Újabb nagy értékű büntetést kapott az RTL a Sztárbox miatt

2024.04.18. 11:04
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint nyolcmillió forintot kell fizetnie az RTL-nek amiatt, mert a Kanapéhuszárok című műsoruk alatt erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak. A csatornán kívül a TV2 Comedy szabálysértésével kapcsolatban is intézkedtek.

Az NMHH szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nyolcmillió forint bírságot rótt ki az RTL-re, miután állampolgári bejelentésre hatósági ellenőrzést követően közigazgatási hatósági eljárást indítottak a csatornával szemben.

A gond abból adódott, hogy a Kanapéhuszárok című műsor két epizódjában is a Sztárbox olyan erőszakos jeleneteit mutatták be, amelyek „alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”.

Ahogy a közleményben részletezik, a vizsgált epizódokban nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát, és azt mutatták be, a nézők hogyan reagálnak rá. Ugyanakkor a műsor szereplői között volt egy család is négy kiskorú gyermekkel.

Mint írták, a médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat viszont tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, ezért adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot szabtak ki. 

Mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a Médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 000 forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére

– fogalmazták meg. 

A nyilatkozatban ezenkívül részletezik, hogy a Médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius 2024. január 19–25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte. 130 ezer forint bírsággal sújtották a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezték.

Szintén elmarasztalták a Forrás Rádiót, miután 2024. január 9–15. között nem tettek közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a Turul Média Kft. 70 ezer forint bírságot kapott, és közlemény közzétételére is kötelezték.

Mint közölték, a Médiatanács a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített, Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt pedig a román társhatósághoz fordult.

Közlésük szerint a sorozat említett részében látottak  alkalmasak voltak a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására. Hozzátéve, az epizódot „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározták, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.