18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Újabb 16 évre ítélték Harvey Weinsteint

GettyImages-1243724529
2023.02.23. 21:41
Harvey Weinsteint, az egykori hollywoodi filmmogult, aki New Yorkban jogerős 23 éves börtönbüntetését tölti, csütörtökön Los Angelesben további 16 év börtönbüntetésre ítélték szexuális zaklatás vádja miatt.

Weinsteint decemberben ítélték el nemi erőszak vádjával, miután egy modell és színésznő azt vallotta, hogy 2013 februárjában egy Beverly Hills-i szállodai szobában bántalmazta − írta meg a CNN.

Weinsteint akkor felmentették egy vádpont alól, és az esküdtszék nem tudott egyhangú döntést hozni három másik vádpontban, köztük a Jennifer Siebel Newsom filmrendezőről és Gavin Newsom kaliforniai kormányzó feleségéről szóló vádpontokban. Egy meg nem nevezett, tanúvallomást nem tevő nővel kapcsolatos négy vádpontot szintén ejtettek a tárgyaláson.

Miután elítélték, az esküdtszék nem tudott dönteni a súlyosbító tényezőkről, amelyek növelhették volna a büntetését.

A csütörtöki ítélethirdetés a második Weinstein ellen szexuális zaklatás vádjával azóta, hogy a The New York Times és a The New Yorker 2017-es riportjai feltárták szexuális visszaéléseinek és zaklatásainak történetét, amikor hollywoodi befolyását kihasználva fiatal nőket zaklatott szexuálisan.

Weinstein akkoriban Hollywood egyik legbefolyásosabb embere volt, olyan filmek gyártásában vett részt, mint a Ponyvaregény, a Shop-Stop és a Szerelmes Shakespeare. A leleplezések hatására a nők nyilvánosan elkezdtek beszélni a szexuális visszaélések és zaklatások elterjedtségéről, ami a #MeToo mozgalom kialakulásához vezetett.

Az ügyvédek szerint üzleti alapon, konszenzus alapján történtek meg az aktusok

A New York-i perhez hasonlóan a Los Angeles-i perben is azt állították az ügyészek, hogy Weinstein Hollywood befolyásos személyisége volt, aki arra használta befolyását, hogy nőket magánjellegű találkozókra csábítson, bántalmazza őket, majd elhallgattassa őket.

A tárgyaláson Weinstein vádlói − egy modell, egy táncosnő, egy masszőr és Siebel Newsom − részletes vallomást tettek, miután mindannyiukat arra kérték, hogy meséljék el az események részleteit, adjanak tájékoztatást a producerrel évekkel ezelőtt történt találkozóikról, és magyarázzák el, hogyan reagáltak az állítólagos bántalmazásokra.

Weinstein ártatlannak vallotta magát, a védőügyvédei azt állították, hogy a vádak kitaláltak, vagy az aktusok konszenzusos alapon történtek a filmproducerrel való „üzleti kapcsolat” részeként.

Miután elítélték, az esküdtszék nem tudott megegyezni a súlyosbító tényezőkről, amelyek növelhették volna a büntetését.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép:  Harvey Weinstein 2022. október 4-én. Fotó:  Etienne Laurent / Pool / Getty Images)