Megbocsáthatatlan bűn ketchupot tenni a pizzára?

GettyImages-1633302627
2024.02.09. 06:16
A legtöbb ember még sosem hallott olyanról a saját társaságában, aki kifejezetten nem szereti a pizzát, legyen szó bármilyen országról és kultúráról, a legnépszerűbb olasz ételért az egész világon rajonganak. Persze vannak olyan fogyasztási szokások, amelyektől az olaszok hátán is feláll a szőr, a mai pizzavilágnap alkalmából méltán büszkén tekinthetnek az ízletes nápolyi találmányra. Az ünnephez az étvágyat egy pizzakvízzel igyekszünk meghozni, töltse ki ön is!

Az olasz konyha jellegzetes ételeit senkinek sem kell különösebben bemutatni, így azt sem, hogy a helyiek mennyire érzékenyek rá, ha valaki csúnyán felrúgja az eredeti receptet, így például ketchupot nyom a spagettire vagy éppen a pizzára.

Mindez ma talán még inkább fáj a nápolyi szíveknek, ugyanis február 9-e a pizza világnapja, a délolasz találmányt övező legnagyobb kérdésekre pedig ennek apropóján igyekszünk választ találni. De most akkor mehet az ananász és ketchup a pizzára, vagy sem?

Ha a paradicsomszósz a tészta legjobb barátja, és a ketchup is paradicsomból készül, akkor a spagettire tett szósz igazán logikusan hangzik. Pedig nem az: az olaszok szerint a „ketchupot spagettire és pizzára tenni” a legrosszabb, amit az olasz ételekkel tehet az ember.

@lionfieldmusic We try pizza with ketchup. @heinz_italia #adv #heinzzola #heinz ♬ Inno nazionale Italia - Forza Azzurri! - Fratelli d'Italia - Inno di Mameli - Kpm National Anthems

Egy nemrég készült felmérésből kiderült, hogy a spagetti-ketchup és pizza-ketchup vétsége szerepel az olasz feketelista első helyén, ezt a válaszadók 64,6 százaléka erkölcstelen kihágásnak tartotta, míg 62,1 százalékuk az ananász és a pizza kapcsolatát tartotta a legbűnösebb viszonynak. Így

érdemes megfogadni azt, hogy ha az az ízlésünkkel szembe is megy, Olaszországban nem teszünk ketchupot ezekre az ételekre.

Emiatt egyetlen igazi olasz étterem sem szolgál fel egy tányér főtt vagy kelt tésztából készült ételt úgy, hogy azon ketchup lenne. Sőt, az olaszok már azt is sértésnek veszik, ha valaki az étteremben a pincértől külön azt kér az ételéhez. Ennek pedig érthető is a magyarázata. Mivel a ketchup egy édes-savanyú ízvilágú paradicsomszósz, egy olyan íz, amely hagyományosan nem található meg a tipikus olasz szószokban, így nem is illik az ízvilágukat elnyomó piros öntet az ételekre.

De mit lehet még tudni a pizzákról? A legnépszerűbb olasz étel világnapja alkalmából egy kvízzel hozzuk meg az étvágyat!

Repetázna? Korábbi pizzakvízünkből – amelyet ide kattintva tölthet ki – szintén sok érdekességet tudhat meg a kedvencéről!

(Borítókép: The Washington Post / Getty Images)