A fiatalokat kívánja beszippantani a világába a Valami Amerika-sorozat

PAP 0703
2023.10.13. 10:25
Október 18-tól követhetik nyomon a nézők az RTL streamingplatformján, az RTL+-on a Valami Amerika-filmekből készült sorozatot, amelynek ezúttal egy új testvértrió áll a középpontjában. A széria sajtóeseményén a produkció egyik rendezője, Herendi Gábor, illetve az egyik főszereplő, Ember Márk többek között arról beszélt az Indexnek, hogyan kell elképzelnünk azt az újfajta univerzumot, amit a sorozattal teremtettek meg.

Az első Valami Amerika című film még 2002-ben jelent meg olyan színészekkel a főbb szerepekben, mint Szabó Győző, Ónodi Eszter vagy Oroszlán Szonja. A produkció akkora sikerre tett szert, hogy az azt követő években két folytatás is érkezett hozzá. A legutóbbi 2018-ban jelent meg, és a nyitó hétvégén annyian voltak rá kíváncsiak, hogy még a Jennifer Lawrence főszereplésével készült, Magyarországon forgatott Vörös veréb című filmet is lepipálta. A Filmforgalmazók Egyesületének statisztikája szerint összesen 372 567 jegyet váltottak rá, amivel 2018-ban az abban az évben megjelent filmek listáján a hetedik helyet tudta megszerezni.

A Valami Amerika-filmek mára kultikussá váltak, és némelyik korosztály ezeken az alkotásokon nőtt fel. Az RTL még az augusztus végén tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy streamingplatformjukon, az RTL+-on ősszel fog megjelenni a Valami Amerika sorozatváltozata, ám a szériával kapcsolatos egyéb tudnivalókat eddig homály fedte. A csatorna október 11-én megrendezett eseményén viszont a sajtó munkatársai rövid részleteket nézhettek meg belőle, illetve a rendezvényen a produkció egyik rendezőjével, Herendi Gáborral, valamint a főszerepben feltűnő Ember Márkkal az Index is ejthetett néhány szót.

A tévében egy ideig nem adják

Ahogy a sajtótájékoztatón kiderült, az október 18-án érkező sorozatban egy új testvértrió történetét ismerhetjük meg: Marciét (Ember Márk), Zitáét (Trill Beatrix) és Balázsét (Király Dániel), akiknek problémái részben megegyeznek a Várnai testvérekével, azonban aktualitásokra reflektáló jeleneteket szintén felvonultatnak a szériában. Lesznek visszatérő szereplők is, akiket korábban a filmekben láthattunk, köztük Oroszlán Szonja. Mint azt az eseményen az RTL tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese, Kolosi Péter kifejtette, az RTL+ egy évvel ezelőtti indulása óta a Valami Amerika az ötödik saját fejlesztésű sorozatuk – bár van köztük kettő, ami nem az, de Magyarországon elsőként az RTL-en jelent meg. Hozzátette, bár közülük némelyik széria egy időre a tévéképernyőkön is látható volt, a Valami Amerika című sorozat még egy ideig biztosan csak az RTL+-on lesz elérhető. 

A rendezvényen Herman Péter, az RTL drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgatója emellett kifejtette, a sorozat egyik rendezője, Ipacs Gergely kereste őt meg a sorozat ötletével.

A Valami Amerika első részei nagyon fontosak voltak sokunk életében, az enyémben is. Felcsillant a szemem, mivel a filmről mindenki hallott, mindenki látta, mindenki tudja, mi az, mindenki emlékszik a kék majomra. Tudtam, hogy ez biztosan jó ötlet lesz

– fejtette ki.

Sok régi sláger csendül fel

Az eseményen röviden mesélt a sorozat létrejöttének időszakáról a produkció két rendezője, Herendi Gábor és Ipacs Gergely is. Mint előbbi megjegyezte, a széria szinte semmiben nem fog különbözni a Valami Amerika-filmektől. Ahogy megemlítette, egy sorozat arra jó, hogy a karaktereket jobban ki lehessen dolgozni, nekik tíz órájuk volt erre, mivel a produkció tízrészes lesz, és az epizódok egyenként egyórásak. Annak köszönhetően pedig, hogy tízórányi történést kellett kitalálniuk, csavaros lesz a sztori is. Herendi Gábor mellett bővebben beszélt a kezdetekről a másik rendező, Ipacs Gergely pedig kiemelte, külföldön dübörög a streaming, és már bevett módszer, hogy filmes univerzumokat bővítenek ki, így elmorfondírozott azon, Magyarországon miért nem próbálkoznak ezzel.

Elkezdtem gondolkozni, hogy a rendszerváltás után melyik mozis brand lehet erre alkalmas, és elég hamar eljutottam a Valami Amerikához, amihez három mozi is készült. Mindegyik 400-500 ezer nézőt csinált alsó hangon, ráadásul olyan brand, aminek vannak nagyon markáns motívumai, szimbólumai, mint például a kék majom, a zenék, a piros sapka, a bűnös város. Számtalan olyan momentum van, amihez tudunk kapcsolódni 

– mondta Ipacs, hozzátéve, Magyarországon ők az elsők, akik ilyen vállalkozásba fogtak, két éven át fejlesztették a történetet. 

Ahogy a sorozat előzeteséből kiderül, a szériában egy tehetségkutató versenyt is láthatnak majd a nézők, és annak érdekében, hogy a leghitelesebben tudják visszaadni a képernyőn, milyen egy efféle műsor, a rendezők beleshettek az X-Faktor kulisszái mögé 2021 őszén. Mint Ipacs kifejtette, több élő show-t is megnéztek, illetve a szériában sok olyan stábtag látható, akik valóban az X-Faktoron dolgoztak akkoriban. Emellett kiemelte, Verebély Marcell, az X-Faktor szenior kreatívproducere sok vicces kulisszatitkot osztott meg velük, amelyek egy része belekerült a szériába. Ipacs kifejtése alapján a Valami Amerika-sorozat a filmekhez hasonlóan egy zenés vígjáték lesz, amelyhez ugyan készültek új dalok – köztük a sorozat főcímdala, amit Azahriah énekel –, azonban egy-egy régi sláger szintén fel fog csendülni benne. 

Újra a Valami Amerika-univerzumban

Mint azt az eseményen a produkció egyik rendezője, Herendi Gábor – aki a Valami Amerika-filmek mindegyikének a rendezője volt – lapunknak elmondta, jó érzés volt újra visszacsöppeni ebbe az univerzumba, mivel a filmeket a saját gyermekeinek tekinti. 

Nem gondoltam, hogy még egyszer közöm lesz hozzá, de annyira jó időben keresett meg ezzel engem Ipacs Gergő, hogy nagy örömmel vetettem bele magam a munkába. Most, hogy már kész van a sorozat, azt gondolom, nagyon megérte, mert egy egészen új világot hoztunk létre, ami nagyon olyan, mint a Valami Amerika-filmek, ugyanaz a humor, az egésznek a struktúrája, a tempója, minden ugyanaz, de nagyon friss lett, és új 

– mondta az Indexnek, kiemelve, nagy castingot kellett tartaniuk, hogy megtalálják a tökéletes színészeket a főbb szerepekre, azonban nagyon tehetségesnek tartja az egész szereplőgárdát.

Ahogy lapunknak beszámolt róla, úgy véli, az a korosztály, akik a Valami Amerikán nőttek föl, biztosan szívesen fogják nézni a sorozatot is, ám nem titkolt céljuk volt, hogy a fiatal színészekkel, illetve azáltal, hogy Azahriah énekli a széria főcímdalát, próbáljanak kedvezni a fiatalabbaknak is. 

Az volt a terv, hogy próbáljuk a felnövekvő generációt is beszippantani ebbe a világba. Különösen az RTL kérése volt, hogy próbáljuk fiatalítani a sorozatot, így annak ellenére, hogy természetesen vannak benne régi szereplők is, a főszereplők fiatalabbak

– mondta, kiemelve, nem tartanak attól, hogy a széria miatt elveszhet a Valami Amerika-filmek varázsa, mivel egy teljesen új történettel dolgoznak, így minden azon fog múlni, jól sikerült-e a sorozat, vagy sem. 

Kultfilmmé vált a Valami Amerika

A Valami Amerika-sorozat egyik főszerepében fog feltűnni Ember Márk, akit a magyarok egy része tavaly ismerhetett meg a Sztárban sztár című műsorból. A színész nagy kalandnak írta le azt az időszakot, ami egyben nagyon húzós is volt, mivel mindennap előadásai voltak, illetve egy bemutatóra próbált, így a műsor végeztével örült, hogy visszatérhetett eredeti foglalkozásához. Ahogy az Indexnek kifejtette, úgy véli, azok a hetek megedzették őt.

Nagyon jó tréning volt arra, hogy milyen az, amikor igazán koncentrálni kell az energiákat. Segített, mivel a sorozat forgatása is egy elég hosszú etap volt májustól augusztus közepéig, szóval itt is fontos volt bírni a terhelést

– jelentette ki, illetve arról is beszélt, gimnáziumi éveiben a Valami Amerika igazi kultfilmnek számított.

Megtanultuk a dalokat gitározni, a lányok koreográfiákat csináltak a zenékre, idéztük a mondatokat, szóval abszolút egy fontos mű az én kamaszkoromban

– említette meg.

A színész elmondása szerint reméli, hogy a karrierje szempontjából nagy ugrás lesz a Valami Amerika-sorozat, viszont úgy érzi, az összes film- és sorozatszerep, illetve színházi munka hozzátett ahhoz, hogy eljusson idáig. Mint mondta, egy olyan élménynek tudja leírni a jelenlegi időszakot, mint amikor épp a tengerhez tartasz, majd odaérve megpillantod, és beüt az a jóleső érzés, hogy végre megérkeztél. Emellett kiemelte, jó egy olyan csapat része lenni, ami a forgatáson összeverbuválódott, mivel azóta is folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, ami igen ritka. 

Nagyon sok izgalmas és felemelő emlékem van, amiket azért nem tudok még elmondani, mert a nagy része spoiler lenne, de annyit elárulhatok, hogy volt olyan jelenet, ami miatt kórházba kerültem

– mondta a színész.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)