2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

David Beckham beépült a királyi családba

GettyImages-1446362375
2024.06.04. 05:50
Az egykori sportoló nagy lehetőséget kapott, mivel III. Károly jótékonysági szervezetének lett a nagykövete. Úgy sejtik, ez a döntés biztos lépés afelé, hogy a közeljövőben lovaggá nyilvánítsák Beckhamet – akit már régóta gyengéd szálak fűznek a királyi családhoz.

A királyi család egy viszonylag zárt közeg, amelynek tagjai annak ellenére, hogy világszerte ismertek, nem esnek bele a celeb kategóriába – bár Harry herceget illetően egyesek vitatkoznának ezzel kapcsolatban. A família ugyanakkor mára megtanulta, hogyan építsenek ki jó viszonyt nem arisztokratának minősülő, de a nép által közkedvelt személyekkel.

Különösen a brit hírességekkel ápolnak közeli kapcsolatot, és hogy kikről van szó, elég arra visszagondolni, hogy a múltban történt királyi eseményeken – esküvőkön vagy egyéb rendezvényeken – mely ismert emberek szerepeltek a meghívottak listáján. Közéjük tartozik többek között Elton John, Ellie Goulding, Judi Dench, Eddie Redmayne, Cara Delevingne, Angelina Jolie, Rod Stewart, Tom Cruise, illetve a Beckham család. 

Victoria és David Beckham, illetve a királyi család közös múltra tekint vissza, amelynek megkoronázásaképp a sportoló nemrég igazi megtiszteltetésben részesült. Még az előző hónapban kapott meghívást III. Károly gloucestershire-i birtokára, a Highgrove-ra, ami hat hektárt ölel fel. Mindamellett, hogy a királynak van ezen a területen egy kastélya, itt találhatóak a The King's Foundation nevezetű jótékonysági szervezet által finanszírozott oktatási pontok bázisa, amelyeknek diákjai Highgrove-ban élnek és tanulnak. Beckhamet egyébként tavaly októberben hívták meg először, hogy nézze meg a cég munkáját, ám az idei látogatásának már gyümölcse is lett. 

Ahogy arról a Daily Mail beszámolt, az egykori sportoló lett a The King's Foundation nagykövete. Ő az első, akit III. Károly megkoronázása óta ilyen poszttal tüntettek ki (bár nem az utolsó), és úgy vélik, a király ezen döntése biztos út lehet afelé, hogy Beckham a jövőben lovagi címet kaphasson, azaz Sir David Beckhamként lehessen hivatkozni rá – már korábban is elterjedtek ezzel kapcsolatos híresztelések.

Izgatott vagyok, hogy a The King's Foundationnel dolgozhatok, és lehetőségem nyílik arra, hogy segítsek felhívni a figyelmet a jótékonysági szervezet munkájára. Mindig is szerettem volna segíteni a fiataloknak abban, hogy bővítsék látókörüket, és különösen várom, hogy támogassam az alapítvány oktatási programjait és azon törekvéseit, hogy a fiatalok jobban hozzáférjenek a természethez

– nyilatkozta az új szerepkör kapcsán Beckham.

Mint ismert, az akkor még herceg Károly 1986-ban alapította meg a The King's Foundationt, amelynek székhelye a skóciai Dumfries házban van. A szervezet célja az olyan közösségeknek való segítségnyújtás, akiknek fontos a fenntarthatóság, illetve hogy ezzel kapcsolatban oktassák a fiatalokat, a vidéki készségekre összpontosítva. Beckham nagykövetként a kampányok támogatásával és rendezvényeken való részvétellel fogja népszerűsíteni a jótékonysági szervezetet, beleértve a közelgő The King's Foundation díjátadót is. III. Károlyt és a sportolót ugyanakkor nem csak a jelenlegi közös munka fűzi össze, mivel már hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolnak egymással, sőt Beckham még királyi kitüntetéssel is rendelkezik. 

III. Károly nagy Spice Girls-fan

Még tavaly jelent meg a sportoló életét feldolgozó netflixes sorozat, a Beckham, amelyben ugyan karrierje és magánélete több szakaszára is kitért, arról nem esett szó, hogy milyen gyengéd szálak fűzik őt a királyi családhoz. Holott nejével igen közeli barátságban állnak Vilmos és Harry herceggel. A trónörökös és David Beckham például korábban egy videóban álltak ki amellett, hogy a futballtársadalom egy szellemileg egészséges közeggé váljon. Szintén mindketten részt vettek a Vilmos herceg által megalapított Earthshot Prize Awardson 2022-ben, amelynek célja, hogy elismerje azokat, akik elég elkötelezettek, hogy innovatív megoldásokat keressenek a világ legnagyobb környezeti kihívásaira. Ezen felül a pár szinte állandó vendége a királyi esküvőknek, mivel Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-es esküvőjét követően 2018-ban Harry herceg és Meghan Markle menyegzőjét sem hagyták ki.

A jó ismertség pedig éppenséggel Victoria Beckhamnak köszönhető, aki 1997-ben – amikor még a Spice Girls tagja volt – találkozott Károly herceggel a The Prince's Trust jótékonysági szervezet gáláján. Azon év őszén még egyszer összefutottak Johannesburgban, amit a herceg élete második legjobb pillanatának nevezett – mivel az első az volt, amikor legelőször találkoztak. Az ezt követő években Victoria Beckham a királyi család számos jótékonysági rendezvényén részt vett, 2000 nyarán pedig már David Beckhammel együtt jelentek meg a londoni Hyde Parkban a The Prince's Trust eseményén – közös kép is készült róluk. Bár ebben az időben a pár többedjére futott össze a herceg Károllyal, illetve fiaival, a II. Erzsébettel való találkozásra 2002-ig várni kellett – amelyet számtalan egyéb alkalom követett. 

Egy évvel később a királynő a Brit Birodalom Rendjének kitüntetésével jutalmazta Beckhamet a futballteljesítményéért – akkoriban még az angol futballcsapat kapitánya volt. Később, 2017-ben pedig Victoria Beckham is ebben az elismerésben részesült divattervezőként elért sikerei kapcsán. Beckhamék királyi családdal való szívélyes viszonyát mi sem mutathatná be jobban, mint hogy III. Károly megkoronázását követően a sportoló egy üveg mézzel lepte meg a királyt. Mint ismert, az uralkodó méhkasokat tart a királyi birtokokon, ahogy a koronavírus-járvány alatt Beckham is beleszeretett a méhészetbe, amíg otthon töltött el sok időt. III. Károly akkor azzal viccelődött, akár csereberélhetnék is a házi mézeket.

A nehéz búcsú

II. Erzsébet halála egész Nagy-Britanniát és a Nemzetközösséget megrázta, azokat pedig különösen mélyen érintette, akiknek volt alkalmuk vele személyesen is találkozni. David Beckham azon kiváltságosok közé tartozik, akik nemcsak szemtől szemben állhattak a királynővel, hanem egy kitüntetést is átvehettek tőle. A néhai uralkodó halálát követően hosszú útja vezetett Skóciából Angliába, ahol a Westminster Hallban ravatalozták fel a koporsóját, és négy napon keresztül mindenki leróhatta a kegyeletét. Óriási sorokba verődve várakoztak a világ minden tájáról érkezett gyászolók, akik között helyet foglalt David Beckham is. A sportoló 12 órán át ácsorgott, szóba elegyedve a helyiekkel, mire bejutott, és méltó búcsút vehetett mindenki kedvenc királynőjétől. 

(Borítókép: Vilmos herceg, Katalin hercegné és David Beckham az Earthshot Prize Awardson 2022-ben. Fotó: Getty Images)