Harry herceg megérkezett a beteg III. Károlyhoz

GettyImages-1750451879
2024.02.06. 18:07
A királyi sarj amint megtudta, hogy édesapját, III. Károlyt rákkal diagnosztizálták, felült az első repülőgépre, és már meg is érkezett az Egyesült Királyságba.

Mint megírtuk, a Buckingham-palota február 5-én közölte, hogy rákban szenved III. Károly, akit nemrég prosztatamegnagyobbodás miatt kórházban kezeltek. A vizsgálatok közben fedeztek fel daganatot a szervezetében. Azt követően, hogy a király megkapta a diagnózist, személyesen értesítette szeretteit, köztük két fiát, a trónörökös Vilmos herceget és az Egyesült Államokban élő Harry herceget. A sussexiek a hír napvilágra kerülését követően bejelentették, a herceg egymaga hazautazik az Egyesült Királyságba, hogy édesapja mellett legyen.

A Daily Mail információi szerint Harry herceg repülőgépe kedd délután szállt le a londoni Heathrow reptéren, ahova egy egész konvoj érkezett a fogadására. A királyi sarjat azonnal az édesapjához szállították – akit András herceg egyik lánya, Beatrix hercegnő is meglátogatott. A király és kisebbik fia egy rövid találkozó, 45 perc erejéig látták egymást egymást a Clarence házban, majd a herceg autóval távozott.

III. Károly és Kamilla királyné ezt követően előbb autóval a Buckingham-palotába, majd onnan helikopterrel a norfolki Sandrigham ház felé vették az irányt, ahol tovább kezelik a király betegségét. A BBC információi alapján egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy Vilmos herceg is találkozni fog öccsével, amíg Londonban van.

Mint ismert, Harry herceg az Egyesült Államokba költözése óta igen kevésszer látogatott haza, ami részben amiatt alakult így, mivel annak következtében, hogy feleségével, Meghan Markle-lel lemondtak királyi kötelezettségeikről, elestek egyes privilégiumoktól. Ezek egyike, hogy már nem látja el a védelmüket a rendőrség, ami a királyi család minden dolgozó tagját megilleti, és az adófizetők finanszírozzák. A pár azt követően, hogy az Egyesült Államokba helyezte át székhelyét, két éven át nem tért vissza az Egyesült Királyságba, aminek főleg az előbbi volt az oka.

A királyi sarj több kijelentést tett annak kapcsán, hogy fél a szigetországba vinni a családját, ezért a biztonsági intézkedések bírósági felülvizsgálatát kérte, kijelentve, amennyiben hazalátogat, szeretné, ha továbbra is ingyen járna neki a rendőri védelem, és ha ezt nem áll módjukban meglépni, akkor fizethessen a biztonságukért. Az ügyben már régóta folyik a jogi hercehurca.

A herceg tavaly egymaga érkezett III. Károly megkoronázására, ezt megelőzően viszont mindketten részt vettek a II. Erzsébet királynő uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő eseményen, majd az uralkodó pár hónappal későbbi temetésén. 2023 szeptemberében aztán újra Európába utaztak, a németországi Düsseldorfba, mivel ott rendezték meg az Invictus Játékokat, amelyet a herceg alapított még 2014-ben, ám akkor nem tettek kitérőt a Buckingham-palotába. 

(Borítókép: Getty Images)