Heteken belül halottá nyilváníthatják VV Fannit

2024.04.06. 08:58
A ValóVilág egykori szereplőjének ügyével kapcsolatban még tavaly hozott ítéletet másodfokon a bíróság, húsz év börtönre ítélve B. Lászlót a lány meggyilkolásáért, ám a realitysztárt máig nem nyilvánították halottnak.

Mint megírtuk, a VV Fanniként elhíresült Novozánszki Fanni ügye már 2017 ősze óta húzódik. A lány budapesti lakásából tűnt el, és az utolsó róla készült felvételen B. László karjaiban látható egy mélygarázsban, amint a férfi az autója felé cipeli. A hatóságok már a Novozánszki eltűnését követő napokban közölték, 99 százalékban biztosak abban, hogy a lányt megölték, azonban a holtteste máig nem került elő.

A megölésével vádolt B. Lászlót első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, ám a férfi védőjével együtt felmentésért fellebbezett. Másodfokon tavaly született meg az ítélet, 20 év börtönbüntetésre enyhítették a végzést, amely ellen nincs helye fellebbezésnek, így a vádlott feltételesen tíz év múlva szabadulhatna.

2022. november 21-én volt öt éve, hogy Novozánszki Fanni eltűnését bejelentették, ami a jog szerint azt is jelenti, hogy az eltűnt személyekre vonatkozó ötéves elévülési idő lejártával a család kérvényezheti szerettük halottá nyilvánítását. Így tettek a fiatal lány szülei is, ám nem történt előrelépés ez ügyben. 

Fanni családja természetesen nagyon szeretné, hogy a holttá nyilvánítás minél előbb megtörténjen, ez azonban nem olyan gyors és egyszerű folyamat. Hiába tudja mindenki, hogy mi történt Fannival, az eljáró bíróságnak mégis kötelessége végigvinni az ilyenkor szükséges folyamatot

– magyarázta a Blikknek dr. Lichy József, a Novozánszki család jogi képviselője.

Ahogy a lap írja, a folyamatot a Pest Központi Kerületi Bíróság már elkezdte, és egy felhívást tettek közzé a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Budapest XIII. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, illetve a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, amelyen az olvasható: „A bíróság hirdetményt bocsát ki az eltűnt személy életben létére, illetve elhalálozására vonatkozó adatok bejelentésére”.

Dr. Lichy József elmondása szerint ugyan a bíróság megállapította, hogy Novozánszkit megölték, mégis jelentkezhet, aki bármit tud az életben létével kapcsolatban. Hozzátette: ez a hivatalos eljárás, aminek értelmében 30 napja van jelentkezni annak, aki látta, vagy információval rendelkezik a halálával kapcsolatban, mielőtt április végén hivatalosan is halottnak nyilvánítják.

Meggyőződésem, hogy lesz olyan, aki úgy véli, hogy az elmúlt években látta a lányt és ezt jelenteni is fogja az eljáró szerv felé. Azonban Fanni családja és én már nem igazán reménykedünk, bármilyen fájó, elfogadtuk a bíróság megállapítását, hogy B. László megölte, majd a holttestét a Dunába dobta

– jegyezte meg.

Mint ismert, a fiatal lány holttá nyilvánítása azért is különösen fontos, mivel családja addig nem fér hozzá az örökségéhez, nem tudják lezárni a bankszámláját, ahogy emlékművet sem tudnak neki állítani, ehhez ugyanis bírósági végzés szükséges.