Kommunista kém akart beszivárogni a királyi családba

2023.09.11. 19:07
Állambiztonsági dokumentumok szerint a 80-as években egy csehszlovák kém információt akart kinyerni Diana hercegné nagymamájától, Lady Ruth Fermoytól, aki Eve Lom elhíresült szalonjában szépült.

A Buckingham-palota zárt kapui mögött, illetve falai között végbemenő csevejek sokak érdeklődését keltik fel már évtizedek óta, ám a 20. században a hétköznapi embereken kívül a kémek is nagy lehetőséget láttak abban, hogy információkhoz jussanak arról, mi folyik a királyi rezidenciákon. Bár a monarchiának és a brit uralkodónak napjainkban már főleg diplomáciai szerepe van, a korábbi évszázadokban ennél sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak nekik. A befolyásuk, az ismeretségi körük vonzó volt a kémek számára, akik igyekeztek a lehető legtöbb tudás birtokába jutni, köztük egy csehszlovák ügynök, aki diplomatának álcázva magát Diana hercegné nagymamáján, Lady Ruth Fermoyon keresztül szeretett volna beszivárogni a királyi családba.

A Daily Mail birtokába jutott, titkosítás alól feloldott állambiztonsági dokumentumok szerint ugyanis az 1980-as évek végén egy kommunista kém felkereste a Csehszlovákiából Angliába menekült Eve Lom bőrápolási szakembert, aki akkoriban egy londoni szalont vezetett – emellett pedig saját márkájának világvállalattá alakításán dolgozott. Csak a tehetős és ismert személyek látogattak el hozzá, köztük Diana hercegné nagymamája, Lady Ruth Fermoy, aki Erzsébet anyakirályné udvarhölgye volt, és különösen érdeklődtek iránta az ügynökök.

Lemezzel akarták lekenyerezni

A kém akkor környékezte meg Eve Lomot, amikor épp egy cseh zeneszerző, Josef Suk koncertjén vett részt Norfolkban, ahol megpróbált alkut kötni vele. Az ügynök így írt a találkozóról a prágai főnökének küldött levelében:

Lom közeli barátja Lady Ruth Fermoynak (Diana hercegnő nagymamájának), aki a King's Lynn-i fesztivál védnöke volt, és meghívta őt a koncertre. Azt kérdezte, segítenék-e neki beszerezni Jan Ciker Juno Janosik című operájának lemezét. Cserébe megígérte, hogy megszerzi Lady Fermoy lakcímét a nagykövetségnek.

A levélben emellett kiemelte, hogy a szakemberrel való jó viszony igen gyümölcsöző lehet a számukra, mivel ha sikeresen eljuttatja őket Diana hercegné nagymamájához, jobban megfigyelhetik őt, illetve képbe kerülhetnek a kapcsolati hálójával és egyéb lehetőségeivel. A kém ugyanakkor egyes aggályairól is beszámolt, miszerint Lomot túl sznobnak tartja. Végül az üzletük részben sikeres volt, mivel a szakembernek megszerezték a kért lemezt, ám amikor az ügynökkel együtt elkezdték megvitatni az ügyfélkörét, meghátrált, és nem volt hajlandó elárulni semmilyen részletet róluk.

A kém valószínűleg Lom hányattatott sorsát szerette volna kihasználni, aki 1968-ban még tiniként menekült el Csehszlovákiából az orosz inváziót követően, ám továbbra is voltak rokonai az országban, akik gyakorlatilag túszok voltak. Az ügynöknek ugyanakkor jó álcája volt, mivel egy londoni csehszlovák nagykövetségre kihelyezett diplomatának tettette magát, így Lom aligha jöhetett rá, kivel van dolga. 

A hidegháború borzalmai

A lapnak sikerült utolérnie a már 70. életévét betöltött Eve Lomot, aki jelenleg is Londonban él, ám nincsenek túl jó emlékei abból az időszakból, amikor arra kényszerült, hogy elhagyja a hazáját. Ahogy felelevenítette, a hidegháború idején ijesztő volt a Csehszlovákiából érkező tisztviselők hozzáállása.

A családom túsz volt. A cseh diktatúra így tartotta kézben a dolgokat. A legtöbb ember nem fogja megérteni a totalitárius rendszert, hacsak nem élt annak idején

– fejtette ki, hozzátéve: az idő távlatából már a legszívesebben egy orrtöréssel jutalmazná az ügynököt, aki rajta keresztül próbált beszivárogni a királyi családba.