2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Vilmos herceg gyerekei sem bújhatnak ki a katonai szolgálat alól

GettyImages-1400593454
2024.05.27. 11:41
Rishi Sunak miniszterelnök javaslata szerint azon brit fiataloknak, akik betöltik a 18. életévüket, nemzeti szolgálatot kellene teljesíteniük, azaz el kéne menniük katonának vagy önkénteskedni valamelyik helyi szervezethez.

Mint megírtuk, július 4-én parlamenti választást tartanak az Egyesült Királyságban. Közel 80 éve nem írtak ki választást júliusi időpontra a szigetországban. Azóta már elkezdődött a kampányszezon, amelynek keretében Rishi Sunak brit miniszterelnök vasárnap megtette első jelentős politikai bejelentését, megígérve, hogy visszaállítja a nemzeti szolgálatot a 18. életévüket betöltöttek számára, erre 1960 óta nem volt példa. Javaslata értelmében azon brit fiataloknak, akik elérik ezt a kort, egy évet a katonaságnál kellene tölteniük, vagy önkéntes munkát végezniük valamilyen szervezetnél. Sunak elmondása szerint a nemzeti szolgálat „közös céltudatot” ébreszthetne a mai fiatalokban.

Szeretnénk biztosítani, hogy Nagy-Britannia jövő nemzedékei a lehető legtöbbet hozhassák ki a nemzeti szolgálatból, ezért keressük azokat a módokat, amelyek újabb kapukat nyithatnak meg, és amelyeket máskülönben nem kaphatnának meg a munka vagy az oktatás terén. Csak a konzervatívok fogják megtenni azt a merész lépést, amely a következő generáció biztos jövőjének megteremtéséhez szükséges

fejtette ki

A konzervatívok megígérték, hogy létrehoznak egy Királyi Bizottságot, amely a katonai és a civil társadalom szakértelmét vonja be a program részleteinek kidolgozásához, más országok programját megvizsgálva. A párt közlése szerint a bizottság feladata lesz, hogy előterjesszen egy javaslatot arra vonatkozóan, hogyan biztosítható, hogy az első kísérleti program 2025 szeptemberében elindulhasson.

James Cleverly külügyminiszter mindezt az LBC-nek kiegészítette azzal, hogy ugyan a szolgálat kötelező lenne, annak megtagadása nem járna büntetőjogi következményekkel. A program részleteit tisztázva emellett kiemelte, amennyiben valamelyik fiatal a katonai szolgálatot választaná, azt állná az állam, míg az önkéntes munkáért cserébe nem járna juttatás. Cleverly elmondása szerint más országokban nagy népszerűségnek örvend ez a program, különösen a szülők körében.

A hercegek és hercegnők sem mentesülnek

Sunak javaslatának értelmében a 18. életévüket betöltöttekre vonatkozó nemzeti szolgálat a királyi család gyermekeire is vonatkozna, ők sem mentesülnének. A jelenleg 10 éves György herceg 2031 júliusában tölti be 18. életévét, majd egy évvel később Sarolta hercegnő, három évre rá pedig Lajos herceg követi. Beatrix hercegnő gyerekét, Sienna Mapelli Mozzit, illetve Eugénia hercegnő lányát és fiát, August Brooksbanket és Ernest Brooksbanket szintén érintené a változás. A leghamarabb viszont Eduárd herceg fiát, Jakab wessexi grófot, aki jelenleg 16 éves.

A katonai szolgálat amúgy sem új keletű a brit királyi családban, mivel korábban Vilmos herceg és Harry herceg is szerzett efféle képesítést a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián. Sőt, Európa más országaiban sem mentesülnek az arisztokraták a nemzeti szolgálat alól. Ingrid Alexandra norvég hercegnő például nemrég kezdte meg 12 hónapos katonai szolgálatát, míg Leonóra spanyol hercegnő hároméves katonai kiképzésen vesz részt – bár Spanyolországban már nincs nemzeti szolgálat. 

(Borítókép: György herceg, Lajos herceg és Sarolta hercegnő 2022. június 2-án. Fotó: arwai Tang / WireImage)