Havas Henrik a munkába menekült a pszichés gondok elől

2023.08.10. 17:13
A Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető a Star Magazinnak mesélt egészségügyi állapotáról, hosszan tartó pszichés küzdelmeiről. Elmondása szerint gyógyszer vagy alkohol helyett ő a munkába temetkezik, hogy tüneteit elnyomja.

Ahogy arról a Kiskegyed is beszámolt, Havas Henrik egy, a Star Magazinnak adott interjújában mesélt húsz éve tartó pszichés problémáiról, pánikbetegségéről, a munkába való temetkezésről. Sokáig igyekezett titokban tartani egészségügyi gondjait, de a kezeltetésről hamar lemondott.

Egy egyetemi előadás közben pánikrohamom lett. Csak úgy a semmiből jött, és azt hittem, infarktusom van

– idézi a lap Havas Henriket, aki 2005-ben kényszerült rá, hogy szembenézzen azzal, valami nincs rendben.

Számára a munka a kezelés

A műsorvezető azt is elmondta, nem akart foglalkozni a betegségével, mivel nincs rá ideje. Számára a munka a gyógyír és ez segít neki átvészelni a nehezebb időszakokat. Ahogy fogalmaz:

Van, aki gyógyszerekkel, van, aki alkohollal, kábítószerrel csillapítja a tüneteit, én a munkába menekültem.

Bár járt orvosnál és diagnosztizálták is betegségét, a gyógyszeres, tüneti kezelésről azonnal lemondott, hiába írt fel neki pirulákat az orvos.

Ami engem illet, kiderült, hogy bipoláris depresszióm van, de megmondom őszintén, nincs időm arra, hogy ezt komolyan vegyem. Életemben egyszer jártam pszichiáternél, miután 2005-ben borzasztóan rosszul lettem... Később kivizsgáltak, kiderült, hogy pszichés probléma, és el is mentem orvoshoz. Ott a dokinak tíz perc alatt vázoltam, mi történt, mit éreztem, majd elmondta a diagnózist, közölte, hogy depressziós vagyok, és felírt egy marék gyógyszert

– idézte fel az eseményeket a Táncsics Mihály-díjas újságíró.

Azóta megtanult együtt élni állapotával, és mivel a szerekre akkor nemet mondott, számára a munka maradt mint gyógyír.