Ambrus Attilát kitiltották a Tokaji Szüreti Napokról

2023.10.01. 17:52
A börtönévek után jó útra tért Ambrus Attilának elmondása szerint még ma is ellenszenvvel kell szembesülnie, és ugyan keramikusként tisztességes munkát végez, múltja miatt nem mindig adnak neki lehetőséget.

Mint ismert, Ambrus Attila még a 90-es években rabolt ki több tucat bankot, amiért tízévnyi börtönbüntetést kapott. 2012-ben szabadult, és az, hogy a végrehajtó intézmény falai között keramikusnak tanult, biztos megélhetést jelentett a számára a jövőben is. Szabadulása óta ezt a szakmát űzi, vásárokban, piacokon árulja a termékeit, ám akadnak, akik továbbra sem tudták elfeledni zűrös múltját. Ahogy arról a Blikknek beszámolt, évek óta árulja portékáit a Tokaji Szüreti Napokon, azonban idén ezt nem tették lehetővé a számára.  

Hosszú éveken át jártam a Tokaji Szüreti Napokra árulni a portékáimat, ám idén tiltólistára kerültem. Nem rabolni mentem volna oda, pénztárcát vagy bármi mást lopni, hanem dolgozni, mint minden tisztességes ember. Az ottani képviselő asszony azonban nemkívánatos személynek tart, itt van a kezemben a jegyzőkönyv, amiben azt mondja, önkormányzati képviselőként ő szégyelli, hogy meg kellett élnie, hogy egy volt bankrabló az ő településén árulja a portékáját. Itt tartunk a XXI. században, hogy bár nincs jogilag szabályozva, hogy egy büntetését letöltött ember nem árulhatja Tokajban a vásárban a termékeit, engem mégis kitiltottak

– fejtette ki a lapnak.

Ahogy Ambrus megjegyezte, valószínűleg azért vált nemkívánatos személlyé, mert értesülése szerint a képviselő azt szeretné, ha a Tokaji Szüreti Napokon egy válogatott társaság venne részt. Mint mondta, Romániában a Ceausescu-érában nőtt fel, és nem szeretné újra átélni, hogy hátrányos megkülönböztetés érje a származása vagy az előélete miatt.

A múltamban hibát követtem el, de már megbűnhődtem érte, miért nem hagynak élni, amikor két kisgyereket kell eltartanom, és kerülök mindenféle botrányt? 

– fejtette ki, hozzátéve, ugyan ő nem, a felesége kapott árusítási engedélyt, ám nem szeretné, ha helyette ő értékesítené a portékáit, mivel ezt elvi kérdésnek tartja. Sőt, eldöntötték, hogy amíg a jelenlegi városvezetés van Tokajban, nem árulnak ott többet, és nem isznak tokaji bort sem.

Nem először fordul elő egyébként, hogy Ambrust kitiltják egy rendezvényről, mivel 2020-ban Veresegyházán is tiltólistára került. Akkor az volt a probléma, hogy elmondása szerint két kupica pálinkával többet fogyasztott. Ahogy megjegyezte a lapnak, akkor az ottani kereskedők is vele ittak, de irigyelték, hogy sok vásárlója van, ezért közterületest küldtek rá, aki megszondáztatta őt:

Abból az esetből tanultam, jóllehet nem törtem-zúztam, nem csináltam balhét, semmiféle botrányos jelenetem nem volt, csak pálinkáztam a többiekkel a hidegben.

Mint jövőbeli terveivel kapcsolatban megemlítette, 2026-ban fog lejárni a közügyektől való eltiltása, ezt követően indulni szeretne az önkormányzati választásokon. Hozzátette, hisz abban, hogy Búbánatvölgyet közösségi erővel fel lehetne virágoztatni, illetve szeretné a települést leválasztani Esztergomtól.