Vége a nagy grillvitának, kiderült, a hot dog vagy a hamburger ártalmasabb

2023.07.19. 14:28
Hamburger vagy hot dog? Hot dog vagy hamburger? A választás a hideg sörünket kortyolva sem egyszerű a kerti grill mellett, azonban a döntés még nehezebb, ha arról van szó, melyik étel a kevésbé káros. Nézzük, melyiket fogyaszthatjuk nyugodtabb szívvel.

A tűző napsütés és a sokszor már valóban elviselhetetlen, közel negyven fokos hőség igencsak próbára teszi az emberi szervezetet. Sokan egy hűsítő üdítőt, vagy egy jó pofa sört kortyolva a medence, vagy valamelyik tó partján igyekszünk kihúzni a nyári hónapokat, amelyek azért a soha véget nem érő munkahetek ellenére is elsősorban a szórakozásról és a szabadságról szólnak. 

Legyen szó hatalmas, szépen letértkövezett hátsókertről vagy egy budapesti panel kis erkélyéről, a különböző méretű és működésű kerti grillek egyre több háztartás alapkellékei, az ezeken elkészített ételek rangsorában pedig a legnagyobb sláger továbbra is a hot dog és a hamburger

Van, aki a szép barnára sütött húspogácsa híve, és akad olyan is, aki a különböző kolbászok és virslik szerelmese inkább, azt azonban továbbra is kevesen tudják, hogy a sokszor zsírban tocsogó ételek közül melyik az, amelyik valamelyest legalább egészségesebb a másiknál.

Fontos leszögezni, hogy mind a hamburger, mind pedig a hot dog hiperkalóriás, azaz rendkívül magas kalóriatartalmú ételek, amelyek

telített zsírtartalma jóval magasabb, mint más élelmiszereké vagy húsoké. 

Természetesen ahány hamburger, és hot dog készül el, legalább annyi változata, és különböző összetevőket felsorakoztató verziója van mindkettőnek. Van, aki csak a marhából készült húspogácsát hajlandó elfogyasztani, a virsli kiválasztásakor pedig szintén temérdek opció áll rendelkezésünkre. Így rendkívül sok múlik azon, hogy ki hogyan és milyen alapanyagokból állítja össze ezen ételeket. 

A húsválasztásnál a dietetikusok arra figyelmeztetnek, hogy érdemes minél soványabb húsok mellett dönteni. Így a darált marha- vagy pulykahús lehet igazán jó választás, ha nem szeretnénk lemondani a hamburgerünkről – ezek telített zsírtartalma is jóval alacsonyabb, mint a rácson készült társaké. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy amikor csak lehetőségünk van rá, kerüljük a boltban vásárolt, sok esetben előre fűszerezett, konyhakész húspogácsákat, ugyanis

ezek gyakran nátriumot, tartósítószert és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak az íz fokozása és az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében.

Hiába azonban a már most meglehetősen hosszúra nyúlt negatív lista a hamburgerek neve mellett, korántsem biztos, hogy a hot dogok nem tesznek még ezeken is túl. A hot dogok ugyanis gyakran magas nátrium- és telített zsírtartalmúak, ami negatívan befolyásolhatja az egészségünket. Így ha vásárláskor tehetjük, mindig válasszuk a keményítő- és nitrátmentes opciókat, minimalizálva a potenciálisan káros adalékanyagoknak való kitettséget. 

A forró kutyának is csúfolt étel esetében is fontos kiemelni, hogy a sovány húsok választása ajánlott, így a baromfivirslik, a csirke- és pulykahús választása sokkal egészségesebbé teheti az ételt, amelyet – akárcsak a hamburgereket –, teljes kiőrlésű kiflivel vagy zsemlével ajánlott fogyasztani. 

Hamburger vs. hot dog 

A mértékkel való fogyasztás ugyan mindkét étel esetében ajánlott, a két grillcsoda csatáját – ha csak kicsivel is –  a hamburger nyerné, a sovány hússal és zöldségekkel megrakott zsemlék ugyanis általában jobb egyensúlyt kínálnak a fehérje, az egészséges zsírok és az alapvető tápanyagok között, mint a mustáros-virslis kifli.

A jellemzően darált marhahúsból készült hamburgerek jelentős mennyiségű fehérjét, vasat és más alapvető tápanyagokat tartalmaznak, mégis gyakran magasabb a telített zsír- és kalóriatartalmuk. Ezzel szemben a hot dog általában alacsonyabb kalória- és zsírtartalmú, de több nátriumot és feldolgozott összetevőket tartalmazhat.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Kara szerint az ultrafeldolgozott, magas nátriumtartalmú élelmiszerek, így a virsli, a felvágottak és a szalonna a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a szélütés magasabb kockázatával járnak. Kijelenthető, hogy sokkal könnyebben választhatunk egészségesebb hamburgereket a virslikkel szemben, már csak pusztán azért is, mert a virsli természeténél fogva jelentős mértékben feldolgozott termék, nem pedig minőségi hús – írja a New York Post

Legyen szó azonban bármilyen alapanyagról,

a grillezés mint eljárás már önmagában sem biztos, hogy annyira szerencsés.

A hús magas hőmérsékleten sütése ugyanis potenciálisan káros vegyületek, például heterociklusos aminok és policiklikus aromás szénhidrogének képződését eredményezheti. Ezek a vegyületek bizonyos rákos megbetegedések, köztük a vastag- és végbélrák, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák fokozott kockázatával járnak – így mindenképpen érdemes ezt figyelembe venni.

A vega alternatívák sem mindig jobbak 

A nyári időszakban természetesen a hús- és bármiféle állati eredetű termékeket elkerülő személyeknek sem kell kimaradnia a grillezésből, így a hot dog és a hamburger evéséből sem, ugyanis  a vega hot dog és a hamburger alkalmanként valóban remek alternatívát jelenthet, általában azonban ezeket az ételeket sem túl szerencsés gyakran fogyasztani.

És hogy miért? Mivel rendkívül feldolgozottak, és gyakran genetikailag módosított és nem organikus növényi forrásokból, például szójából, gabonából és búzából származnak. Persze pozitívuma is van annak, ha valaki a húsmentes verziót választja, hiszen a vega hot dogok és hamburgerek alacsonyabb kalóriatartalmúak és tartalmaznak némi élelmi rostot, amivel vitathatatlanul egészségesebbnek számítanak – a húsalapú virsliből és hamburgerhúsból ugyanis ez hiányzik. Ennek ellenére érdemes olyan termékeket keresni, amelyek teljes értékű élelmiszer-összetevőkből, például hüvelyesekből, zöldségekből és teljes kiőrlésű gabonából készültek.