18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szabadulhatott a nyolcvannyolc éves amstetteni rém, Josef Fritzl

GettyImages-85494738
2024.01.24. 12:55
Az egész világot bejárta a hír, hogy egy osztrák férfi nemcsak megerőszakolta a saját lányát, hanem fogolyként is tartotta a családi házuk pincéjében. Josef Fritzl tizenöt év után szabadulna a börtönből, végleges döntés az ügyben még nem született. Eközben viszont az osztrákok felháborodtak a hír hallatán, és újságírók már tudni vélik, hogy az aggastyán pedofil már szabadon sétálhat a börtönhöz közeli kávézóban.

Korunk egyik leginkább gyomorforgató története a csupán huszonháromezer lelkes osztrák Amstetten településéről került napvilágra 2008 tavaszán. Az apró városban lakott Josef Fritzl, vagy ahogy mostanság hívatja magát, Josef Mayrhoff, valamint a felesége, Rosemarie és lányuk, Elisabeth.

Fritzl nemrég megjelent könyvében igyekezett magyarázattal szolgálni a megmagyarázhatatlanra, és beavatta az olvasót a borzalmas igazságba, mely szerint 1980-ban először az anyját, majd annak halála után a kamasz lányát ejtette foglyul a pincében. Elisabethet 24 évig tartotta az ablaktalan helyiségben, eközben többször is megerőszakolta, majd az emiatt megfogant hét gyermekből hármat felvitt a családi otthon melegébe, hogy feleségével együtt felneveljék az unokákat.

A férfi tettére tizenhat évvel ezelőtt derült fény, majd egy évvel később életfogytiglani büntetésre ítélte őt az illetékes törvényszék. Fritzl viszont azóta sem tett le arról, hogy egy nap ismételten szabadon járhat a város utcáin. A könyve megjelenésében is nagy szerepet játszó védő, Astrid Wagner nemrég benyújtott egy kérvényt arról, hogy ügyfele feltételesen elhagyhassa a celláját, és inkább egy otthonban tölthesse az utolsó éveit. Amennyiben helybenhagyják a kérvényt, úgy Fritzl kilenc évvel rövidebb ideig lenne bezárva, mint ameddig a saját lányát fogva tartotta.

Csütörtökön állhat először bíróság elé az ítélet óta, de az osztrák sajtó már tudni véli, hogy az amstetteni rém már a közeli kávéházban tölthette a szabadidejét. 

Ez igaz. Több ember, akiben teljesen megbízom, elmondta nekem, hogy látta őt

– állítja az egyik osztrák újságíró, akinek informátorai egymástól függetlenül is megerősítették, hogy a férfit látták a börtön falain kívül. Fényképes bizonyítékkal azonban senki sem szolgált a lapoknak.

Astrid Wagner állítja, hogy védence, aki manapság popsztárnak képzeli magát, már nem veszélyes a társadalomra nézve. Folytatás így csütörtökön várható, de a szabadlábra helyezésről döntés még hosszú hetekig nem születik.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép:  Josef Fritzl 2009. március 19-én. Fotó:    Handout / APA / Getty Images)