Megszüntették az eljárást Radics Peti ellen, akire egy Süsü-paródia miatt csapott le a NAV

2023.11.16. 17:33
Megszüntették az eljárást Radics Peti youtuber ellen, akinél még májusban tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A tartalomkészítőnél egy Süsü-paródia miatt jelentek meg a fegyveresek, ugyanis a hatóság szerint szerzői jogi probléma merült fel a videóval kapcsolatban.

Radics Peti a közösségi oldalán osztotta meg, hogy megszüntették az ellene indult eljárást, miután panaszt nyújtott be. Elmondása szerint mint kiderült, nem történt bűncselekmény.

Süsünek nem kell elvonóra mennie, hogy letegye az alkoholt. Kis pozitív csalódás az idei évre

– írta Radics Peti a hivatalos Facebook-oldalán.

Bejegyzésében megosztotta az eljárás megszüntetéséről szóló határozat egy részletét is, amelyben azt írják, hogy a Radics Peti által átdolgozott mű szakértői vélemények alapján paródiának minősül, „így a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott szabad felhasználási körben alkalmazható, a különös törvényi tényállás keretének diszpozícióján kívül esik, melyhez még a forrásmegjelölés sem szükséges, és annak elhagyása szerzői jogot nem sért”.

A youtubernél még májusban tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ahová állig fegyverkezve érkeztek meg a hatóság emberei. Radics Peti akkor az esettel kapcsolatban azt mesélte, hogy a NAV a házát is körbevette, ugyanis a kert másik végében állt egy fegyveres férfi, arra az eshetőségre, ha a videós szökni próbál.

Ezt követően a házába bement egy nyomozó, akivel beszélni tudott, valamint az általa „alakulatnak” nevezett fegyveres csoport. Kiderült, szerzői jogi probléma miatt szálltak ki a NAV fegyveresei. 

Az is kiderült, hogy interneten elérhető felvételek jogszerűtlen, engedély nélküli felhasználása és tárolása miatt van szükség az eljárásra, és az akció célja az volt, hogy megleljék a paródia eredeti, nyers fájlját.

AMIKOR EZ KIDERÜLT, A VIDEÓSBÓL KITÖRT A NEVETÉS, MAJD A FEGYVERESEK IS MEGENYHÜLTEK.

Radics Peti azt mondta, hogy az alakulat sem volt tisztában azzal, pontosan hová is mennek. Átnéztek minden mappát a videós gépén, de a paródia 2016-os, így már nem volt meg az a gép, amin készült, ugyanis többször is számítógépet cserélt azóta Radics.