Kiderült, mitől függ, hogy milyen ruhában nézünk ki jól

2023.10.28. 10:05
Mindvégig rosszul tudtuk, nem a hajunk és arcbőrünk színe, hanem a szemünké határozhatja meg azt, hogy éppen a meleg vagy hideg színárnyalatú ruhák állnak nekünk jól – derült ki a skót St. Andrews Egyetem kutatásából. A vizsgálat eredményei szerint a világos szemű emberek a hidegebb, míg a sötétebb szeműek a melegebb színű darabokban mutatnak jobban.

Minden hétköznap reggel nagy dilemmája, hogy a szekrényből melyik ruhadarabot  válasszuk aznapi viseletnek, döntésünkben pedig nem kevés tényező játszhat közre. Ezt általában nagyban befolyásolja az időjárás, a napi teendők fajtája, vagy éppen az, hogy melyik kedvelt darab nincs mosásban, egy dologra azonban biztosan mindenki törekszik: a lehetőségekhez mérten a legjobban kinézni. 

Az agyalást nagyban segítheti, ha az egyén tisztában van azzal, hogy milyen típusú, színű, szabású ruhadarabok állnak jól neki, a kötelező munkaruházat pedig szinte teljesen elhessegetheti ezt a fajta fejtörést. Egy tanulmány szerint azonban egy kis tudatossággal mindez könnyedén megelőzhető lehet, ugyanis

a szemünk színétől függ az is, hogy milyen színárnyalatú ruhadarabok állnak jól nekünk. 

Persze nem kell azonnal az egész gardróbunk tartalmától megválni, és azonos színű darabokat beválasztani, azonban egy biztos, felismerésüknek köszönhetően már nem csak az egyszínű, fekete viselet jelenthet biztos megoldást számunkra az öltözködéskor. 

A skót St. Andrews Egyetem kutatói szerint ugyanis a kék és más világos szemű emberek főként a hideg árnyalatú, a kék és zöld színű ruhákban néztek ki jól, míg a sötétbarna szeműek a meleg, főként narancssárga vagy vörös szettekben mutatnak a legjobban.

A kísérlethez 100 főt választottak ki a kutatók, akiknek különböző meleg és hideg színárnyalatú ruhákban lévő, eltérő szemszínű egyének képeit mutatták meg, és értékelniük kellett, mennyire illik az adott ruhadarab az illetőkhöz. Ezt követően ugyanez volt a feladat, azonban ekkor a már korábban látott egyének szemszínét megváltoztatták a képeken. Ennek eredményeként sikerült bebizonyítani, hogy a világos szemszínűeken minden esetben jobban tetszett az önkénteseknek a hideg színárnyalatú ruha, míg a sötét szeműeknek jobban álltak a meleg színek. 

Az első képeken az eredeti, míg a második képeken a megváltoztatott szemszínű egyének láthatók.
Az első képeken az eredeti, míg a második képeken a megváltoztatott szemszínű egyének láthatók.
Fotó: St. Andrews Egyetem

Itt sem számít a bőrszín

Ugyan a kutatók korábban úgy vélekedtek, hogy az arcunk, bőrszínünk árnyalata nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyen színű ruha áll nekünk jól, most viszont úgy vélekednek, ez szinte semmilyen szerepet nem játszik, hiszen minden a szemen múlik, még akkor is, ha ez részben összefügghet, hiszen általában a sötétebb árnyalatú bőrszínhez sötétebb haj és szemszín társul. 

Mindezt egy másik kísérlettel is alátámasztották a kutatók, amihez fehér nőkről készült képeket használtak fel. A felüknek világos árnyalatú volt a bőre, a haja és a szeme, míg a másik felük sötétebb a bőrű, hajú és szemű volt. A kutatásban résztvevők feladata az volt, hogy válasszák ki, hogy nekik milyen színű ruha tetszene jobban az adott személyeken. Miután a résztvevők ezeket a képeket is értékelték, módosították azokat, így a természetesen világos arcbőrűek színét sötétebbé, míg a sötétebbekét világosra szerkesztették. Az önkéntesek mindkét esetben a színek teljes spektrumából választhattak, amelyek fényereje vagy telítettsége állítható volt.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a bőrtónus jelentős változásai ellenére a ruházat színpreferenciái változatlanok maradtak.

A vörös színt az eredetileg sötét arcokhoz választották még akkor is, amikor a képen már ki volt világosítva a bőrük, míg a kéket az eredetileg világos arcokhoz választották.