Kifütyülték az amerikai zenekart, mert egy orosz rajongót hívott fel a színpadra

2023.08.16. 21:02
Emlékezetesre sikerült az amerikai The Killers első georgiai koncertje, ugyanakkor valószínűleg nem ilyen estéről álmodott a zenekar, ahogy a közönség sem. A Brandon Flowers vezette kvintettnek a koncert után közleményben kellett magyarázkodnia, miért tartotta a koncerten a georgiaiak testvérének az országot 2008-ban megtámadó oroszokat.

Nem mindennapi botrány alakult ki a kétezres évek egyik leghíresebb amerikai rockzenekara, a The Killers körül. A Brandon Flowers vezette kvintett Georgiában lépett fel, ahol – mint minden egyes koncertjükön – a The Reasons Unknown című daluk közben felhívtak egy rajongót, hogy ő dobolja el a még 2006-ban megjelent dalukat.

Mindez alapvetően csak azokat zavarná, akik szintén szerettek volna a többszörös Grammy-díjas zenekarral közösen zenélni, azonban a mostani koncerten többen is nemtetszésüknek adtak hangot, mivel

a zenekar egy orosz rajongót hívott fel a színpadra, miközben Georgia 2008-ban háborút vívott Oroszországgal, és emiatt sokan nincsenek túl jó véleménnyel az oroszokról.

Mielőtt nekikezdtek volna a dalnak, Flowers a közönséghez is szólt. Elmondta, hogy nem tudja, mi az etikett Georgiában az oroszokkal kapcsolatosan, és megkérdezte a közönségtől, rendben van-e, hogy egy oroszt hívtak fel a színpadra, mire a közönség egy része üdvrivalgásban tört ki, de mint a felvételek is bizonyítják, sokan füttyszóval és hangos nemmel adtak hangot negatív érzelmüknek.

Flowers ezután próbálva menteni a menthetőt, arról beszélt, hogy itt mindenki testvérnek számít – az oroszok is a georgiaiakkal.

Nem tudjátok felismerni, ha valaki a testvéretek? Ő [a színpadra hívott orosz – szerk.] nem a testvéretek? Elválasztanak-e minket a határaink? Én se lehetek a testvéred, mert amerikai vagyok?

– tette fel a költőinek szánt kérdéseket a brit Independent beszámolója alapján, miközben a gondolatával azt akarta kifejezni, hogy a koncerten mindannyian együtt vannak, és hogy „én mindannyiótokra úgy tekintek, mint a testvéreimre”.

Ugyanakkor Flowers hiába próbálta elérni, hogy ezzel megnyugtassa a kedélyeket, a helyiek annyira kiakadtak az énekes orosz és georgiai testvérek megjegyzésére, hogy

a zenekarnak közleményben kellett bocsánatot kérnie.

A közleményben kifejtették: nem volt céljuk, hogy bárkit is megsértsenek, és bocsánatot kérnek, amiért „a megjegyzés, amely azt sugallja, hogy a The Killers közönsége és rajongói »testvérek«, félreértelmezhető”. A közleményben többször is elnézést kérnek, azonban abban egyáltalán nem említik sem Oroszországot, sem az oroszokat.

Véres történelem

Georgia 1991-ben vált függetlenné a Szovjetunió felbomlása után, ugyanakkor a történelmük során sok konfliktus volt és van a jelenlegi napon is a két ország között.

2008-ban a pekingi olimpia idején Oroszország és Georgia háborúzott is, miután utóbbi NATO-tagjelölti státuszt kapott.

A tíz napig tartó harcok után Oroszország jogilag elismerte két szakadár állam, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét – előbbi 1991-ben, utóbbi 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét az országtól, amit Oroszországon kívül mindössze négy további állam ismer el de jure a mai napig.

Igaz, a történethez hozzátartozik, hogy a 2008-as háborút hivatalosan Georgia indította el, amikor hamis információkra hivatkozva megtámadták Dél-Oszétiát – az akkori kormány azt állította, az orosz hadsereg bevonult a nemzetközi jog szerint hozzájuk tartozó területre, miközben akkor még nem is állomásoztak ott orosz katonák.

A két ország között a két szakadár állam ügye azóta is konfliktusok forrása, az Ukrajna ellen indított orosz agresszióban Ukrajnát támogatják, és nem viselnek túl jól az oroszok iránt – mindezt annak ellenére, hogy a háború kitörése után nagyon sok háborúellenes orosz Georgiában talált menedéket, ahogy sokan a besorozás elől is a fekete-tengeri országba menekültek.

Utóbbi miatt egyébként sok georgiai tart attól, hogy Ukrajna után akár ismét Georgia lehet Oroszország célpontja.

Mint azt a BBC a koncertről szóló cikkében megjegyzi, a bandát egyébként a georgiai kormány hívta meg, mivel Irakli Garibashvili miniszterelnök még tavaly novemberben jelentette be, hogy a kormánya 26 millió eurót fog költeni az elkövetkezendő két évben, hogy nemzetközi sztárokkal növelje Georgia nemzetközi vonzerejét.