számára, nemzetközi igazolványtól függetlenül. Például mindaddig, amíg igazoljuk, hogy 24 év alattiak vagyunk, kedvezményes áron csodálhatjuk meg Párizs panorámáját az Eiffel-toronyból, a 30 év alattiak és a diákok pedig 2 eurót spórolhatnak a barcelonai Sagrada Familiában. Ráadásul minden 25 év alatti európai uniós polgár mindössze 2 euróért megcsodálhatja a firenzei Uffizi-galéria festményeit.

A diákok az angol fővárosba utazva is jól járnak, hiszen egyetemi diákigazolvánnyal a londoni Towerbe például 26,80 fontért (11,5 ezer forintért) léphetnek be, így a fentiek tudatában, a cikk elolvasását követően érdemes is pakolni a bőröndbe, mert a harmadik x-et hamarabb betölti az ember, mint azt gondolnánk…