Bíróságon bizonyítják be: Tupac nem játszotta meg a halálát

2023.10.23. 10:27
A világhírű rapper meggyilkolásával kapcsolatban egy Keefe D nevezetű gengsztert tartóztattak le a hatóságok, akinek tárgyalásán első körben azt kell bebizonyítaniuk az ügyészeknek, hogy Tupac Shakur valóban meghalt – szemben az évtizedek óta terjedő összeesküvés-elméletekkel.

Az amerikai hatóságok még szeptember végén közölték a nyilvánossággal, hogy letartóztattak egy férfit a 25 éves korában elhunyt rapper, Tupac Shakur halálával összefüggésben. A gyanúsított, Duane Davis – azaz Keefe D – a hírek szerint a közelgő tárgyaláson ártatlannak vallja magát.

Davis már régóta a nyomozók látókörében volt, és egy, az életéről szóló memoárkötetben maga ismerte el, hogy abban a Cadillacben ült, amelyből az autós lövöldözés kitört. Sőt, azt is többször bevallotta, hogy tagja volt a bandának, amely megölte a rappert. 

A The Sun információi szerint az ügy tárgyalásán első körben azt kell bebizonyítaniuk az ügyészeknek, hogy az előadó valóban olyan súlyos sérüléseket szerzett az 1996. szeptember 7-i lövöldözésben, amelyek végül a halálát okozták.

A tragédiának már 27 éve, ám azóta terjednek különböző összeesküvés-elméletek azzal kapcsolatban, hogy többször látták már az előadót, aki a barátai és a rendőrök segítségével tudott megszökni az Egyesült Államokból.

A 2000-es évek elején például egy Holla Back Exclusive nevezetű blog töltött fel egy videót, amelyen állításuk szerint Tupac látható Kubában, majd kilenc évvel később a TMZ tett közzé fotókat egy férfiról, akit egy New Orleans-i bárban kaptak lencsevégre, és állításuk szerint hasonlított a sztárra.

Legutóbb 2015-ben érkeztek efféle hírek, amikor Suge Knight producer fia azt állította, a rapper Malajziában ad ki új dalokat. Tekintve, hogy a tárgyaláson elsőként Tupac halálát kell bebizonyítaniuk, ezzel együtt nem titkolt céljuk, hogy elejét vegyék az összeesküvés-elméleteknek.

Az ügyet prezentáló első tárgyaláson, november 2-án Marc DiGiacomo és Binu Palal helyettes kerületi ügyészek szólalnak fel, akik minden olyan felvetést megcáfolnak majd, melyek szerint Tupac megjátszotta a halálát, illetve hogy túlélhette a merényletet. Az esküdtek képeket is megnéznek majd a férfi holttestéről, a sérüléseiről, illetve rendelkezésükre bocsátják az 1996. szeptember 13-i boncolást követő orvosi jelentéseket.

Mint kiderült, a fotókon az látható, hogy a rapper mellkasán, illetve a hasa környékén öltések vannak, mivel az orvosok összevarrták a lőtt sebeket a kórházban, hogy megmentsék az életét. Az ügyészek augusztusban egy meghallgatáson már röviden bemutatták az ügyet, ám a java még hátravan.

Egy bennfentes elmondása szerint Tupac egyik jóbarátját, Malcolm Greenidge-et is megkérték, hogy támassza alá, nem beszélt a rapperrel, mióta meggyilkolták – és várhatóan az előadó családtagjainak és más közeli ismerőseinek is felteszik ezt a kérdést.

Az esküdtszéknek valószínűleg felkavaró fotókat mutatnak Tupacról a boncolás után, hogy a halálának okát az orvosszakértők el tudják magyarázni a képek felhasználásával. Kétségtelen, hogy elhunyt, és az, hogy a sebészek és a traumatológusok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy újraélesszék, miután a lövedékek behatoltak a mellkasába és a hasába. Mindezt alátámasztják a sürgősségi jelentések és a teljes boncolási papírok

– jelentette ki a forrás.

Ahogy Malcolm Greenidge, az Outlawz rappere még az augusztusi meghallgatáson elmondta, Tupacot a mentorának tekintette. Megkérdezték tőle azt is, a lövöldözés óta hallott-e bármit is az előadóról, erre ő nemmel felelt.

Egy hétig küzdöttek az életéért 

Az ominózus lövöldözés estéjén Tupac Shakur a Death Row stúdió főnökével, Suge Knighttal részt vett Mike Tyson bokszmérkőzésén – amelyen az ökölvívó-legenda megnyerte a WBA nehézsúlyú világbajnoki övét –, majd verekedésbe keveredett Orlando Andersonnal, aki egy ellenséges banda embere volt.

A konfliktust az idézte elő, hogy Anderson csapata az év elején kirabolta a Death Row stúdió egyik alkalmazottját. A balhé után Tupac és Knight autóval indultak a rapper aznapi koncertjének helyszínére.

NEGYEDÓRÁVAL ESTE 11 UTÁN, aMIKOR MEGÁLLTAK EGY PIROS LÁMPÁNÁL, EGY FEHÉR CADILLAC GURULT A BMW-JÜK MELLÉ, ÉS A HÁTSÓ ÜLÉSRŐL TÜZET NYITOTTAK A RAPPERRE. ÖSSZESEN NÉGYSZER TALÁLTÁK EL, KÉTSZER MELLKASON, EGYSZER A KARJÁN ÉS EGYSZER A COMBJÁN, AZ EGYIK GOLYÓ A JOBB TÜDEJÉBE FÚRÓDOTT. SUGE KNIGHTOT A FEJÉN TALÁLTA EL EGY REPESZDARAB.

Tupac Shakur egy héttel később, szeptember 13-án a kórházban hunyt el. Davis először 2018-ban egy interjúban beszélt arról, hogy a támadás idején a fehér Cadillacben ült. Belekeverte az ügybe unokaöccsét, Orlando Baby Lane Andersont, azt állítva, hogy ő volt az egyik a két ember közül a hátsó ülésen, ahonnan a lövéseket leadták. Anderson tagadta, hogy bármi köze lenne a legendás rapper halálához. Két évvel később meghalt egy lövöldözésben a kaliforniai Comptonban.

Azt hitték, már a mentőautóban meghalt

Chris Carroll egykori rendőrtiszt 2018-ban már próbált tiszta vizet önteni a pohárba az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban, amelyek Tupac halála kapcsán terjedtek el. Ahogy akkor kifejtette, a rapper a szeme láttára halt meg. Elmondása szerint az utolsó szavai azok voltak, hogy „Takarodj innen!”, amikor a lövöldözőkről kérdezte őt.  

Több lőtt sérülés volt a testén. Nagy kaliberű fegyver által okozott sebek voltak a törzsén és a létfontosságú szervein. Amíg tartottam, leállt a légzése, és soha többé nem tért magához. Annak az eshetősége, hogy magához tért, szinte a nullával egyenlő. Egyik kollégám, aki vele utazott a mentőautóval a kórházba, megerősítette, hogy azt hitte, már akkor meghalt, amikor odaért 

– fogalmazta meg a rendőrtiszt korábban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport