Galambos Lajos még karácsonyi ételeket sem kaphat a börtönben

F79CE7F6-1201-4BA1-B08A-B1E76101F412 1 105 c
2023.12.21. 16:06
Hiába szól a meghittségről és a családtagjainkkal való ünneplésről a karácsony, a már közel nyolc hónapja börtönbüntetését töltő Galambos Lajost idén nem deríti jobb kedvre a karácsony szelleme sem. Egy új szabályozás szerint ugyanis nem küldhetnek be az elítélteknek élelmiszert, így a hazai bejgli és a töltött káposzta sem juthat el hozzá. A mulatós zenész ügyvédje szerint jelenleg a legjobb ajándék számára a pénz lenne, amiből a börtön falain belül megvásárolhatná azokat az élelmiszereket magának, amikre szüksége van.

Ahogyan arról az Index is több ízben beszámolt, közel nyolc hónapja, áprilisban kezdte meg 3 év hat hónapos börtönbüntetését Galambos Lajos, aki romló egészségi állapota miatt azóta sem kerülhetett a cellájába. A baracskai büntetés-végrehajtási intézet gyengélkedőjén tölti mindennapjait a víz-, gáz- és áramlopási ügye miatt rács mögé ültetett mulatós zenész. 

Galambosnak gyógyíthatatlan keszonbetegsége van, ami egy olyan tüdőtágulat, amely megnehezíti a légzést, és fulladásérzést okoz.

Természetesen a börtönélet magányát, szerettei hiányát alapvetően is nehezen viseli a művész, akiben ez az érzés a karácsony közeledtével egyre csak erősödik, az ünnepek azonban minden eddiginél szerényebben fognak Galambos Lajos számára telni. 

Ráadásul egy falatnyi hazait sem ízlelhet meg idén a börtönbüntetésre ítélt zenész, ugyanis családtagjai

egy tál halászlevet, töltött káposztát vagy bejglit sem vihetnek be neki, mivel egy friss rendelet szerint élelmiszert tilos beküldeni az elítélteknek

– tudta meg a Bors.  

Minderről az ország Lagzi Lajcsiját képviselő ügyvéd, dr. Csontos Zsolt számolt be a bulvárlapnak, aki kiemelte, a büntetés-végrehajtási intézetekben a karácsony pontosan olyan, mint bármely másik nap az évben. De persze az őrök és az ott dolgozók apróságokkal igyekeznek ünnepi hangulatot varázsolni a rideg falak közé.

A fogvatartottak nem kaphatnak élelmiszercsomagot, ez alól a karácsony sem kivétel. Galambos Lajos kaphat csomagot a családjától, de abban maximum könyvek, levelek, fényképek lehetnek

– magyarázta, majd hozzátette: 

A legjobb ajándék, sajnos azt kell mondjam, a pénz. Abból tud vásárolni magának ennivalót, ha arra van igénye.

Annak ellenére, hogy az ünnepek ezek fényében meglehetősen szürkén alakulnak majd a kiváló trombitás számára, ügyvédje bizakodó, tervei szerint jövőre már akár a börtön falain kívül ünnepelhet védence. 

„Biztosak vagyunk benne, hogy a jövő karácsonya már nem ilyen lesz, mint ez” – utalt a szabadulásra a jogi képviselő, aki kiemelte, Galambos Lajos a körülményekhez képest jól tartja magát, családja pedig, amikor csak teheti, meglátogatja. 

(Borítókép: Galambos Lajos az Index Sunday Brunch című műsorának felvételén a Haris Parkban 2021. szeptember 16-án Fotó: Bodnár Patrícia / Index)