Megőrültek érte a magyarok, egy villanás alatt ért véget az élete

CVETT20000822001
2024.01.20. 06:22
66 éves lenne minden idők egyik legkedveltebb magyar énekese, Zámbó Jimmy, akinek 2001 januárjában egy pisztolylövés oltotta ki az életét. Viaszbábuját kiállították a budapesti Madame Tussauds-ban, életéről pedig nemrég sorozat készült, amelyből az ifjabb generáció is megismerhette történetét.

Kevés olyan nagy hatású magyar előadót lehet felsorolni, mint amilyen Zámbó Jimmy volt. Az emberek iránta érzett rajongását jól mutatja, hogy Királyként emlegették. Az énekes Zámbó Imre néven látta meg a napvilágot 1958. január 20-án Budapesten, és már gyerekként nyilvánvalóvá vált, hogy a zenei pályát szánták neki. Testvéreivel, Mariettával, Györggyel, Tihamérral és Árpáddal otthon játszottak egy zongorán, majd a Magyar Rádió gyermekkórusában énekeltek. Zámbó zenei gimnáziumban érettségizett, és a Zeneakadémián is jazz-ének szakon tanult. Előadóművészi engedélyét 1987-ben szerezte meg, majd éjszakai bárokban, mulatókban kezdett el énekelni.

1988-ban ismerhette meg őt a közönség, miután megnyerte az Interpop Fesztivál szerzői és előadói díját a Valahol bús dal szól című szerzeményével. Első albuma 1991-ben jelent meg Csak egy vallomás címmel, és a Király jelző azt követően ragadt rá, hogy köztudottá vált négy és fél oktávos hangterjedelme. Ezután már a lemezborítókon is egy korona jelent meg a Jimmy szó i betűjének tetején, utalva ezzel a becenevére. 

Pályafutása legsikeresebb dalait Kaszás Péterrel együtt jegyzik, ez az időszak 1990 és 2000 között volt. A világ számos országában koncertezett, köztük Isumiban, Yamanashiban, Asakában, Horvátországban és Szlovákiában, illetve kétszer megtöltötte a Budapest Sportcsarnokot, előbb 1998 decemberében, majd 1999 novemberében. Egy harmadik koncertet is meghirdettek, azonban azt végül a BNV egyik pavilonjában tartották meg. 1999-ben saját műsorral debütált az RTL-en Karácsony Zámbó Jimmyvel címmel, aminek a folytatásaként 2000-től egészen haláláig a Dalban mondom el műsor futott. 

Halála 2001. január 2-án következett be csepeli otthonában, ahol az újévet ünnepelte feleségével és egyik barátjával. Hajnalban a fegyverével két lövést adott le, majd kiürítette a tárat, és meg akarta mutatni a feleségének, hogy már nincs benne golyó. A pisztolyt a halántékához emelte, és meghúzta a ravaszt, ám egy lövedék még volt benne, ami a halálát okozta. A történtekkel kapcsolatban máig sok kérdés merül fel, és sokan érthetetlennek tartják, hogyan érhetett így véget egy élet.

Az énekes három gyermeket hagyott hátra, a tiszteletére viaszszobrot adták át a budapesti Madame Tussauds-ban, illetve az RTL egy sorozatot készített különös életéről. Amennyiben további érdekességeket szeretne megtudni az énekesről, aki ma ünnepelné 66. születésnapját, az alábbi kvízben tesztelheti tudását. 

(Borítókép: MTI)