Rettegtek a drogdílerek Miami legsármosabb nyomozójától

GettyImages-140620881
2023.12.15. 06:20
Miami rettegett nyomozója és szexszimbóluma volt, ma már a 74. születésnapját ünnepli a Miami Vice Sonnyja, azaz Don Johnson. A Golden Globe-díjas színészt a jeles nap alkalmából kvízzel köszöntjük – tesztelje tudását ön is!

Don Johnson 1949. december 15-én született Donnie Wayne Johnson néven a Missouri államban található Flat Creekben. Neve nem véletlen lehet sokak számára ismerős, a színész ugyanis a nyolcvanas években széles körben elismertté vált ikonikus alakításával, mint James „Sonny” Crockett nyomozó a nagy sikerű Miami Vice televíziós sorozatban.

Vonzó külsőjének és megnyerő személyiségének köszönhetően Johnson hamar a korszak egyik legnagyobb szexszimbólumává vált, alakításai előtt pedig a szakma is leborult. A sorozatban mutatott kifinomult stílusa – gyakran pasztellszínű, drága és márkás öltönyökben, illetve napszemüvegben tűnt fel – a filmes világon kívül maradandó nyomot hagyott a popkultúrában. A tengerentúlon abban az időben a fiatalok előszeretettel másolták őt. Színészi pályája csúcsát szintén a nyomozós szériának köszönheti, ami miatt 1986-ban elnyerte a „Legjobb színész dráma tv-sorozatban“ elnevezésű kategória Golden Globe-díját is.

Johnson a tévéképernyőn elért sikerein kívül jelentős hatást gyakorolt a mozivásznon nyújtott alakításaival is. Olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Fejjel a falnak, a Django elszabadul, a Büntető ököl, vagy a Tőrbe ejtve, ám ikonikus sorozatszerepének sikerét egyikkel sem tudta felülmúlni. A születésnapos színész, ahogyan a filmvásznon, úgy a magánéletében is meglehetősen nagy sármőr. Ötször házasodott és összesen négy felesége volt. Az első két házassága nem volt hosszú életű, mindegyiket napok múlva érvénytelenítették, feleségeinek nevét pedig nem hozták nyilvánosságra.

Az 1970-es évek elején Johnson Pamela Des Barres Groupie-val élt együtt, majd 1972-ben a The Harrad Experiment forgatása során ismerte meg filmbeli színésztársa, Tippi Hedren akkor tizennégy éves lányát, Melanie Griffith-t. Egy évvel később összeköltöztek, és Griffith tizennyolcadik születésnapján eljegyezték egymást. 1976 januárjában házasodtak össze, de júliusban már el is váltak. 1989-ben ismét összeházasodtak, és ezúttal hét évig, 1996-ig tartott a frigyük. 1999 óta Kelley Phleger a felesége, három közös gyermekük született, Johnson összesen 5 gyerek édesapja.

Hogy mit lehet még tudni a rettegett nyomozót alakító, immáron 74 esztendős színészről, azt mai kvízünkből ön is kiderítheti.

(Borítókép: Don Johnson a Miami Vice – Victims of Circumstance nevű epizód forgatásán 1989-ben. Fotó: NBC Universal / Getty Images)