18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Újabb színésznő vádolja szexuális zaklatással Harvey Weinsteint

2023.10.05. 12:01
Julia Ormond brit színésznő még szerdán nyújtott be egy keresetet, amelyben szexuális zaklatással vádolta meg a már börtönben büntetését töltő Harvey Weinsteint. Emellett azt állítja, a Creative Artists Agency ügynökség, a Walt Disney Company és a Miramax szintén hanyagsággal vádolható.

Harvey Weinstein jelenleg 23 éves büntetését tölti egy New York-i börtönben, azonban az év elején további 16 évre ítélték szexuális zaklatás vádjával. A producer egykor Hollywood egyik legbefolyásosabb embere volt, olyan filmek gyártásában vett részt, mint a Ponyvaregény, a Shop-stop és a Szerelmes Shakespeare.

2017-től kezdve az első leleplezések hatására pedig egyre több áldozat állt elő történetével – ami közvetve vezetett a metoo-mozgalom kialakulásához –, ám máig jelentkeznek olyan nők, akiknek korábban rossz tapasztalatuk volt Weinsteinnel kapcsolatban.

A napokban egy brit színésznő, Julia Ormond – aki olyan produkciókban szerepelt, mint a Szenvedélyek viharábanAz első lovag és a Sabrina – nyújtott be keresetet a New York-i bíróságon, amiben szexuális zaklatással vádolta meg Harvey Weinsteint, illetve hanyagsággal a Creative Artists Agency (CAA) ügynökséget, a Walt Disney Companyt és a Miramaxot.

Három céget is beperelt

Ormond azt állítja, hogy a producer szexuálisan zaklatta őt 1995 decemberében egy vacsorát követően. Abban az időben a karrierje épp felívelőben volt, Brad Pitt-tel és Anthony Hopkinsszal együtt szerepelt a Szenvedélyek viharában című filmben, így Weinstein felfigyelt rá, majd szerződést kötöttek. Üzleti ügyben futottak össze, ám a találkozó nagy fordulatot vett, miután a producer rávette, hogy megmasszírozza őt. A férfi végül rámászott Ormondra, önkielégítést végzett, és arra kényszerítette, hogy orális szexet hajtson végre rajta. 

A színésznő Weinstein mellett egyes cégeket is felelősségre szeretne vonni, köztük a Creative Artists Agency ügynökséget, amelyhez abban az időben tartozott. Ahogy a keresetben kiemelte, akkori ügynökei, Bryan Lourd és Kevin Huvane tudtak a történtekről, ám óva intették őt a felszólalástól. Ennek ellenére a két férfit nem nevezte meg vádlottként, csak az ügynökséget, amelyet hanyagsággal és a bizalmi kötelezettség megsértésével vádol. Hasonló vádakkal illette a Miramaxot, amelyet Weinstein még a testvérével együtt alapított, illetve a Disney-t, amelynek a birtokában volt a Miramax a 90-es években. A keresetben az áll, hogy az előbb említett vállalatok a támadást megakadályozhatták volna, amely végül „katasztrofális” károkat okozott a karrierjében, így a zaklatást követően a színésznő eltűnt a nyilvánosság elől.

Az elszámoltathatóság a lényeg

A kereset benyújtása óta Ormond már nyilatkozott a Varietynek, kiemelve, azért állt elő történetével, hogy ösztönözze a rendszerszintű változást. Mint hozzátette, ennek elérése érdekében arra van szükség, hogy még az olyan nagyvállalatok is, mint a Disney, elszámoltathatóak legyenek. 

Harvey Weinstein börtönben van, és még nagyon sokáig rácsok mögött fog maradni. Személy szerint én nem gondolom, hogy Harvey meg tudta volna ezt tenni segítők nélkül. Ez az a réteg, amihez le kell jutni a kiváltó okok szempontjából

– jelentette ki a színésznő, illetve ügyvédei a portálnak kiemelték:

Ügyfelünk úgy érzi, teljesen elárulta a CAA, amiért tudatosan semmibe vette a biztonságát, a jóllétét, és alig várja, hogy felelősségre vonhassa azokat az embereket és intézményeket, akik teret engedtek Harvey Weinstein ragadozó viselkedésének. A CAA, a Miramax és a Disney azt követően is sok éven át szép haszonra tett szert a Harvey Weinsteinnel való szoros kapcsolatukból, hogy Ormondot megtámadta, majd Hollywood parkolópályára helyezte őt.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport