18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hiába könyörgött a BBC-nek Jimmy Savile egyik áldozata, rá se hederítettek

2023.10.22. 16:58
Jimmy Savile egyik áldozata, Adam Taggart – akit gyerekkorában zaklatott a brit tévés – a Sunnak nyilatkozva idézte fel, hogy ugyan próbálta arra bírni a BBC-t, ne készítsen sorozatot a férfi történetéből, nem foglalkoztak vele.

A brit médiamogul méltán eltitkolt oldalát nemrég egy netflixes dokumentumfilmnek, a Jimmy Savile: A British Horror Storynak köszönhetően ismerhettük meg közelebbről. A tévés 2011-ben bekövetkezett halálát követően ugyanis 450 ember jelentkezett, aki szexuális zaklatással vádolta meg őt. Egy vizsgálat során bebizonyosodott, hogy főként gyerekeket és fiatalokat bántalmazott szexuálisan. A BBC egyébként már évekkel ezelőtt bocsánatot kért, amiért védték pedofil műsorvezetőjüket, akinek történetében egyúttal meglátták a potenciált is. 

A csatorna ugyanis The Reckoning címmel egy négyrészes sorozatot készített róla, amelynek utolsó epizódját a napokban tekinthették meg a britek. Bár a széria révén milliók szembesülhetnek mindazzal, amit Savile életében véghez vitt, a férfi áldozatai ezzel szemben újra átélik azokat a borzalmakat, amelyek gyerekként történtek velük.

Az áldozatok közé tartozik Adam Taggart is, aki a The Sunnak nyilatkozva számolt be arról, könyörgött a BBC vezetőségének, hogy ne vetítsék le a sorozatot a tévében, ám ők még csak nem is válaszoltak a levelére. 

A BBC azt állítja, hogy megkeresték a túlélőket. Én egy vagyok közülük, és soha nem léptek velem kapcsolatba. Megkerestem őket, hogy tudassam velük, mennyire káros lesz ez a műsor, de még csak válaszolni sem voltak hajlandóak. Szórakozásnak kellene lennie, de semmi szórakoztató nincs abban, ami velem és más gyerekekkel történt. Nem veszik észre, hogy ez szörnyű emlékeket idéz fel az áldozatokban? Pénzt keresnek a mi nyomorunkból

– fejtette ki a lapnak.

Taggart fájdalmas múltra tekint vissza, mivel korábban egy skót árvaházban apácák bántalmazták őt. Az 1970-es évek elején azonban, amikor Savile próbálta megerőszakolni őt, a Dunavon gyerekotthonban élt. Épp nem az otthonban tartózkodott, hanem nyaralt, akkor csapott le rá a tévés – akinek a közelben, Glencoe-ban volt egy nyaralója. Taggart egyik barátjával stoppolt az út szélén, hogy visszajussanak a kempingjükbe, amikor Savile Rolls-Royce-a lefékezett mellettük. 

Egy sofőr kiszállt, és kinyitotta az ajtót – pontosan tudtam, ki az. Megkérdezte, mit csinálunk. Mondtuk neki, hogy próbálunk visszajutni a kempingünkbe. Adott nekem és a barátomnak egy-egy óriási szivart és egy-egy poharat. Lógtunk kifelé az ablakon, hogy idegesítsük a többi srácot az úton. A sofőr Cairngorms felé vitt minket, majd Savile kiküldte őt a haverommal együtt, hogy menjenek édességet vásárolni. Ekkor csapott le rám

– jegyezte meg a lapnak, hozzátéve, a tévés csak akkor hagyta abba, amikor a sofőr és a barátja visszatértek a kocsihoz. Elmondása szerint Savile később úgy próbálta lekenyerezni őt, hogy jegyeket küldött neki az akkoriban igen nagy népszerűségnek örvendő Top of the Pops műsor egyik adására, azonban a történtek azóta kísértik őt.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.